Laos, ultima frontiera. Conferinta de presa

1

Fot0

La intoarcerea echipei romanesti din expeditia internationala de explorare speologica si subacvatica “Laos 2010”, Federatia Romana de Speologie organizeaza o conferinta de presa, in ziua de marti 16 februarie 2010, ora 12.00, in Bucuresti, Calea Victoriei 21-23, etaj 5.

Traditia si performantele obtinute in explorari de catre speologii romani au facut ca tara noastra sa participe in premiera cu o echipa de cinci exploratori la expeditia internationala de explorare speologica si subacvatica “Laos 2010”, intr-unul din ultimele locuri virgine din lume in domeniul speologiei.

Expeditia “Laos 2010”, organizata de Asociatia “Geokarst Aventure” sub egida federatiilor de speologie din Romania si Franta, in perioada 15 ianuarie – 14 februarie 2010, a avut ca scop explorarea si jonctionarea in premiera a marilor sisteme carstice subterane din Masivul Khammouane, dar si continuarea explorarii raului subteran Xe Bang Fai, unul din cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute.

“Expeditia nu numai ca si-a atins obiectivele propuse dar, a si inregistrat rezultate spectaculoase”, spune responsabilul expeditiei din partea Federatiei Romane de Speologie, Tudor Marin. Acesta enumera cateva din rezultate:
– explorarea si topografierea a peste 18 km de galerii de pestera, din care 4,5km de galerii complet inundate, explorate prin scufundare.
– explorarea unui numar de peste 40 de pesteri.
– traversarea in premiera a trei sifoane si jonctionarea prin scufundare a pesterilor Tham Khamouk si Tham Deua in zona satului Ban Thathot, dupa scufundari ce insumate au depasit 450m.
– traversarea completa a unui munte prin scufundare in raul subteran din Nam Kouang in zona satului Ban That. Scufundarea reprezinta un record prin cei peste 400 metri de galerii inundate ce au fost explorate.
– scufundarea la cota -47 m cu aer comprimat, in resurgenta Pue Pu, ceea ce reprezinta un record etc.

“Pe langa obiectivele specifice unei astfel de expeditii, ne-am implicat si in actiuni umanitare, acordand ajutor unuia dintre satele izolate din jungla (Ban Nonping). Am ramas foarte placut impresionat de zonele explorate si mai ales de oamenii fascinanti ai acestor locuri. Din dorinta de a continua activitatea si de a imbogati rezultatele expeditiei Laos 2010, sper ca va exista si o viitoare expeditie Laos 2011, la care sa participe din nou o echipa romaneasca” a mai spus Tudor Marin.

Aceasta expeditie a fost pregatita prin alte trei expeditii de explorare si prospectiune in Laos desfasurate in anii 2006, 2008 si 2009.

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger