Lampa care funcţionează cu apă sărată

1

SALt Lamp – lampa cu sare – este un dispozitiv simplu de iluminat care foloseşte o resursă existentă din abundenţă, care reduce riscul de incendii presupus de folosirea lumânărilor sau a altor dispozitive mai puţin sigure şi care, totodată, scade costurile iluminatului tradiţional.

Lampa a fost concepută de SALt (Sustainable Alternative Lighting), o companie din Filipine şi funcţionează ore în şir numai cu un pahar cu apă şi două linguriţe de sare. Ea ar putea fi folosită de milioane de gospodării din regiuni unde nu există electricitate. “În interiorul lămpii nu există materiale sau componente care să declanşeze incendii accidentale. Familiile care folosesc kerosen pentru lumină ar putea, astfel, să îşi schimbe opţiunea cu una mai sigură”, explică inventatorii corpului de iluminat.

Inginerul Lipa Aisa Mijena, de la Universitatea De La Salle, a creat lampa pe principiul celulei galvanice: electricitatea se obţine dintr-o reacţie chimică între apa sărată şi electrozi aflaţi în interiorul lămpii. Practic, lampa poate sta aprinsă non-stop noaptea întreagă, timp de un an, până când electrozii din interiorul său să necesite înlocuire. Ea poate fi o soluţie la îndemână pentru ţările insulare, spre exemplu, unde apar mereu catastrofe naturale şi asta duce la lipsa curentului. Cum dispozitivul funcţionează cu apă sărată, combustibilul va fi mereu la îndemână pe o insulă.

Echipa de inventatori are în lucru un model similar de lampă, care, însă, va putea fi folosit şi pentru încărcarea bateriei telefonului mobil. O idee foarte bună, mai ales în contextul situaţiilor de urgenţă! Însă, pentru că există atât de multe gospodării în regiuni fără acces la electricitate, lămpile de acest tip au fost gândite pentru a fi preluate de organizaţii non-profit şi donate celor care au nevoie de o sursă de lumină. Abia apoi vor fi scoase pe piaţă şi comercializate.

Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a companiei.

Surse şi foto: Weburbanist, TA

 


Un comentariu

  1. Problema unei asemenea pile care are 1.5V si un curent extrem de mic , nu este pila ci sistemul de iluminare care probabil este deosebit,asemenator ,as intrazni sa o spun, asemenator cu cel folosit de licurici sau a unor pesti abisali.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger