Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania ajunge în 2017 la cea de-a 10-a ediție. În perioada 13-19 martie vor fi proiectate la București peste 60 de filme documentare, selectate din cele peste 1300 înscrise. De asemenea, pe parcursul întregii săptămâni, vor fi organizate mai multe evenimente conexe – dezbateri, ateliere, expoziții. Programul complet este disponibil online pe www.oneworld.ro.
La cea de-a 10-a ediție a festivalului One World Romania, vorbim despre frică – în general – și despre diferite manifestări ale sale în societate. Trăim într-o lume globală și totuși tindem să ne întoarcem la trecut, să trasăm noi granițe, să ne închidem între ziduri. Politicieni corupți din toată lumea profită de slăbiciunile și temerile noastre și ajung la putere exploatându-le. Cei mai slabi dintre noi sunt hărțuiți zi de zi de cei mai puternici. Câțiva mai hotărâți merg împotriva curentului, sacrificând tot ce au. Filmele One World Romania explorează originile temerilor noastre și cum putem trece peste ele.
Imaginea One World Romania creionează tema generală a festivalului prin folosirea păpușilor rusești. Fiecare dintre cele zece păpuși reprezintă o ediție a festivalului, dar și o reprezentare a fricii. Păpușile se înghit una pe alta până la ultima – Matrioșca-cea-mare-și-bună, care le conține și le domolește pe toate celelalte.
Selecția de filme a celei de-a 10-a ediții de One World Romania a fost împărțită în 9 secțiuni principale, pe care le-am numit: “Animale politice”, “Împotriva curentului”, “Ministerul grozei”, “Dreptate fără frică”, “Jocurile fricii”, “Bolile sănătății”, “Focus: Caucaz”, “Romania on the Move” și “Delicatessen”.
„Animale politice” este secțiunea care reunește filme care radiografiază ce înseamnă sa fii politician, simplu alegător, victimă sau complice al schimbărilor politice. Documentarul „Difficult Choice” ne duce în mijlocul campaniei prezidențiale din Slovacia din 2014, iar „Weiner” ne arată cum poate trece o campanie pentru poziția de primar al New York-ului de la succes la dezastru în câteva momente. În „American Anarchist” îl cunoaștem pe William Powell, care analizează după mai bine de 40 de ani cum i-a schimbat viața un manifest anarhist publicat la 19 ani și vândut în peste 2 milioane de copii. Documentarul „A German Life” ne-o prezintă pe Brunhilde Pomsel, secretara, stenografa și dactilografa celebrului Ministru al Propagandei din epoca nazistă Joseph Goebbels, a cărei poveste îi va inspira cu siguranță pe spectatori să își pună întrebări esențiale despre moralitate și umanitate. Întreaga secțiune reunește 8 filme – portrete de câștigători și perdanți.
A doua secțiune a Festivalului One World Romania la cea de-a 10-a ediție îi prezintă pe cei care merg împotriva curentului, pe cei cărora nu le este frică. Documentarele din secțiunea „Împotriva curentului” arată indivizi sau comunități restrânse, organizații mai mici sau mai mari care luptă peste tot în lume împotriva celor care trasează granițe și ridică ziduri. Aici am strâns portrete ale unor luptătoare anti-ISIS din Kurdistan, al activistei din China Ye Haiyan, protagonista documentarului „Hooligan Sparrow” sau ale unor DJ iranieni în filmul „Raving Iran”.
„Ministerul groazei” este numele altei secțiuni de la One World Romania 10, o secțiune ale cărei filme vorbesc despre frica de supraveghere. Cele trei documentare incluse aici sunt toate argumente solid construite, demonstrații făcute cu răbdare și lecții de luciditate civică. „Everything Is Under Control” este un documentar comic, ușor melancolic despre supraveghere și modalitățile prin care este urmărit întregul mapamond. „Shadow World” dezvăluie adevăratele costuri ale războiului perpetuu în care ne aflăm și felul în care comerțul cu arme la nivel înalt alimentează acest război. Documentarul „All Governments Lie” încearcă să descopere ce a mai rămas din jurnalismul independent de investigație din Statele Unite ale Americii și reunește personalități ca: Noam Chomsky, Carl Bernstein, Amy Goodman, Michael Moore, Glenn Greenwald și mulți alții.
Printre temele deja tradiționale ale festivalului se află justiția, un subiect care, la data alcăturii programului, a devenit extrem de actual atât în Statele Unite, cât și în România. În secțiunea numită „Dreptate fără frică”, se regăsesc mai multe cazuri în care cetăţeni din Rusia, Ciad, Peru şi Mexic îşi caută dreptatea pe cale legală sau se coalizează pentru a răspunde agresiunii statului.
Un alt subiect abordat constant de One World Romania este cel al sistemelor de sănătate din diverse colțuri ale lumii. Secţiunea „Bolile Sănătăţii” ne invită să reflectăm asupra unor maladii ale sistemelor medicale: de la uzura personalului medical într-un spital din Franţa, la cercetările menite să răspundă nevoilor de îngrijire ale bătrânilor în viitor, de la asistenţa medicală mobilă din Nordul Siberiei până la lupta cotidiană a unor copii autiști cu etichetele puse de o societate inflexibilă.
În secțiunea „Jocurile fricii” 6 documentare vorbesc despre dinamica primitivă care ne marchează deseori copilăria: unii cădem pradă bătăușilor pe terenul de joacă sau de fotbal; alții ne transformăm în mici torționari ca să mascăm propriile slăbiciuni. Într-un liceu din Quebec această dinamică se joacă în toată trista ei claritate. Pe stadioanele din Republica Cehă sau Israel, adulții reproduc excluderile celor percepuți ca străini sau inferiori. Iar în mintea și sufletul unui tânăr finlandez vedem întreaga evoluție de la spaima de violența altora la dorința de a comite violență la rândul tău.
Anul acesta secțiunea „Focus” este dedicată Caucazului. Cele cinci filme selectate, de la o comedie despre un gard la un film despre ororile războiului, tratează natura instabilă, zbuciumată a realității din regiune.
„Delicatessen” este o secțiune care reunește 7 filme extrem de diverse, printre care documentarul animat „Tower” – care prezintă primul atentat într-un campus american în anii ’60. Sau „Liberami”, în care un preot din Palermo este vizitat zilnic de zeci de oameni care vin la el în căutarea mântuirii; când e nevoie, face și mini-exorcisme prin mobil.
În afara secțiunilor principale, One World Romania va prezenta de asemenea 3 documentare românești în stadiul de work-in-progress, regizate de Monica Lăzurean Gorgan, Radu Jude și Claudiu Mitcu. Acum câțiva ani am început tradiția de a prezenta la fiecare ediție documentare românești, încă neterminate, deoarece credem că este foarte important pentru definitivarea filmului ca regizorii să primească feedback, să testeze idei și să observe cum reacționează publicul.