Laptele care nu provoacă alergii, de la o vacă modificată genetic

3

Cercetătorii din Noua Zeelandă au creat o vacă modificată genetic căreia îi lipsește o substanță cauzatoare de alergii. În primul an de viață, doi sau trei dintr-o sută de copii sunt alergici la o proteină din lapte numită BLG; oamenii de știință au modificat o vacă, numită Daisy, să producă lapte care nu conține această proteină.

 

În timp ce modificarea genetică a permis micșorarea proteinei la un nivel nedetectabil, a dus la dublarea altor proteine din lapte, numite cazeine. Vaca a fost creată prin aceeași procedură de clonare ca și în cazul oii Dolly din 1996 și a fost adusă pe lume prin cezariană la un laborator al agenției guvernamentale AgResearch din Hamilton.

Majoritatea diferențelor dintre laptele de mamă și cel de la vacă nu cauzează probleme oamenilor, dar proteina BLG  este o cauză importantă a reacțiilor alergice. Stefan Wagner, cercetător în cadrul echipei, spune că acum  urmează să se investigheze dacă laptele fără această proteină mai determină aceste alergii.

Una dintre chestiunile rămase nelămurite în urma procesului de modificare genetică este de ce Daisy s-a născut fără coadă.

Sursa: Guardian

Foto: Flickr / Joe Shlabotnik


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger