Leacurile pseudo-științifice ale starurilor, analizate de specialiști

0

Celebritatea vine de multe ori la pachet cu o serie de excentricități și misiuni în căutarea tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte. Tocmai de aceea, multe staruri ajung să apeleze la ”leacuri” precum pilulele de placentă uscată sau sprayurile de buzunar cu oxigen. Organziația Sense About Science (SAS) a lansat de curând un raport al celor mai grave neînțelegeri științifice în rândul celebrităților, pentru a preveni răspândirea unor practici și idei deformate.

 

Simon Cowell, vedeta de televiziune cunoscută ca membru al juriului la emisiuni ca Pop Idol, The X Factor, Britain’s Got Talent și American Idol, se menține în formă inhalând din când în când oxigen dintr-un spray de buzunar. January Jones, actrița din Mad Men, înghite capsule cu placentă uscată, iar Patsy Palmer, actriță britanică, se freacă pe piele cu granule de cafea, pentru detoxifiere.

SAS a lansat un raport cu unele dintre cele mai răspândite concepții și practici care contrazic legile științei, din care nu fac parte doar cei de mai sus, ci și Mitt Romney, contracandidatul lui Obama la ultimele alegeri prezidențiale. Romney și-a exprimat public nedumerirea față de piloții de avion care nu deschid geamurile aeronavei în caz de incendiu. Organizația caritabilă, care invită anual specialiști care să discute părerile și tabieturile pseudo-științifice ale celebrităților cu influență în rândul publicului, i-a dat cuvântul inginerului aeronatutic Jakob Whitfield, care i-a răspuns lui Romney. ”Din păcate, Mitt, deschiderea unei ferestre la o asemenea înălțime nu ar fi de prea mare folos. De dapt, dacă deschizi geamul în timpul zborului, aerul ar ieși imediat din aeronavă, iar trecerea de la presiunea crescută de dinăuntru la cea scăzută de afară nu ar face decât să crească pagubele,” a spus Whitfield.

În ceea ce privește pastilele cu placentă, medicul nutriționist Catherine Collins a răspuns: ”Din punct de vedere nutritiv, nu ai nimic de câștigat dacă îți mănânci placenta, fie ea crudă, gătită sau uscată. În afară de fier, care se poate găsi cu ușurință în alte alimente și suplimente alimentare, placenta nu va oferi decât toxine și alte substanțe mai degrabă nocive, pe care le-a împiedicat să ajungă la fătul din uter.”

Un alt caz de mit științific dezamorsat îl are ca protagonist pe înotătorul Michael Phelps, care susținea că este absolut în regulă să urineze în piscină, atâta vreme cât clorul din apă va neutraliza urina. Pe de altă parte, biochimistul Stuart Jones, invitat de SAS, afirmă că ”urina este esențialmente sterilă, așa că, în primul rând, nu e nimic de neutralizat.” Inhalarea dozelor mari de oxigen ar fi, totodată, nocivă, mai ales pentru plămâni, unde nivelul de oxigen este foarte ridicat.

”Comentariile și sfaturile celebrităților circulă foarte repede, ajungând departe, astfel încât este important ca ele să aibă sens,” spune Tracey Brown, directoarea SAS, citată de Reuters. ”Convingerile implauzibile și, în fond, periculoase, despre cum să previi cancerul, să îți îmbunătățești starea pielii sau să slăbești ajung la cote din ce în ce mai ridicole.”

Astfel, pentru a încuraja gândirea critică înainte de adoptarea unor sfaturi și metode popularizate de celebrități, organizația SAS recomandă câteva puncte de pornire, care ar trebui luate în calcul. Pe câteva dintre ele, sugerate de specialișitii invitați, le vedeți mai jos:

– Fortifiera sistemului imuitar – Specialiștii spun că nu e doar imposibilă, ci și inutilă.

– ”Detoxifierea” – Ficatul este cel care se ocupă de această funcție, nu suplimentele alimentare.

– Consumul de ”super-alimente” – Nu există ”super-alimente”, doar alimente care sunt bogate în anumite substanțe nutritive.

– ”Oxigenarea” – Plămânii se ocupă de acest lucru, fără a avea nevoie de sprayuri suplimentare.

– ”Curățarea” organismului – Specialiștii invitați de SAS susțin că singurele lucruri pe care le putem curăța, la nivel corporal, sunt pielea și părul.

 

Sursa: Reuters

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger