Lactatele nu afectează prea mult longevitatea

0

În ciuda îngrijorărilor stârnite de grăsimile saturate din produsele lactate, laptele și brânza din dieta noastră alimentară par să nu aibă un efect semnificativ asupra longevității, susțin cercetătorii olandezi, citați de Reuters. Studiul lor a urmărit peste 120.000 de adulți mai în vârstă de-a lungul unui deceniu până să ajungă la această concluzie.

Cercetarea olandezilor nu a stabilit nici o relație între consumul de lactate la brăbați și riscul morții acestora. La femei, în schimb, un consum ridicat de produse lactate a fost asociat cu o creștere mică în ceea ce privește numărul morților, mai ales a celor cauzate de afecțiuni cardiace. În opoziție, consumul de lactate acre, cum este iaurtul, a fost legat de o scădere ușoară a morților atât în rândul bărbaților, cât și în rândul femeilor. Nici una dintre conexiuni nu atestă însă că produsele lactate au fost motivul din spatele riscurilor sporite sau reduse mai sus amintite.

Pe de o parte, lactatele bogate în grăsimi reprezintă o sursă de grăsimi saturate care pot crește nivelul de colesterol și contribui la dezvoltarea afecțiunilor cardiace. Iar unele studii au asociat consumul acestor produse cu riscul dezvoltării unor tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată. Pe de altă parte, potrivit cercetărilor recente, calciul, proteinele și grăsimile nesaturate din produsele lactate ar putea avea beneficii asupra sănătății, asigurând o tensiune arterială scăzută sau un mai bun control al greutății. Deocamadată, ce este cert e că, atunci când vine vorba de longevitate, aceste produse nu sunt nici foarte periculoase, nici foarte benefice.

Citiți și:

Laptele organic este mai bun pentru sănătate decât cel convențional, susține un nou studiu european

Producătorii de lapte, între subzistența lucie și noii latifundiari

Este laptele un aliment sănătos? Mituri și legende despre lapte

Laptele nostru cel de toate zilele

Foto: Reuters


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger