Laszlo Tokes demisionează din UDMR. Unul dintre motive: poziţia permisivă a Uniunii faţă de Roşia Montană

13

Laszlo Tokes, iniţiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri, şi-a anunţat demisia din UDMR, informează Mediafax. Europarlamentarul a invocat ca motiv, într-un comunicat de presă transmis luni diminaţa, poziţia permisivă a Uniunii privind investiţia de la Roşia Montană. Altele au fost faptul că România nu a fost acceptată în spaţiul Schengen din cauza corupţiei, comportamentul unor deputaţi UDMR ce încearcă să zădărnicească activitatea Agenţiei Naţionale de Inegritate de verificare a averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, participarea UDMR la guvernare de dragul puterii şi “practica bazată pe interese obscure de partid”.

 

Flickr/Catholic Westminster

 

Extrase din comunicatul de presă:

 

În calitate de inițiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri nu pot accepta poziția permisivă a partidului minoritar din coaliția de  guvernare  cu privire la investiția de la Roșia Montană, investiție pe care o chiar sprijină. Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijoraţi care doresc să afle acum, totuşi, ce se întâmplă în România. Nu prea pot să spun nici că firma canadiană ne-a cumpărat miniştrii…

Motivaţi de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori şi prefecţi şi sunt pregătiţi să dea, pe bani mărunţi, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea ţării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate şi doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menţine România pe linia de plutire.

Resping practica UDMR – bazată interese obscure de partid – de  excludere şi de dezbinare a comunității maghiare din România. După ce a pus mâna pe toate fondurile publice destinate comunităţii şi apoi le-a distribuit aproape în exclusivitate pentru finanţarea propriilor interese, în 2012 UDMR a ajuns să pună arbitrar monopol partinic şi pe sărbătorile noastre naţionale, pe statuile noastre şi pe locurile noastre simbolice.

 

 


13 comentarii

 1. eu ma intreb daca firma chiar a cumparat ministrii. pentru ca nu veniti cu nicio dovada. E usor sa dati vina pe Rosia Montana, in demisia dvs, ca e “la moda”, dar hai mai bine sa recunoastem originea dvs si ca nu va convine ca vecinul pe care-l urati sa ajunga cel mai mare productor de aur din Europa!

 2. Esti rasista pana in maduva oaselor daca vii cu ideea ca el e ungur si noi romani. El e om si tu esti om, atat. Daca el lupta pentru bogatiile patriei noastre si vrea sa spuna ceva, ar trebui sa ii arati respect si nu dispret.

  • se pare ca el nu vede lucrurile asa. el este cel care vede lucrurile in termeni de “noi si voi”, de “unguri si romani”. si de ce spui ca lupta pentru bogatiile patriei noastre? De fapt el lupta ca acele bogatii sa ramana blocate sub pamant, sa nu devina tara noastra cel mai mare producator de aur din Europa.

 3. in calitate de initiator al acelei rezolutii poate ar trebui sa stie diferenta intre o rezolutie a Parlamentului European si o decizie a Comisiei Europene. Poate ar trebui sa stie si ca acea decizie a fost ca nu exista motive pentru interzicerea cianurilor in minerit. Dar domnul Tokes aude doar ce doreste si e cu gandul doar la autonomie, se pare.

 4. Anda şi Sorin, postacii RMGC. Mai lipseşte Elena.

  Cea mai bună dovadă că RMGC a cumpărat miniştri e lobby-ul “dezinteresat” pe caree aceştia îl fac unui proiect privat.

  Bravo Tokes Laszlo, în sfârşit faci şi tu ceva bun pentru România.

  • de aia se amana de 12 ani de zile? hai sa fim seriosi. daca ar fi cumparat pe toata lumea cum sustii, ca asta e tot ce esti in stare sa spui, nu s-ar fi amanat atat de mult.

 5. Cel mai mare producator de aur din Europa? Asta e argumentul postacilor RMCG??
  PAi nu v-a trimis si pe voi in training sa puteti sa dati niste argumente mai bune??! Tristaci postaci.

  Cat despre LT: respect, in sfarsit face ce bun.

 6. @gigel: adica ministrii sustin un proiect public-privat, din care Romania ia peste jumatate din castiguri si ajunge cel mai mare producator de aur din Europa.Da, foarte nasol. De ce n-ar sustine asa ceva? intr-o tara europeana, investitiile sunt bine primite, numai noi sunt speriati.

 7. @inkgnite: Oare de ce pana la venirea celor de la RMGC nu l-au interesat comorile naturale din Ardeal, iar acum, cand ele vor sa fie protejate, prin investitia celor de la RMGC, se opune? sunt realista, nu rasista. Nu am nimic cu ungurii, le-am vizitat tara de vreo 4 ori, sunt oameni faini, dar e natura umana care le dicteaza sa vada interesele patriei-mama.

 8. “comorile naturale din Ardeal, iar acum, cand ele vor sa fie protejate, prin investitia celor de la RMGC” – cum adica, protejate prin distrugere? Voi, postacii, ii credeti pe toti ceilalti retarzi, de sunteti in stare sa sustineti asemenea idiotenie. Aia si cu ecologizarea – care nu poate fi facuta decat dupa ce se distruge totul. Marsh la cotetz, postaci!

 9. @kilroy: pot coexista-actiunile de salvare a patrimoniului si,implicit ale turismului, si mineritul. Se demarca zonele, exista solutii.RMGC va investi 70 mil in patrimoniu si deja a inceput sa bage bani in el. Pe mine ma mira altceva. Ca ii pasa unei companii mai mult decat statului de patrimoniu, e incredibil,dar e un exemplu pe care l-ar putea lua si alte companii.poate asa si statul va aloca mai multi bani pt patrimoniu.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger