Chiar dacă unii dintre noi preferăm să ne considerăm copii până la adânci bătrâneți, iar despre unii copii spunem că sunt maturi pentru vârsta lor, statisticele arată că, în zilele noastre, copilăria se încheie până la vârsta de 12 ani. Aceste rezultate au fost obținute în urma unui sondaj pe un popular site dedicat părinților.
Părinții își manifestă în cor nemulțumirea că, astăzi, copiii se maturizează mult prea repede. Potrivit acestor statistici, citate de BBC, fetițele sunt determinate de presiunea socială să-și perfecționeze aspectul fizic la o vârstă foarte mică, iar băieții să adopte o atitudine ”macho.” Fondatoarea site-ului Netmums, unde s-a realizat chestionarul, susține că factorii care determină această accelerare sunt ”o combinație toxică de presiune din partea marketingului, a media și a celor din jur.”
”E nevoie de o regândire radicală în cadrul societății, o reevaluare a copilăriei, pe care ar trebui s-o protejăm ca pe o perioadă extrem de valoroasă – nu ca pe o perioadă în care ar trebui să ne batem copiii la cap să se maturizeze înainte de vreme,” spune Siobhan Freegard, fondatoarea paginii de net pentru părinți.
Dintre cele 1.000 de răspunsuri primite la chestionarul propus, o treime afirmă că, de fapt, copilăria se încheie în zilele noastre până la vârsta de 10 ani. Principala îngrijorare a părinților este legată de faptul că acești copii sunt determinați să adopte modele de comportament mature, în raport cu vârsta lor, înainte de a traversa maturizarea fizică și emoțională. O altă problemă fundamentală este suprasexualizarea copiilor, determinată de abundența media a informațiilor și modelelor axate pe capitalul atractivității. Multe dintre fetițe se preocupă de greutatea lor, de exemplu, la vârste extrem de fragede, acordând extrem de mare importanță aspectului fizic, în vreme ce băieții sunt determinați să devină bărbați în miniatură. Diane Abbott, parlamentar britanic responsabil de problemele copiilor, numește această tendință globală drept ”pornificarea culturii tinerilor,” care presupune o abundență de materiale cu conținut sexual explicit, disponibile prin doar câteva clicuri pentru mulți membri ai generației ”născute digital.”
Sursa: BBC News
Foto: Scenă din filmul Little Miss Sunshine