Landgrabbing-ul în Europa. Marile companii blochează accesul la agricultură pentru fermierii mici

0

Mari suprafețe de pământ din Europa sunt acaparate de companii mari, speculatori, cumpărători străini cu dare de mână și fonduri de pensii într-un mod asemănător cu ce se întâmplă în țările în curs de dezvoltare, arată un nou raport citat de The Guardian. Corporații chineze, fonduri din Orientul Mijlociu, oligarhi ruși și agribusiness-uri uriașe au intensificat achiziționarea de pământuri europene în ultimul deceniu, proces care îi împiedică pe oamenii de rând să se apuce de fermierit și care concentrează agricultura și suprafețele agricole în mâinile câtorva actori.

 

 

Potrivit Institutului Transnațional și asociației țărănești Via Campesina, jumătate din suprafața arabilă a Uniunii Europei este concentrată acum în 3% din fermele mari care dețin peste 100 de hectare. În unele state membre, proprietatea asupra pământului e la fel de inegală ca în Brazilia, Columbia și Filipine. În Ucraina, de exemplu, 10 companii uriașe dețin controlul asupra 2,8 milioane de hectare, susține raportul. Un singur oligarh are în proprietate peste 500.000 de hectare. Companiile chinezești practică agricultura intensivă în Bulgari, iar cele din Orientul Mijlociu au devenit mari producători în România.

În Germania, de la 1,2 milioane de proprietăți agricole câte erau în 1966-1967, s-a ajuns la 299.100 în 2010, iar pe acestea numărul exploatațiilor de sub două hectare a scăzut de la 123.670 în 1990, la 20.110 în 2007. În Italia, doar 33.000 de ferme acoperă o suprafață de 11 milioane de hectare, în timp ce în Franța se pierd peste 60.000 de hectare de teren arabil în fiecare an pentru a face spațiu pentru drumuri, supermarketuri și dezvoltare urbană. În Andaluzia, Spania, numărul fermelor a scăzut cu peste două treimi, la sub 1 milion, în 2007, iar trei ani mai târziu, 2% din proprietarii de pământ dețineau jumate din suprafața agricolă.

Autorii raportului spun că este vorba de o concentrare și o acaparare fără precendent a pământurilor care au înrăutățit situația deja existentă, în care unii tineri vor să rămână în țară și să se apuce de agricultură, dar nu pot obține sau păstra accesul la suprafețe agricole. Aflați mai multe pe The Guardian.

 

Puteți citi și:

Țăranul și corporația: Cum se transformă satul românesc, amenințat de landgrabbing

Pământul acaparat de investitori străini putea hrăni 1 miliard de oameni


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger