La Beijing se proiectează pe ecrane apusul de soare, care nu se mai vede din cauza poluării

7

Deşi sună a scenariu distopic, poluarea aerului din Beijing, care a ţinut mult timp prima pagină a ziarelor de anul trecut, a transformat metropola într-una aproape lipsită de lumină naturală. Locuitorii oraşului se îngrămădesc zilnic în jurul unor ecrane uriaşe montate pe străzi, pentru a vedea apusurile de soare virtuale.

 

article-2540955-1AB96BA200000578-505_964x643

Avertismentele legate de gradul de poluare din Beijing au atins cote alarmante în ultimul an, copiii şi vârstinicii fiind adesea sfătuiţi să nu iasă din casă până ce calitatea aerului nu se ameliorează. Totodată, lipsa luminii naturale, pe care smogul şi noxele o blochează, a devenit o problemă crucială pentru locuitorii capitalei chineze. Astfel, autorităţile au găsit o “soluţie” să atenueze această problemă, flosind plasmele uriaşe din spaţiul public, pe care, de regulă, se proiectează clipuri publicitate, pentru a transmite înregistrări cu apusuri de soare.

Principalele surse de poluare a aerului sunt arderea cărbunelui şi emisiile maşinilor care, în ciuda măsurilor din ce în ce mai susţinute ale autorităţilor, continuă să învăluie oraşul într-un nor de smog, cu efecte extrem de dăunătoare pentru sănătate. O astfel de măsură, ironizată pentru caracterul ei absurd, constă în confiscarea grătarelor locuitorilor, pentru a reduce din poluare. Totodată, cel mai tânăr pacient chinez diagnosticat cu cancer la plămâni are doar opt ani.

Potrivit agenţiei de presă de stat Yinhua, primarul Beijingului a promis că va reduce cantitatea de cărbune ars cu 2.6 milioane de tone şi că va investi peste două miliarde de dolari pentru combaterea poluării. Până la primele efecte vizibile însă, locuitorii continuă se se confrunte cu grave probleme de sănătate, fiind obligaţi să poate măşti de protecţie şi să privească apusul soarelui doar pe ecran.

 

Sursa: Daily Mail

Puteți citi și:

FOTO China, cu și fără smog

Aer la cutie pentru chinezii din orașele înecate în smog

Poluarea aerului provoacă 2 milioane de decese anual

 VIDEO Aerul care ne îmbolnăvește: ”E”-urile respirate de bucureșteni provoacă anual sute de morți


7 comentarii

  1. E adevarat ca gradul de poluare in Beijing e ingrijorator, iar imaginea surprinsa de fotograf este sugestiva pentru situatia de acolo, dar hai scoateti capul din cutie un pic 🙂
    Ecranele au fost instalate pentru a proiecta informatii/reclame, NU pentru a le arata localnicilor soarele, asta e varianta de tabloide englezesti.

    • The sun rises in the east. E un rasarit si proiectia aia e in Tien An Men de foarte mult timp. In articolul din daily mail citat nici nu spune de faza cu “privitul apusului”. Cine scrie prostiile astea senzationaliste? Nu neg problema lor cu plouarea dar nici nu traiesc in vreun viitor distopic nascocit de Orwell.

  2. Daca tot dispun de tehnologie super, macar sa puna ecranele cu spatele la apus, in dreptul soarelui, si sa proiecteze pe el ceea ce s-ar fi vazut daca nu ar fi fost perdeaua de smog.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger