La o adică, de ce nu am hrăni şerpii cu pisicuţe?

1

Am fost atacat, şi nu o singură dată, de cîini vagabonzi, dar nu sunt de acord să fie eutanasiaţi. Mănînc carne şi ştiu că nu creşte în copaci, ştiu că e o ipocrizie să apăr cîinii şi în acelaşi timp să mănînc porci, vite şi pui, miei şi iepuri. E ipocrizie, e discriminare, dar simt că nu e o atitudine atît de iraţională pe cît pare.

de Dan Sociu

Suntem oameni şi antropomorfizăm lumea, asta e, nu ne putem abţine. Noi suntem măsura tuturor lucrurilor, noi stabilim ierarhiile, noi hotărîm pe cine iubim mai mult şi pe cine mai puţin sau deloc. Nu e deloc OK cînd îi dezantropomorfizăm pe alţii, cînd decidem că unii sunt mai oameni decît alţii şi au mai multe drepturi. Dar simţim că e normal să iubim pisicile mai mult decît şerpii. E şi raţional?

Psihologul şi antrozoologul Hal Herzog a publicat recent o carte numită „Pe unele le iubim, pe unele le urîm, pe unele le mîncăm”. Ideea cărţii i-a venit într-o zi cînd un prieten l-a acuzat, bazîndu-se pe nişte zvonuri, că ţine în casă un şarpe boa pe care îi hrăneşte cu pui de pisică. Herzog a negat bîrfa, dar apoi a început să-şi pună întrebări. E oare mai moral să hrăneşti o pisică cu carne dintr-o conservă decît să hrăneşti un şarpe cu pisici?

Psihologul a făcut o listă cu argumente:

Pisicile mănîncă carne. În America, pisicile mănîncă 6 milioane de kilograme de carne în fiecare zi. Pe lîngă acestea, pisicile mai omoară, de plăcere, şi păsări şi şoareci.

O pisică mănîncă într-un an de zece ori mai multă carne decît un şarpe. „Obiectiv, scrie Herzog, povara morală de a avea o pisică în casă e de zece ori mai mare decît de a avea un şarpe ca animal de companie.”

Două miilioane de pisici pe an sunt închise în adăposturi. Mare parte dintre aceste pisici vor muri oricum, nu ar fi atunci mai logic să hrănim pitonii de casă cu ele, în loc de şoarecii pe care îi sacrificăm pentru hrana şerpilor?

Herzog adună toate argumentele posibile şi construieşte un caz solid din punct de vedere raţional. Şi totuşi: „În timp ce partea logică a minţii mele ajungea la concluzia că nu e nici o diferenţă între a hrăni şerpii cu şoareci şi a-i hrăni cu pisici, partea emoţională din mine nu era deloc convinsă.” De la acest punct, psihologul încearcă să explice de ce simţim aşa.

Indiferent ce ne-ar spune logica, pisicile sunt mai drăguţe decît şerpii şi şoarecii.

FOTO:REUTERS

Tags:



Un comentariu

  1. Bun articol, complet de-acord.
    eu sunt vegetariana de 2 ani si ca urmare a integrarii mele in aceasta ‘religie’ am cunoscut o tanara domnisoara, vegana care isi hraneste cele doua pisici cu ce mananca si ea. Pentru prima data in viata am vazut matze care sa manance rosii si morcovi…cu pofta! (si nu pt ca erau infometate).
    Pe langa asta sunt de multa vreme pe piata conserve de mancare vegana pentru animale.
    concluzia e ca am gasit o metoda sa ne hranim pisicile fara sa omoram alte animale, dar serpii…nu.

    cu respect,

    alex

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger