Alei noi de promenadă, verdeaţă, teatru şi ateliere pentru copii, o instalaţie originală de apă, sunet şi lumină, proiecţii de filme, jocuri şi voie bună, dezbateri şi expoziţii. Toate acestea (şi multe altele) vor anima o porţiune a Someşului urban care traversează municipiul Cluj-Napoca, la acest sfârşit de săptămână. Scopul este simplu: recuperarea Someşului de către comunitatea clujeană.
de Camelia Jula
Timp de mulţi ani, râul care trece prin oraş a fost un spaţiu ignorat de planurile administrative locale, populat de gunoaie şi tulburat, din când în când, doar de pescari. Paşi mărunţi înspre schimbare s-au făcut prin amenajarea unor porţiuni de mal ca plaje destinate localnicilor, dar nu au contribuit prea mult la recuperarea spaţiului ca unul activ. În acest context, evenimentul Someş Delivery, care are loc la acest sfârşit de săptămână, îşi propune să le arate clujenilor că există multe alte modalităţi inovatoare, pline de imaginaţie şi, totodată, simple, în care poate fi folosit râul din oraş.
“Nu ne-am dorit să facem un festival pe malul Someşului”, explică Mihai Mateiu, coordonator PR şi evenimente Cărtureşti Cluj şi coordonator al Someş Delivery. “Noi propunem evenimente mici, fireşti, care să anime Someşul, care au potenţial de a deveni parte din viaţa cotidiană a comunităţii, evenimente care să aducă oamenii lângă apă mai des, nu doar la momente de tip festival”. Cele două zile de însufleţire urbană a râului sunt inspirate din conceptul Street Delivery, un tip de eveniment cu care locuitorii din Bucureşti, Iaşi sau Timişoara sunt deja familiarizaţi (ocuparea unei porţiuni urbane, a unei străzi, cu evenimente destinate comunităţii, de factură socio-culturală). Adaptat la realităţile Clujului, Street Delivery devine Someş Delivery şi se va petrece, în fiecare an, pe altă porţiune a Someşului, din oraş. Organizatorii – Fundaţia Cărtureşti, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia miniMASS – propun anumite evenimente, în cadrul celor două zile de activităţi; dar a existat şi un concurs de proiecte, deschis tuturor celor cu idei originale, care a desemnat, în urma unei jurizări atente, alte acţiuni ce vor încerca să stârnească interesul clujenilor, mai tineri sau mai vârstnici, în legătură cu bătrânul curs de apă.
“Someş Delivery este un concept cu patru dimensiuni importante: dimensiunea de urbanism – arhitectură, dimensiunea de tip eveniment, dimensiunea sociologică şi cea de mediu. Prima se referă la intervenţia asupra spaţiului prin instalaţii temporare, pentru că noi asta putem face, instalaţii prin care testăm, de fapt, posibilităţi de amenajare a porţiunilor Someşului – în fiecare an, altă porţiune. Subliniez ideea de testare, pentru că în România se obişnuieşte să fie făcute intervenţii definitive, fără testare prealabilă şi apoi se vede că nu sunt bune…”, explică Mihai Mateiu. Pentru ediţia din acest an, prima din seria Someş Delivery, organizatorii au ales “un tronson central, despre care mulţi clujeni spun că acolo nu se poate face nimic. Noi nu credem asta. Credem că este o bucată foarte importantă, care ar putea foarte frumos să găzduiască promenade, piste de bicicletă şi multe alte activităţi. Prin a doua dimensiune, cea de activităţi, am încercat să propunem noi şi să găsim, totodată, prin concurs, nişte evenimente mici, fireşti, care şi-ar putea găsi locul pe Someş săptămânal, ar putea deveni parte din viaţa locală”.
În ceea ce priveşte dimensiunea sociologică, aceasta are, la rândul său, două componente: un studiu sociologic complex, realizat pe un tronson mai mare de Someş (care cuprinde şi porţiunea destinată evenimentelor din weekend), studiu atât calitativ, cât şi cantitativ, inclusiv cu hărţi demografice (“să vedem cine stă pe lângă Someş, cine lucrează acolo”) şi, respectiv, o dezbatere organizată la acest sfârşit de săptămână, cu locatarii zonei, despre felul în care Someşul este parte din viaţa lor, cum ar putea deveni mai important, despre aşteptările sau chiar propunerile lor. Pentru a puncta dimensiunea ecologică, organizatorii au gândit, iniţial, o campanie de igienizare, pe tronson; “Zero Waste Romania, organizaţia de mediu care ne este parteneră, ne-a explicat că efectele acesteia ar fi foarte reduse, din păcate, chiar mai degrabă frustrante, pentru că după o săptămână gunoaiele vor fi la loc. Ei au venit cu propunerea unui proiect pe termen lung, cu rol de prevenţie, pe tot Someşul Mic, de la Gilău până la Dej, cu formarea unor grupuri de lucru în fiecare localitate, în încercarea de a schimba situaţia în profunzime. Proiectul sună foarte bine, sperăm să îl poată duce la capăt, dar noi am rămas şi la ideea organizării unei acţiuni de igienizare, de curăţenie pe acest tronson pe care se întâmplă evenimentul şi care a avut loc sâmbătă, pe 6 iunie”, mai spune Mihai Mateiu.
La curăţenie, pe Someş. Mai multe fotografii, aici. Foto: Someş Delivery
Din programul Someş Delivery:
Sâmbătă, 13 iunie
10.00-14.00: Redesenăm Someșul (Pavilion & traseu)
11.00-12.00: Inaugurare & vernisaj expoziție (Pavilion)
12.00-14.00: Someş Talks: Apa trece, Someşul rămâne (Terasa Atelier)
16.00-19.00: Workshop Zero Deşeuri (Pavilion)
16.00-18.00: Community Groove: Capoeira (Curtea Teatrului Maghiar)
18.00-20.00: Community Groove: Jam session (Curtea Teatrului Maghiar)
19.00-23.00: Apă, sunet ţi lumină (Someş Alley)
19.00-22.00: Loopsha dj set (Terasa Atelier)
21.30-23.30: Proiecţia Tres Courts (Casa Tranzit)
Duminică, 14 iunie
11.00-13.00: MiniReactor Delivers (terasa Atelier – lângă podul Horea)
13.00-15.00: Dopi-Dop şi Stropi-Strop (Curtea Teatrului Maghiar)
16.00-18.00: Someţ Talks: Buna vecinătate (Pavilion)
17.00-19.00: Hora Urbană cu Ferenc Ségercz (Casa Tranzit)
19.00-23.00: Apă, sunet şi lumină (peninsulă, lângă Pavilion)
19.00-22.00: Radio joi (Terasa Atelier)
19:30-20.30: Degustare de vinuri (Curtea Teatrului Maghiar)
21.00-22.00: Medley Les Miserables (Curtea Teatrului Maghiar)
Suita de evenimente care vor anima Someşul în aceste două zile, 13 şi 14 iunie, este extrem de bogată şi diversă. Astfel, un proiect inedit, care a încântat şi juriul competiţiei de proiecte, este instalaţia audio-vizuală “Apă, sunet şi lumină”: aceasta va folosi apa Someşului ca “pânză” pentru proiecţii, cu ajutorul unor retroproiectoare, dar şi ca generator de muzică, prin microfoane amplasate la suprafaţă şi sub pânza de apă, care vor capta sunetele Someşului şi le vor oferi publicului. Instalaţia va funcţiona, ca parte audio, pe tot parcursul zilelor de eveniment, iar partea vizuală va începe de la ora 19:00 şi va dura până la ora 22:00. “Noi până la ora respectivă avem autorizaţie. Nu ştiu cât de zgomotoasă va fi instalaţia, de fapt şi dacă va putea rămâne şi după această oră, vom vedea. Efectul este cel mai spectaculos după 10 seara, când se întunecă complet, asta e sigur”, completează Mihai Mateiu. Curajoşii sau pasionaţii de jocuri populare vor avea posibilitatea, în curtea Casei Tranzit, să se prindă într-o horă urbană, un proiect susţinut de doi instrumentişti talentaţi, dintre care unul este şi profesor de dansuri populare. Sârba, hora pe bătute, măgheruşca şi alte jocuri pot fi învăţate şi experimentate pe loc, aşadar.
Un alt proiect complex, desemnat câştigător de juriul concursului de idei, aparţine Young Artists Assembly, se numeşte “Something Marks the Spot” şi va propune publicului amenajări temporare şi instalaţii vizuale inedite. Proiectul “Catwalk Stories”, “o dimensiune inedită, oarecum, a studiului sociologic”, va documenta poveştile ascunse în curţile interioase ale caselor de pe malul drept al râului, din perspectiva unor locatari adeseori ignoraţi: pisicile. Poveştile vor fi prezentate sub forma unei instalaţii vizuale, dar vor face parte şi din broşura finală post-eveniment. “Noi vom oferi în fiecare an, după eveniment, un raport Primăriei Cluj-Napoca, dar ne-am gândit şi la o formulă prin care să reamintim publicului ce s-a întâmplat la Someş Delivery, aşa că am găsit soluţia unei broşuri care va fi publicată în iulie – august”, spune Mihai Mateiu. La pavilionul organizatorilor, publicul va descoperi o terasă potrivită pentru poveşti şi clipe de relaxare, un stand cu cărţi, un bar, dar şi dezbateri, evenimente pentru copii, totul susţinut de o muzică ambientală, care să completeze atmosfera.
“O sufragerie în aer liber? De ce nu? În weekend, mutați-vă la soare #peSomeș.”
Copiii au parte de o mulţime de activităţi care le sunt destinate: “Redesenăm Someşul” le propune o expediţie ghidată pe malurile râului, la finalul căreia vor scrie sau desena sugestiile lor de îmbunătăţire a zonei, pe un panou care va fi expus public. “Mini Reactor Delivers” le propune o dimineaţă în aer liber, cu teatru, un atelier de educaţie socio-emoţională şi întâlnirea cu căţeluşa Bailey, participantă la competiţia “Românii au talent”. “Dopi-Dop” şi “Stropi-Strop” vor fi educatorii copiilor în cadrul unui atelier eco-prietenos şi îi vor învăţa despre reciclare, curaj, dar şi încredere în propriile vise şi puterea iniţiativei personale. Totodată, echipa de la “Cercul Întreg” (despre care TOTB v-a povestit aici) va umple spaţiul cu un jam-session comunitar, în care oricine doreşte va putea cânta la instrumente ritmice din diverse culturi, precum şi cu un atelier de capoeira. Institutul Francez din Cluj vine şi el cu o proiecţie de filme: festivalul “Tres Courts” aduce proiecţiile a peste 100 de filme foarte scurte, de maxim trei minute, adunate din toate colţurile lumii, în curtea Casei Tranzit – evenimentul se întâmplă sâmbătă, cu intrare liberă. Întreg programul evenimentelor şi orele la care se întâmplă se regăseşte pe site-ul oficial al manifestării, precum şi pe contul de Facebook. Alături de Zero Waste Romania, parteneri principali ai Someş Delivery sunt: Primăria Cluj-Napoca, Programul Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană, Street Delivery.
După 13 ani petrecuţi în Cluj, am păstrat o amintire specială locului şi recunosc că mă leagă conexiuni puternice de el; însă mi s-a părut mai potrivit să aflăm de la un clujean get-beget ce semnificaţie are (şi ar trebui să aibă) Someş Delivery pentru oamenii locului, cei vizaţi direct de conceptul propus şi cei care ar trebui să se implice pentru a schimba modul în care Someşul face parte din viaţa lor. “Someş Delivery îmi aduce aminte de multe episoade petrecute pe malul râului. Someşul e foarte diferit, în trecerea lui prin Cluj; există zone „amenajate” cu mult beton şi există zone încă sălbatice, cu aceleaşi sălcii sub care mă jucam în copilărie. Someş Delivery a fost de la bun început pentru mine un prilej de a-mi reaminti de anii aceia, iar amintirile despre joaca de atunci sunt unul din lucrurile care m-au motivat: sper ca un număr cât mai mare de clujeni să aibă ocazia de a-şi forma noi amintiri pe malul râului, prin joacă, descoperire, evenimente, momente alături de prieteni”, spune Andrei Aroneţ, blogger clujean implicat activ în viaţa şi evenimentele oraşului în care s-a născut şi trăieşte, aşadar, şi în ceea ce înseamnă Someş Delivery.
Someş Delivery, “work in progress”
Cum poate schimba acest eveniment relaţia pe care clujenii o au acum cu râul lor şi cum ar putea schimba sau influenţa atitudinea autorităţilor locale faţă de necesitatea amenajării “altfel” a malurilor Someşului?
În primul rând, un asemenea eveniment ne arată că SE POATE. În timp, deşi nu-i scade debitul, Someşul a devenit “sec”: o combinație specifică de apă, betoane şi nervi în trafic. Ne gândim la el când ne întrebăm dacă o fi aglomeraţie pe pod. Îi legăm numele de episoadele tragi-comice precum podul Traian, semi-prăbuşit acum doi ani şi lăsat în aceeași stare de atunci. Se poate mult mai mult decât atât, dar cred că a trecut vremea în care să aşteptăm ca vreun lider politic vizionar să vină şi să facă singur ceva.
Someş Delivery e un prilej pentru ca fiecare clujean să realizeze ce potenţial imens are acest râu; pentru mine, munca în acest proiect a fost şi un prilej de descoperire a unor idei simple şi uşor de pus în practică, idei care pot, însă, transforma substanţial relaţia oamenilor cu Someşul. Someş Delivery nu e “încă un eveniment de două zile”, ci exact acest prilej prin care tot mai mulţi oameni să descopere şi să îşi dorească un altfel de Someş. Instalaţiile şi amenajările propuse pot oricând deveni permanente, fiindcă aşa au fost gândite. Evenimentele Someş Delivery ne fac cunoştinţă cu riveranii, de la oameni la pisici, şi coalizează comunităţi. Odată ce ai văzut că se poate mai bine, e firesc să îţi doreşti ca binele acela să devină permanent! La final, sunt convins că mulţi clujeni vor avea o revelaţie: Someşul chiar are potenţialul de a deveni unul din cele mai mari şi mai frumoase locuri de joacă, plimbare şi relaxare ale orașului, dacă ne dorim şi cerem autorităţilor acest lucru.
Ce reprezintă, la nivel practic, dar şi la nivel simbolic, această “recuperare” a râului de către comunitatea locală? Care ar putea fi consecințele ei pozitive – dar care ar putea fi, să zicem, şi dezamăgirile?
Nu e o coincidenţă că multe din marile oraşe ale lumii sunt pe maluri de râu: apele curgătoare au definit, în istorie, locul şi forma oraşelor. Foarte probabil, Clujul nu ar fi existat fără Someş, iar primul pas e să ne amintim acest lucru, să credem iar în “Someşul nostru”. Redescoperindu-i istoria, vom găsi elemente utile – reconstrucţia „podului nemţilor”, o pasarelă pietonală care ar putea lega centrul istoric de Cetăţuie, cerută de tot mai multă lume. Privind la ce fac alţii, cum arată malurile altor râuri, vom găsi alte modele de inspiraţie. Mi-ar plăcea un “pod scufundat” pe Someş, de exemplu, unul din care să poţi atinge apa. Important însă – şi asta e miza Someş Delivery la prima ediţie – este să realizăm că se poate; odată ce alegem să vrem mai mult, e clar că inspiraţia va veni, iar modelele de bune practici există sau se creează la Someş Delivery.
Cea mai mare dezamăgire? Nu cred că o voi trăi, fiindcă ar fi să nu se schimbe nimic. Ar fi să îngropăm râul în uitare, să construim cu spatele la el, dar toate aceste lucruri s-au întâmplat deja. Aşa că răul s-a produs, iar de acum poate fi doar mai bine. Sigur, mai există scenarii de coşmar, dar sper că nu mai crede nimeni în ideea de a trânti un tren suspendat peste apele Someşului, ca să-l îngropăm şi la propriu.
Crezi că vor ieşi clujenii din casă la evenimente, vor ieşi pentru recuperarea Someşului?
Sunt convins că vor ieşi din casă, pentru că Someş Delivery înseamnă două zile cu evenimente oră de oră. Nu vreau să dau cifre, dar pun un pariu. Duminică vor fi mai mulţi oameni decât sâmbătă, după ce primii vor merge acasă şi vor spune familiei şi prietenilor “nu credeam că se poate aşa ceva la noi”.
Pongo, cel mai tânăr membru al echipei #SomeșDelivery.
Mai multe detalii şi imagini: Someş Delivery, Someș Delivery Facebook
Foto main: chippry.blogspot.com
Să ne amintim şi:
Pescarii clujeni au curăţat voluntar de gunoaie o porţiune a Someşului