Un studiu recent arată că krilul (viețuitoare marine mici, cu înfățișare asemănătoare crabilor) ar putea avea un rol cheie în fertilizarea oceanului sudic cu fier, dat fiind că stimulează creșterea fitoplanctonului (micro-organisme asemănătoare plantelor). Procesul crește capacitatea oceanului de a stoca natural dioxid de carbon.
Krilul antarctic este mâncarea de bază pentru pești, pinguini, pescăruși și balene și este, totodată, pescuit pentru comercializarea în folosul industriei alimentare. Studiul menționat a fost publicat de curând de către o echipă internațională de cercetători care a analizat comportamentul krilului din zona antarctică. Aceștia au descoperit că krilul, deși se credea că trăiește în special în ape de suprafață, se hrănește în mod regulat cu fragmente bogate în fier de la organisme aflate în descompunere pe fundul apei. Apoi înoată la suprafață cu stomacul plin de fier și îi dau drumul în apă.
Surprinzător și nou pentru cercetători a fost ritmul în care krilul face vizitele în adâncime pentru a se hrăni cu fier. Oamenii de știință spun că ”expedițiile” sunt foarte dese și cuprind un număr mare de viețuitoare (până la 20% din colonie chiar, odată). Descoperirea lor are implicații semnificative asupra crescătoriilor de kril și va duce, totodată, la o mai bună înțelegere a ciclului natural al carbonului în oceanul sudic al planetei. Pasul următor în cercetarea echipei de oameni de știință este să descopere cum anume este fierul din stomacul krilului eliberat în apa de suprafață în care acestuia îi place să stea. La studiu participă specialiști de la British Antarctic Survey, Universitatea Southampton, Divizia Antarctică Australiană și Universitatea din Oslo.
Sursa și foto: ScienceDaily