La schimb: biciclete pentru arme

0

Guvernul din Uruguay şi-a câştigat o adevărată reputaţie datorită faptului că gândeşte în afara cutiei, mai ales când vine vorba de metode de conducere a maselor şi imprimarea unor curente de masă. Şi are şi rezultate. Astfel că, acum, într-un efort concentrat de a reduce numărul armelor de foc aflate pe piaţă, autorităţile încearcă o soluţie – cum altfel? – în afara cutiei: oferă cetăţenilor posibilitatea să îşi predea armele de foc neînregistrate în schimbul unor biciclete nou-nouţe.

 

 

„Weapons for Life” a fost numit acest program, de către însuşi ministrul uruguayan de interne, un schimb care promite beneficii de toate părţile. Iniţiativa atât de creativă a fost lansată în această săptămână şi vine ca răspuns la deţinerea ilegală de arme de foc şi creşterea ratei omorurilor în această ţară. Mica naţiune sud-americană deţine locul 9 în lume la număr de arme deţinute pe cap de locuitor. Peste un milion de arme de foc circulă prin mâinile celor 3,3 milioane de locuitori ai statului şi jumătate dintre acestea nu sunt înregistrate.

În loc să opteze pentru modelul „gun buyback”, implementat în SUA şi Australia, tot ca metodă de a lua armele de pe străzi, Uruguayul a ales acest program diferit, care ar putea ajuta şi mai mult societatea. În loc de bani, cei care predau armele primesc o bicicletă nouă sau un calculator. Propunerea este privită ca şi rentabilă pentru toate părţile implicate. „Suntem încântaţi că ministerul acţionează în această problemă şi începe o campanie de descurajare a deţinerii de arme de foc. Sigur că a le înlocui cu biciclete sau calculatoare este o mişcare fără precedent, dar extrem de bine-venită”, a declarat Guidobono Gustavo, preşedinte al Asociaţiei Civile pentru Dezarmare.

 

Sursa: TeleSur

Foto: TH


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger