Copilul-minune Tanishq Abraham a devenit o celebritate în California: la vârsta de zece ani, a absolvit liceul, iar acum, un an mai târziu, şi-a finalizat studiile superioare, cu trei specializări diferite. Tanishq a fost educat acasă (este un homeschooler) şi performanţa lui i-a adus inclusiv o scrisoare de felicitare din partea preşedintelui Barack Obama.
Băiatul a absolvit, săptămâna trecută, instituţia de învăţământ superior American River College din Sacramento, California; la ceremonie au fost prezenţi părinţii săi (mama, Taji, medic veterinar şi tatăl, Bijou, inginer specialist în programare), precum şi sora lui, Tiara, şi ea un copil-minune. Tanishq a obţinut trei diplome: în matematică şi fizică, ştiinţe şi, respectiv, studiul limbilor. Băiatul a purtat, la ceremonie, o eşarfă făcută special de bunica lui pentru această ocazie şi o tocă pe care era scris motto-ul lui, un citat preferat din “Toy Story”: “To Infinity and Beyond”.
“Credem că este cel mai tânăr absolvent al tuturor timpurilor. Nu avem toate datele, din toate arhivele, să putem confirma asta, dar cu siguranţă este cel mai tânăr din anul acesta”, a spus Scott Crow, purtătorul de cuvânt al instituţiei de învăţământ. Deşi colegii lui erau de două ori mai mari decât el, ca vârstă, Tanishq spune că nu s-a simţit intimidat de ei, mai ales că a fost foarte bine primit. “Mulţi erau încântaţi că au coleg un copil”, mărturiseşte băiatul. Acesta a fost educat acasă încă de mic, de către mama lui, care a luat o pauză de la cariera ei pentru a face asta. S-a înscris la cursurile American River College încă de când avea şapte ani, ceea ce înseamnă că a urmat cursurile instituţiei superioare de educaţie în paralel cu cele necesare pentru a fi considerat absolvent de liceu.
Totodată, Tanishq este membru al grupului Mensa International de la vârsta de patru ani; tot la vârsta de patru ani a fost primită în grup şi sora lui mai mică, astfel că, acum, deţin împreună recordul pentru cei mai tineri fraţi vreodată primiţi în acest grup de oameni cu un ridicat nivel al inteligenţei. Pentru a fi acceptat în Mensa, un candidat trebuie să obţină un scor de minim 98% în cadrul testelor specifice de calculare a IQ-ului. Tanishq a obţinut 99,9%, iar sora lui, Tiara, 99%. Băiatul nu intenţionează să se oprească din studiat: “Vreau să devin doctor, dar şi să fac cercetare medicală. Şi aş vrea să ajung preşedintele SUA”, a declarat băiatul după absolvirea colegiului. El mai spune că speră să câştige un premiu Nobel, într-o bună zi, pentru cercetare în domeniul medical. Dar, până atunci, va petrece vara în vacanţă cu familia şi va mai face un curs de specializare în matematică superioară.
Faceţi cunoştinţă cu băiatul-minune în materialul video de mai jos:
Surse şi foto: NBC Bay Area, USA Today, Oddity Central
Puteţi citi şi:
Catrina, unschooler la 16 ani: O adolescentă care şi-a luat educaţia în propriile mâini
Libertatea de a alege cum va fi educat copilul tău ar trebui să fie un lucru firesc
Pro-educaţie acasă sau anti-şcoală?
“Copiii sunt oameni. Merită să fie trataţi cu demnitate şi respect”
“În sistem, copilul tău se obişnuieşte să nu mai gândească singur”
“Lucrurile pe care le ştiu cel mai bine nu le-am învăţat niciodată în şcoală”
Educaţia acasă: homeschooling şi unschooling
Cât te costă să îți educi acasă copilul?
“Cred că educația adevărată, care contează și care rămâne, se face în familie”
Școlile ar trebui să fie ca niște biblioteci, nu ca niște închisori
Educaţia obligatorie nu înseamnă şcolarizare obligatorie
Alegerea viitorului pentru copilul unui downshifter: şcoala în sistem sau educaţia acasă?
Şcoala de acasă le surâde cititorilor
Mai are valoare şcoala românească? Şcoala de stat vs Homeschooling
Copiii neşcoliţi în sistem se descurcă fără probleme când ajung la facultate