La 90 de ani, o femeie este cea mai vârstnică elevă din lume

0

Priscilla Sitienei are 90 de ani şi merge zi de zi la şcoală, alături de şase stră-strănepoţi, cu care învaţă în aceeaşi clasă. Femeia din Kenya poartă uniformă şi îşi face temele asemenea tuturor colegilor săi, fiind considerată cea mai vârstnică elevă din lume. În ultimii 65 de ani, Sitienei a fost totodată moaşă în satul ei, aducându-i pe lume pe câţiva dintre actualii ei colegi de şcoală.

 

_80460667_photo2__

 

Femeia este poreclită, de altfel, “Gogo,” cuvânt care în limba locală înseamnă “bunică”, şi s-a apucat de şcoală în urmă cu cinci ani, învăţând pentru prima oară în viaţă să scrie şi să citească. Acum, deja deprinde primele cuvinte în limba engleză. “Mi-ar plăcea să citesc Biblia şi în acelaşi timp vreau să-i inspir pe copii să meargă la şcoală,” spune bătrâna, citată de BBC. Sitienei spune că îi ia adesea la întrebări pe tinerii analfabeţi, care refuză educaţia, şi încearcă să-i convingă de utilitatea cărţii. “Văd copii pierduţi, copii fără taţi, care trăiesc brambura, fără speranţă. Pentru ei vreau să fiu o sursă de inspiraţie,” mai spune femeia.

Iniţial, administraţia şcolii i-a refuzat înscrierea la cursuri, dar s-a răzgândit când a observat că stră-străbunica era hotărâtă să recupereze timpul pierdut. Acum, conducerea se declară mândră de eleva nonagenară, adăugând că toţi copiii o îndrăgesc. O fetiţă de 11 ani spune chiar că Gogo este cea mai bună prietenă a ei, iar toţi copiii o respectă, femeia având şi rolul de a-i struni uneori pe elevi.

Priscilla Sitienei a crescut în Kenya, aflată pe atunci sub ocupaţie britanică, traversând de-a lungul vieţii întreg procesul de reclamare a independenţei ţării.  Deşi a lucrat toată viaţa ca moaşă, în ultimii ani a decis să înveţe carte, iar de atunci poartă uniformă, ia lecţii de matematică, de muzică, de citire şi chiar de educaţie fizică.

Recordul pentru cel mai vârstnic elev de şcoală primară e deţinut, în prezent, de un alt kenyan, Kimami Maruge. Acesta s-a înscris la şcoală la vârsta de 84 de ani şi a murit cinci ani mai târziu. Şcoala din Ndalat are de gând să contacteze Guinness Book of Records, pentru a împărtăşi povestea elevei lor, care deţine informal recordul în acest moment.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger