Lansarea Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire

0

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL) este o platformă activistă ce are ca misiune afirmarea și apărarea drepturilor locative în fața abuzurilor. FCDL este inițiat de persoane evacuate și amenințate cu evacuarea din București și cuprinde, pe lângă acestea, rude, prieteni, activiști, artiști și ONG-iști. Platforma se va lansa joi, 13 martie, la ora 11, la sediul Asociaţiei Carusel.

 

DSCN5134

 

 

Scopurile principale ale FCDL sunt:

1. înlesnirea organizării oamenilor în fața încălcarii drepturilor lor locative;
2. aducerea pe agenda publică a mass-mediei și a autorităților a acestei probleme.
Principiile activității noastre sunt sprijinul reciproc si auto-organizarea. Dezideratul nostru este dreptul la trai demn al tuturor.

FCDL a luat naștere în urma multelor întâlniri ale comunității în curs de evacuare din cartierul Rahova-Uranus cu grupuri de sprijin și cu persoane evacuate din alte zone ale Bucureştiului. Solidaritatea creată a dus la organizarea de proteste și acțiuni juridice ce au avut, parțial, rezultatele scontate. Experiența activistă a arătat că doar împreună se poate obține un oarecare rezultat în sensul justiției locative. Astfel a apărut, în noiembrie 2013, ideea creării unei organizații ce atacă problemele structurale legate de dreptul la locuire, legând fenomene diverse cum sunt: evacuările în urma retrocedării proprietăților naționalizate, evacuări abuzive în urma unor lucrări de utilitate publică, situația oamenilor fără adăpost (mulți dintre ei foști evacuați), gentrificare bazată pe segregare etnică și criminalizarea sărăciei.

FCDL are o structură de organizare duală: o organizație informală care se întrunește periodic pentru a produce evenimente și a oferi sprijin persoanelor ce au nevoie de el și un site cu știri și resurse (www.fcdl.ro) adresat atât celor ce doresc să afle ultimele noutăți în ceea ce privește dreptul la locuire, cât și persoanelor în curs de evacuare ce au nevoie de sugestii, sprijin și solidaritate imediată.

Pentru 2014, FCDL are ca priorități:

  • – abordarea situației vulnerabile a evacuaților ca urmare a retrocedărilor de imobile;
    – construirea  unei rețele de sprijin reciproc formate din evacuați și activiști;
    – aducerea în atenția mass-mediei a aspectelor diverse ale problemei evacuărilor.

Partenerii FCDL: Asociația LaBomba Studios, Centrul Independent Claca, Gazeta de Artă Politică, Active Watch, Asociația Carusel, Fundația Desire, Grupul Quantic, Asociația Komunitas.

 

Puteţi citi şi:

Antropolog în Rahova-Uranus: “Cu cât oamenii din cartier trăiesc mai în suspans, cu atât se emancipează”

Parada femeilor evacuate. Când societatea civilă aruncă mănuşa politicienilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger