Laptele organic este mai bun pentru sănătate decât cel convențional, susține un nou studiu european

2

Un studiu realizat de Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, și finanțat de Uniunea Europeană a analizat 22 de mărci de lapte întâlnite în supermarketuri și a observat că cel organic conține niveluri mai scăzute de grăsimi saturate dăunătoare organismului și o cantitate mai mare de acizi grași, benefice pentru sănătate, decât laptele convențional.

Dacă studiul cercetătorilor britanici nu i-a îndemnat pe consumatori să treacă pe lapte organic, autorul principal al cercetării, Gillian Butler, project manager în cadrul asociației Nafferton Ecological Farming Group, a făcut această recomandare în momentul în care a discutat rezultatele, scrie The Independent. Studiul susține că beneficiile s-au văzut de-a lungul întregului an, nu doar în timpul verii și contrazice verdictul dat de Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA) din Marea Britanie acum patru ani, că laptele organic conține niveluri mai ridicate de acizi grași omega-3 cu lanț scurt, însă are „beneficii limitate pentru sănătate” în comparație cu acizii cu lanț lung întâlniți la peștii îmbibați în ulei.

Totodată, anul trecut, un studiu publicat anul trecut Școala de Igienă și Medicină tropicală din Londra și finanțat de FSA a stabilit că alimentele organice, produse fără îngrășăminte chimice și pesticide, nu sunt mai sănătoase decât produsele convenționale. Asta a dus la o scădere a consumului de alimente organice în Marea Britanie. Noul studiu a analizat 22 de mărci de lapte, dintre care 10 erau organice, între 2006 și 2008, și a observat diferențe surprinzătoare între laptele organic și cel convențional. „Dacă în cadrul fermelor beneficiile laptelui organic au fost demonstrate pe timp de vară, dar nu și pe timp de iarnă, în supermarketuri, acesta este de o calitate mai bună pe tot parcursul anului”, spune Gillian Butler.

Aceasta a legat calitatea mai proastă a laptelui convențional de faptul că fermele s-au sprijinit mai puțin pe pășunat și pe trifoiul care înăbușe îngrășămintele chimice, la care se adaugă și faptul că laptele convențional a variat mai mult în ceea ce privește conținutul nutritriv. „Rezultatele denotă o mai mare uniformitate privind practicle de hrănire în cadrul fermelor care produc lapte organic, din moment ce nu au existat mărci care să difere semnificativ în ceea ce privește compoziția grăsimilor”, spune Butler. „Trecerea la lapte și produse lactate organice asigură un mod natural de creștere a consumului de acizi grași nutrivi, vitamine și antioxidanți, fără să-l crească pe cel al acizilor grași mai puțin dezirabili. Prin alegerea laptelui organic, poți reduce cantitatea de grăsimi saturate cu 30-5-%”.

Citiți și:

Ţăranul român faţa în faţă cu reacţiunea europeană: Când hârtia nu se potriveşte cu realitatea

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: S-ar putea ca unii producători să lichideze efectivele de animale în condițiile în care nu pot valorifica laptele

Este laptele un aliment sănătos? Mituri și legende despre lapte

Laptele nostru cel de toate zilele

Foto: Flickr/sacratomato_hr

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Think Outside The Box

  2. Pingback: Leacuri băbeşti sau pastile prescrise de medic? Care e cel mai bun tratament? » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger