Astăzi este ziua în care expiră perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă comercializat. De mâine începând, în fabricile de lactate din România nu se va mai putea procesa lapte neconform standardelor europene.
Laptele introdus în circuitul comercial trebuie să respecte anumite condiţii ce ţin de numărul de germeni şi celule somatice. În România, din estimările Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară (ANSVSA), în jur de 2% din producţia totală de lapte este neconformă, astfel că reglementările ce vor intra în vigoare din prima zi a anului viitor ar putea aduce prejudicii financiare importante fermierilor care nu au reuşit să producă lapte conform, scrie PH Online, citând Economica.net. Laptele neconform poate fi folosit pentru obţinerea unor brânzeturi cu o perioadă de maturare de peste 60 de zile, o posibilitate deschisă şi fermierilor din alte ţări ale Uniunii Europene.
„Sute de mii de ţărani care mai câştigau ceva bani din vânzarea laptelui la piaţă rămân fără principala sursă de venit, iar statul pierde, deoarece aceştia nu vor mai plăti nici măcar taxa pentru închirierea tarabelor. Numărul total de germeni existenţi în lapte nu trebuie să depăşească 100.000 de germeni/ml, iar numărul de celule somatice trebuie să fie sub 400.000 de celule/ml, pentru ca laptele să fie conform cu normele europene de calitate. Pentru a opri înmulţirea germenilor din lapte, acesta trebuie adus la o temperatură de cel mult 4 grade Celsius în termen de două ore de la muls. În aceste condiţii, ţăranii trebuie să facă investiţii în echipamente, cum sunt tancurile de răcire. Numai că oamenii nu au suficienţi bani ca să cumpere aceste tancuri”, scrie publicaţia Ştiri Agricole. O soluţie propusă de Guvern a fost cea a asocierii, pentru micii crescători de vaci, soluţie care vine cu un program de sprijin financiar pentru achiziţionarea tancurilor de răcire. „Deşi bună, decizia vine cam târziu, deoarece toate procedurile care trebuie parcurse până la îndeplinirea cerinţelor legale pentru acordarea banilor durează cam două-trei luni. Iar ultima derogare pentru vânzarea laptelui neconform expiră azi”, mai notează publicaţia amintită.
Însă, spun autorităţile, pentru cei care deţin doar 2 – 3 vaci în gospodărie, nu este nevoie de investiţii suplimentare. „Dacă un ţăran are două vaci în curte nu este nevoie să achiziţioneze un mulgător, ci doar să respecte igiena mulsului, respectiv a mâinilor, a ugerului, a vaselor de colectat lapte şi, bineînţeles, să introducă imediat laptele muls la frigider, la o temperatură între 0 şi 4 grade Celsius. Sunt condiţii minime de igienă pentru ţăranul care are două-trei vaci în curte şi nu cred că sunt foarte greu de îndeplinit. Pentru cei care au mai multe vaci, 4-5 animale, iar cantitatea de lapte este mai mare, într-adevăr este nevoie de o minimă investiţie pentru un aparat de muls şi un răcitor”, a explicat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, citat de AgroInfo/AgroBroker.
Surse: Ştiri Agricole, AgroBroker, PH Online
Foto: Ştiri Agricole
Puteţi citi şi:
E nevoie de şase ţări pentru un singur borcan de Nutella
În căutarea gazelor de şist: O poveste a rezistenţei ţărăneşti
Niciun retailer din România nu vinde legume şi fructe ecologice autohtone
3 comentarii
beau lapte de la crescatorii de vaci din Valea Sebesului si este foarte bun! ce se doreste de fapt? eliminarea acestor producatori mici cu lapte autentic si promovarea laptelui la carton(apa chioara)?!
Uauu…uite ce ochi diabolici au vacile astea,bine ca nu aveau acum 10.000 de ani microscoape
ca sigur nu mai consumau lapte.Cate generatii pierdute.Dar ce facem cu acarienii?lor ce le dam de mancare?Sunt niste animalute foarte mici care traiesc pe noi,in noi ,in aer ,in apa si lista continua.Sunt disperat cum putem scapa de ele?Ne mai gandim noi.Glumesc.
Cand stiinta crede ca a descoperit totul atunci isi da seama ca nu stie nimic.
Multi ani fericiti!!!
Mi se pare groaznic ca intr-o tara, care este in mare parte verde pe harta lumii, nu se profita sa se produca hrana sanatoasa!!