Laos, ultima frontiera

11

Laos2

Sunt si romani dispusi sa mearga pina la capatul lumii pentru a-si urma pasiunea. Un grup de speologi va participa la o importanta expeditie internationala de explorare speologica si subacvatica, ce va avea loc in Laos, unul din ultimele locuri virgine din lume in domeniul speologiei.

O echipa mixta romano-franceza, formata din 11 speologi si scafandri, va pleca saptamina aceasta in expeditia “Laos 2010”, ce are ca scop explorarea si jonctionarea in premiera a marilor sisteme carstice subterane din masivul Khammouane, dar si continuarea explorarii raului subteran Xe Bang Fai, unul din cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute din lume. Speologii vor incerca si sa realizeze un record de scufundare in pesterile din zona.

“Dincolo de pasiunea noastra pentru speologie si pentru cercetare, astfel de expeditii contribuie si la imbunatatirea nivelului de trai al oamenilor din zona, care traiesc in una dintre cele mai sarace tari din lume”, a declarat Tudor Marin, directorul tehnic al Federatiei Romane de Speologie si responsabilul acestei expeditii. “Prin explorarea pesterilor subterane se va putea realiza o harta hidrogeologica, pe baza careia se vor putea face foraje si actiuni de captare a apei, astfel incat sa se asigure oamenilor surse de apa dulce”.

Tudor Marin a mai aratat ca, la finalizarea cercetarilor si dupa fotografierea noilor cavitati subterane, rezultatele vor fi puse la dispozitia comunitatilor locale pentru a fi eploatate ulterior pentru dezvoltarea turismului, extractie de minerale, protejarea siturilor de interes stiintific etc.

Zona in care se vor desfasura explorarile este cuprinsa intre 200 si 600m altitudine. Cavitatile explorate pana in prezent sunt pesteri orizontale de mari dimensiuni (galerii cu latimea de 50-100m si inaltimea de 60-80m), strabatute de rauri subterane cu debite importante sau avene ce debuteaza cu puturi verticale de minim 30 m.

Speologii romani vor incerca sa realizeze un record de scufundare in pesterile din zona. “Noi ne-am pregatit tehnic pentru a face unele recorduri mondiale la scufundare, ca lungime, cel putin. Insa, la fata locului vom vedea daca acest lucru este posibil”, a spus Mihai Baciu, care este scafandru profesionist, specializat in explorari speologice.
Dificultatile unei astfel de expeditii sunt numeroase, ele fiind legate de particularitatile masivului Khammouane: clima, jungla, morfologie exocarstica si distante.

Expeditionarii romani, care ii includ pe Ioana Axinte, Elena Buduran si Andreea Cohn, pe langa cei doi deja mentionati, si-au propus sa se implice si in actiuni umanitare, acordand ajutor unuia dintre satele izolate din jungla (Ban Non Ping). La finalul expeditiei, preconizat in jurul datei de 8 februarie, urmeaza sa se realizeze un film documentar si o serie de prezentari multimedia cu rol educational.

Pe parcursul expeditiei, speologii romani vor putea transmite informatii in timp real pe site-urile: www.ro.expe-laos.com si www.hotnews.ro. (M.Ch)

Tags:11 comentarii

 1. Succes!
  Pacat ca expeditia nu a gasit sponsori iar despre efectul in mass-media, no comment…
  Este bine ca mai exista astfel de oameni.

 2. Mult succes echipei!
  nu agreez deloc ideea de modificare a pesterilor, imi pare tare rau de pestera Dambovicioara. Acum 8 ani de zile nu erau montate acele trepte din metal, si era atat de frumos, era prima oara cand intram int- o pestera, eram entuziasmata, simteam un sentimen de aventura, pestera pe atunci mai avea si cateva cuiburi de lilieci, era umezeala, un pic de noroi pe jos, mie mi-a placut foarte mult, insa am fost anul trecut si ce sa vezi, oamenii si-au batut joc de pestera, nu mai zik ca e o poarta din fier cu gradele la intrare, ca la puscarie, sunt trepte de fier peste tot si nici nu te lasa nici sa atingi peretii sau sa te cobori de pe trepte, nu mai zik ca intrarea era vreo 15 lei sau cam asa ceva. unde pune mana omul in 90% din cazuri strica natura. pacat.

 3. Mult succses in aceasta expeditie le doresc. Sunt sigur ca vor reusi. Din echipa de speologi si scafandrii care se va duce in expeditie il cunosc pe Mihai Baciu care este varul meu si un om deosebit de pasionat de ceea ce face. Sunt sigur ca vor reusi sa descopere lucruri nestiute.

 4. Pingback: Tweets that mention Laos, ultima frontiera   Think Outside The Box -- Topsy.com

 5. Pingback: Jurnal din Laos. Expeditie in lumea de jos » Think Outside The Box

 6. Pingback: Jurnal din Laos. Scufundare in pesteri » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger