Lecţii de eficienţă energetică de la insecte

1

Cercetătorii de la o universitate australiană lucrează la o reţea de senzori wireless inspirat de inteligenţa insectelor, prin care vor monitoriza mai eficient schimbările de mediu, starea clădirilor şi a infrastructurii, precum şi cea a pacienţilor.

Întreaga descoperire a pornit de la studierea inepuizabilei musculiţe de oţet: “Când vine vorba de folosirea eficientă a energiei, avem multe de învăţat de la musculiţe”, explică Asad Khan, de la Monash University. “Creierul unei musculiţe consumă doar câţiva microwaţi, fiind totuşi capabil, pentru a supravieţui, să integreze informaţie senzorială, acţiuni de zbor şi un comportament relativ complex. Computerele convenţionale nu sunt nici pe departe atât de eficiente. Un nod computaţional obişnuit consumă cam un miliwat, adică de vreo mie de ori maimult decât consumă o musculiţă,” detaliază profesorul de tehnologia informaţiei.

Folosindu-se de aşa-numita “computaţie cu inspiraţie biologică”, echipa de cercetători studiază eficienţa sistemelor vii, pentru a dezvolta un nou tip de reţea de senzori wireless. Aceşti senzori pot monitoriza schimbări ale stimulilor fizici, cum sunt lumina, temperatura, căldura şi sunetul. Informaţia preluată este condusă apoi spre nodurile reţelei, care primesc şi trimit date către “computerul-creier” care controlează reţeaua. Printre aplicaţiile imediate ale acestui sistem revoluţionar se numă urmărirea poluării aerului, a stării de sănătate pentru diverşi pacienţi, precum şi detectarea din timp a potenţialelor incendii care afectează pădurile.

Khan susţine că dezvoltarea acestei tehnologii ar putea avea un impact major, fiind capabilă să genereze reţele uriaşe, cu miliarde de senzori ce poţi fi coordonaţi online.

Sursa: PhysorgUn comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger