Lecţia de energie verde a Danemarcei

0

Danemarca şi-a propus ca, până în anul 2020, să depindă în proporţie de 50% de energia eoliană. Anul trecut, statul danez obţinea, din puterea vântului, 20% din electricitatea necesară şi îşi planificase să ajungă la 42% până în 2020. Acum, însă, ambiţiile danezilor au crescut.

 

 

Ultimele informaţii arată că, în prezent, 26% din electricitatea utilizată în Danemarca provine din energie eoliană, astfel că statul danez a crescut pragul pentru anul 2020 la 50%. Angajamentul politic faţă de această misiune este maxim, în cazul autorităţilor daneze, dar nu este totul: cetăţenii danezi din toată ţara sprijină covârşitor dezvoltarea acestui mod de a obţine energie, din resurse regenerabile, fiind de acord cu orice investiţie sau construcţie în acest sens, chiar în propria vecinătate.

În anul 2009, Asociaţia pentru Energie Eoliană din Danemarca a realizat un sondaj de opinie în care a cuprins peste 1.000 de locuitori ai statului danez; întrebările s-au referit la viitorul energetic al Danemarcei. 91% dintre cei chestionaţi au spus că statul danez ar trebui să investească în energie eoliană şi să dezvolte producţia în acest segment, iar 85% au spus că sunt de acord ca astfel de proiecte să fie dezvoltate în regiunea în care locuiesc. 96% dintre cei chestionaţi au fost de acord ca guvernul să sprijine industria energiei eoliene, în aşa fel încât Danemarca să îşi păstreze statutul internaţional de pionier în domeniu. Iar 62% dintre danezii chestionaţi au susţinut că peste 50% din producţia de electricitate a ţării ar trebui să provină din sectorul energiei eoliene.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger