La o zi după moartea celui mai bătrân bărbat din lume, cea mai bătrână femeie aniversează 116 ani

0

Sakari Momoi, cel mai bătrân bărbat din lume, a încetat din viaţă la vârsta de 112 ani. Fost director la un liceu din Tokyo, Momoi a intrat în cartea recordurilor în august 2014, dar la mai puţin de un an a decedat, în urma unei insuficienţe renale. În aprilie, a murit şi Misao Okawa, tot japoneză, considerată cea mai bătrână femeie din lume, lăsându-i locul americancei Susannah Mushatt Jones, care a împinit ieri 116 ani.

 

worlds-oldest-man-dies-Sakari-Momoi-589369

 

Sakari Momoi s-a născut în 1903 la Fukushima, iar printre cele mai mari pasiuni ale sale se numărau călătoriile şi poezia chineză. Deşi a spus în repetate rânduri că nu cunoaşte secretul propriei longevităţi, alimentaţia sănătoasă şi somnul coresponzător par să fi contribuit semnificativ la depăşirea centenarului cu mai bine de un deceniu. De altfel, deşi Cartea Recordurilor nu a anunţat încă cine este în prezent cel mai bătrân bărbat în viaţă, este foarte probabil ca acesta să fie Yasutaro Koide, la rândul lui japonez, născut la o lună după Momoi.

Potrivit Naţiunilor Unite, Japonia numără cele mai multe persoane care trăiesc peste o sută de ani, urmată de ţări ca Spania, Franţa şi Italia. Cercetătorii consideră că unul dintre factorii principali ai longevităţii japonezilor constă în dieta foarte sănătoasă. În cartea sa, The Okinawa Program, dedicată dietei din insulele Okinawa, unde se află cea mai mare concentraţie de locuitori care au depăşit un secol de viaţă, doctorul Craig Wilcox concluzionează că este vital ca oamenii să consume alimente bazate pe nivelurile de la baza lanţului trofic. “Locuitorii din Okinawa prezintă un risc scăzut de arteroscleroză şi cancer la stomac, un risc foarte scăzut de forme de cancer dependente de hormoni, precum şi de cancer la sân sau la prostată. În medie, consumă săptămânal trei mese pe bază de peşte şi multe cereale integrale, legume şi produse pe bază de soia, mai mult tofu şi mai multe alge decât oricare altă populaţie, precum şi sepie şi caracatiţă, bogate în taurină – ceea ce poate scădea nivelul colesterolului şi al presiunii arteriale,” arată Wilcox.

 

Susannah Mushatt Jones, în prezent cea mai bătrână femeie din lume

Susannah Mushatt Jones, în prezent cea mai bătrână femeie din lume

 

Japonia s-a afirmat în contextul global ca ţara cu cea mai longevivă populaţie, la mijlocul anilor ’50-’60, iar în anii ’70 conducea acest clasament de la distanţă. Pe lângă alimentaţie, factori genetici şi culturali, un rol important l-a jucat politica de sănătate naţională, kaihoken, care oferea acces universal la servicii medicale. Cu toate acestea, o analiză a politicilor de sănătate publicată în 2011, arată că supremaţia Japoniei în ceea ce priveşte longevitatea primeşte ameninţări din ce în ce mai mari, ca urmare a unui cumul de factori: creşterea consumului de tutun, schimbările de dietă, care au du la creşterea indicelui de masă corporală, precum şi creşterea numărului de sinucideri.

În ceea ce priveşte dieta japoneză, efectele ei benefice se apropie de cele ale dietei mediteraneene (în acest sens, locuitorii insulei greceşti Ikaria sunt deja un exemplu consacrat), iar în ultimii ani, de efectele dietei nordice, bogată în peşte şi în lactate (o anomalie printre dietele sănătoase, susţin cercetătorii). De asemenea, dieta irakiană s-a dovedit recent foarte eficientă în prelungirea vieţii, principalele sale atuuri fiind consumul ridicat de infuzii din plante, bogate în antioxidanţi, ulei de măsline şi legume proaspete, dar şi consumul scăzut de carne şi lactate.

Cât despre Susannah Mushatt Jones, în prezent cea mai bătrână femeie din lume, născută la 6 iulie 1899, femeia susţine că secretul longevităţii sale nu a constat în dietă, ci în somn din belşug, combinat cu o viaţă curată şi o energie pozitivă.

Sursa: CNN; BBC

Puteţi citi şi:

Ultimele femei născute la finalul anilor 1800, care încă trăiesc

Care este secretul longevităţii

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger