La 92 de ani, o femeie pilot din al Doilea Război Mondial a zburat din nou cu un Spitfire

0

La 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Joy Lofthouse, în vârstă de 92 de ani, s-a urcat din nou la comanda modelului ei favorit de avion, Spitfire, pentru un zbor simbolic, menit să marcheze aniversarea sfârşitului acestui sângeros eveniment al istoriei recente, scrie site-ul UpWorthy.

 

 

Deşi au trecut câteva decenii de la ultimul ei zbor, Joy nu s-a simţit deloc descurajată de trecerea timpului. Femeia a făcut parte din trupele auxiliare de transport şi s-a numărat printre primele şi puţinele femei – pilot ale Marii Britanii din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, făcând parte dintr-o divizie exclusiv feminină, poreclită “Attagirls“. Activitatea diviziei consta în a duce avioanele de pe linia frontului înapoi în fabrici, pentru a fi reparate. În perioada cât a activat ca pilot, Joy a zburat cu 18 modele diferite de avioane, dar modelul Spitfire a rămas favoritul ei.

Experienţa zborului a rămas fascinantă pentru veterană, chiar şi acum, după atâţia ani: în materialul video de mai jos, realizat de BBC News, se vede că este încântată şi, totodată, emoţionată. Îi mărturiseşte reporterului că nu se mai simte atât de încrezătoare ca pe vremea când era tânără, dar asta nu o împiedică să ducă avionul spre înălţimi. La aterizare, Joy a declarat că “este foarte greu de descris în cuvinte sentimentul – aproape că te face să te simţi tânăr din nou”.

 

 

Mai multe detalii: BBC News

 

Sursa: UpWorthy

Foto: Joy Lofthouse, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial / BBC News

 

Puteţi citi şi:

Avioanele ar putea fi alimentate cu un nou combustibil, pe bază de tutun

Primul avion din lume construit din cânepă va fi gata de zbor anul viitor

Deşeurile şi reziduurile pot deveni o resursă-cheie pentru transportul european


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger