Laptele maimutelor modeleaza temperamentul puilor

2

JAPAN/

In randul macacilor rhesus, mamele care cantaresc mai mult si au mai multe sarcini la activ produc lapte mai bun si in cantitati mai mari pentru puii lor decat cele cu o silueta mai subtire si cu mai putina experienta in ceea ce priveste chinurile facerii.

Oamenii de stiinta de la Institutul Smithsonian din cadrul Universitatii California, Davis, SUA, se folosesc de aceasta variatie naturala legata de calitatea si cantitatea laptelui de mama produs de macacii rhesus pentru a arata ca acesta le transmite puilor semnale legate de mediul inconjurator, scrie Science Daily. Aceste semnale le pot programa comportamentul si temperamentul, descurajandu-le, de exemplu, pe cele riscante atunci cand resursele de hrana sunt scumpe la vedere.

Cercetatorii au recoltat lapte in doua randuri de la 59 de mame supuse aceluiasi regim alimentar: o data cand puii lor aveau o luna si a doua oara cand au implinit trei luni si jumatate. Dupa ce au inregistrat cantitatea de lapte produsa de fiecare maimuta si au analizat valoarea energetica a acestuia, ei au observat ca mamele care cantareau mai mult si avusesera si alte sarcini produceau lapte in cantitati mai mari si cu o valoare energetica sporita decat cele mai zvelte si mai putin experimentate.

Cand puii s-au apropiat de varsta de patru luni, au fost separati temporar de mamele lor si evaluati in functie de comportament si temperament. Oamenii de stiinta americani au descoperit ca cei hraniti cu lapte cu valoare energetica mai mare s-au descurcat mai bine (au explorat mai mult, au mancat si au baut) si au dobandit o mai mare incredere de sine (au fost mai jucausi, mai curiosi si mai activi) decat ceilalti.

Foto: Reuters

Tags:2 comentarii

  1. “Aceste semnale le pot programa comportamentul si temperamentul, descurajandu-le, de exemplu, pe cele riscante atunci cand resursele de hrana sunt scumpe la vedere.”

    E vorba de semnale aici sau pur si simplu de un minim de calitate nutritiva a laptelui de care puiul are nevoie pentru a se dezvolta armonios? Cred ca mai degraba e o nevoie biologica decat un semnal, dar poate ma insel.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger