La ce folosește sărutul

0

Buzele sunt asociate cu o parte enormă din creier. Alfred Kinsey a raportat în studiile sale sexuale că unele femei pot avea orgasm numai prin sărut, fără contact genital. Deși nu e ceva obișnuit, e perfect explicabil – buzele au terminații nervoase atît de sensibile, încît cea mai ușoară atingere trimite valuri de informații spre creier. Cum au intuit musulmanii care au impus vălul, buzele sunt cea mai expusă parte erogenă.

Antropologii estimează că peste 90% dintre culturi practică sărutul. Și nu e de mirare, avînd în vedere plăcerea pe care ne-o provoacă, dar și utilitatea.

Sărutul activează dopamina, neurotransmițătorul recompensei și al plăcerii. Primul sărut cu cineva care ni se potrivește ne dă senzația de plutire, iar apoi absența buzelor celuilalt ne poate tăia pofta de mîncare, somnul și starea de bine în general. Sărutul pornește și oxitocina, responsabilă cu senzația de intimitate și atașament, precum și serotonina, ceea ce ne creează gînduri obsesive legate de cel care ne-a sărutat. S-a observat că nivelurile de serotonină implicate într-o relație nouă seamănă cu cele ale pacienților suferinzi de tulburare obsesional-compulsivă.  Buzele celuilalt ne obsedează. Sărutul stimulează și adrenalina, ceea ce ne crește ritmul cardiac și ne reduce stresul. Sărutul este deci esența îndrăgostirii.

Dar care e scopul sărutului, utilitatea sa evoluționistă? 59% dintre bărbați și 66% dintre femei au omorît din fașă o relație pentru că nu le-a plăcut primul sărut. Proximitatea creată de sărut ne dă ocazia de a simți, prin miros dar și prin alte microsemnale, cît de compatibili genetic suntem cu potențialul partener. Biologul Claus Wedekind a descoperit că femeile sunt atrase de mirosul bărbaților care au un cod genetic diferit pentru sistemul imunitar. Gene ale imunității diferite garantează nașterea unor copii cu o mai mare diversitate genetică, ceea ce îi face mai sănătoși. Acest test este însă deturnat de folosirea anticoncepționalelor (preferința e inversă).


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger