La Londra se va construi cea mai mare “autostradă” pentru biciclete

0

După planurile de construire a unei piste plutitoare pentru bicictele peste Tamisa, capitala Marii Britanii a anunţat de curând că va începe lucrările pentru cea mai mare “autostradă” destinată exclusiv bicicliştilor şi motocicliştilor din Europa. Cum numărul londonezilor care aleg transportul pe două roţi este din ce în ce mai mare, această decizie vine să ofere condiţii mai sigure şi mai comode de transport pentru aceşti locuitori.

 

blackfriarsroad

 

“Mersul cu bicicleta este un mijloc important acum la Londra, unde în fiecare zi estimăm că în centrul oraşului avem peste 170.000 de drumuri cu bicicleta,” arată Peter Hendy, responsabil de transporturi la primăria londoneză. “Aceste proiecte vor transforma mersul pe bicicletă prin Londra într-o experienţă sigură şi într-o opţiune de care se pot bucura din ce în ce mai mulţi oameni.”

Această “autostradă” va traversa oraşul de la est la vest, însă este luată în calcul şi începerea unei axe nord-sud. Potrivit The Guardian, această construcţie face parte dintr-o iniţiativă municipală mai amplă, care va costa circa 900 de milioane de lire sterline şi se va întinde pe o perioadă de zece ani, având ca scop străpungerea centrului urban printr-un traseu de biciclete pe o lungime de circa 30 de kilometri. Deşi în jurul Londrei au fost amenajate în ultimii ani numeroase piste speciale pentru biciclete, un proiect de o asemenea anvergură în mijlocul unui oraş european nu are precedent.

Vorbind despre experienţa pedalatului pe alte drumuri special amenajate pentru biciclete, jurnalistul Peter Walker de la The Guardian arată că “efectul este umanizant şi civilizator, relaxant şi încântător. Dintr-o dată, oraşul pare mai atrăgător. Totodată, astfel de drumuri descurajează plângerile constante că rutele de biciclete din Londra sunt obiectul unei nişe restrânse de locuitori ai clasei mijlocii, de obicei bărbaţi care au ca hobby mersul pe bicicletă. Ideea este să creezi condiţii mai sigure de mers cu bicicleta, ca să creezi oportunităţi pentru categorii cât mai variate de public.”

După ce primarul Londrei a acceptat planurile pentru noua “autostradă,” acestea vor fi supuse pe 4 februarie votului final de către Transport for London. În cazul în care vor fi aprobate, lucrările vor începe în aprilie, iar termenul prevăzut pentru inaugurare este 2016.

Sursa: Grist

Foto: Transport for London

 

Puteţi citi şi:

Şapte oraşe care renunţă treptat la maşini

Copenhaga îşi măreşte reţeaua de piste de biciclete cu o pistă suspendată

Olanda inaugurează prima pista solară pentru biciclete din lume

Norvegia are primul “teleschi” pentru biciclete din lume


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger