Laptele de mamă conține peste 700 de specii de bacterii

1

Oamenii poartă cu ei foarte multe bacterii vitale pentru sănătate, iar prin alăptat, nou-născutul intră pentru prima oară în contact cu microorganisme benefice care îi vor coloniza oraganismul. Oamenii de știință, scrie Livescience, au descoperit că laptele de mamă conține mai multe baceterii decât se credea – peste 700 de specii, al căror rol rămâne încă neclar.

Această diversitate microbiană, cred însă cei doi cercetători care au realizat noul studiu – María Carmen Collado de la Institutul de Agrochimie și Tehnologie Alimentară și Alex Mira, de la Înaltul Centru de Cercetare în Sănătate Publică -, l-ar putea ajuta pe prunc să digere laptele sau să-i întărească sistemul imunitar. În aceste condiții, cercetările ulterioare vor căuta strategii nutritive pentru bebelușii care nu pot fi alăptați.

În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat atât colostrul, adică prima secreție a glandelor mamare de după naștere, cât și laptele de mamă produs de la o lună până la șase luni. Mostrele din laptele de mamă conțineau bacterii întâlnite de regulă în gură, precum Veillonella, Leptotrichia sau Prevotella. Cercetătorii nu și-au dat însă seama dacă aceste bacterii colonizează gura nou-născutului sau dacă bacteriile orale ale pruncului alăptat pătrund în lapte și îi schimbă compoziția.

Cercetarea mai arată că laptele mamelor supraponderale și al celor care și-au planificat o cezariană conțin o gamă mai puțin variată de bacterii. Pe de altă parte, mamele care suferă o cezariană neplanificată au o compoziție a laptelui foarte asemănătoare cu femeile care nasc pe cale vaginală. Oamenii de știință mai spun totodată că, dacă bacteriile din laptele de mamă ajută într-adevăr dezvoltarea sistemului imunitar, atunci introducerea lor în laptele praf ar putea duce la scăderea riscului de alergii, astm și boli autoimune.

Foto: Flickr/Mothering Touch

 

Puteți accesa și:

Oameni + microbi = viață

Câte bacterii duce cu sine o persoană? Cam 37 de milioane

Lapte de mamă via social media

Două femei militar au creat controverse cu fotografii în care alăptează

Alăptatul la bărbați

Alăptatul, hrană şi legătură unică între mamă şi copil. Se poate înlocui?

 


Un comentariu

  1. Pingback: Susțineți Organizația pentru Drepturile Microbilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger