Kofi Annan, laureat al Nobelului pentru Pace, pledează pentru legalizarea drogurilor

0

Drogurile sunt periculoase, dar politicile actuale împotriva lor reprezintă o amenințare și mai mare, pedepsirea consumatorilor fiind prioritară în fața sănătății și a drepturilor omului, susține Kofi Annan, secretar-general al ONU în perioada 1997-2006 și laureat al Nobelului pentru Pace în 2001. Annan, în vârstă de 77 de ani, care conduce în prezent fundația ce îi poartă numele, pusă în slujba unei lumi mai sigure și mai pașnice, scrie într-un comentariu publicat de Spiegel că a venit momentul unor reglementări care să pună viața și siguranța oamenilor pe primul loc.

(…)

Divorțul dintre retorică și realitate este cel mai evident în formularea politicilor globale privind drogurile, în care emoțiile și ideologia au predominat adesea în fața dovezilor.

Să luăm cazul consumului de cannabis în scopuri medicale. Examinând atent dovezile din Statele Unite, observăm că legalizarea consumului de cannabis în scopuri medicale nu a condus la răspândirea consumului său în rândul adolescenților, după cum susțin oponenții. În contrast, numărul americanilor decedați din cauza supradozelor de heroină aproape s-a triplat în perioada 2010-2013, deși legea și pedepsele aspre pe care le impune au rămas neschimbate.

Anul acesta, între 19 și 21 aprilie, Adunarea Generală a Națiunilor Unite va organiza o sesiune specială pe tema drogurilor, iar lumea va avea șansa să schimbe cursul lucrurilor. Pe măsură ce ne apropiem de acest eveniment, trebuie să ne întrebăm dacă ne aflăm pe drumul cel bun în ceea ce privește politicile. Mai exact, cum să confruntăm ceea ce Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate numește „consecințele neintenționate” ale acestor politici din ultimii 50 de ani, care au contribuit, printre altele, la crearea unei vaste piețe infracționale la nivel internațional, care alimentează violența, corupția și instabilitatea. Gândiți-vă doar la cele 16.000 de crime din Mexic, dintre care mare parte au fost asociate direct cu traficul de droguri.

Un război împotriva oamenilor

La nivel global, „războiul împotriva drogurilor” a eșuat. Unii estimează că întărirea prohibiției globale costă cel puțin 100 de miliarde de dolari (90,7 miliarde de euro) anual, dar că cel puțin 300 de milioane de oameni consumă droguri la nivel mondial, contribuind la o piață ilegală cu o cifră de afaceri anuală de 330 de miliarde, una dintre cele mai mari piețe de bunuri din lume.

Prohibiția a avut un impact mic asupra rezervei sau cererii de droguri. Când forțele de ordine înregistrează un succes într-o zonă, producția se mută pur și simplu în altă regiune sau țară, traficul de droguri se mută pe o altă rută iar consumatorii de droguri se mută spre o altă substanță. Prohibiția nu a redus semnificativ nici consumul de droguri. În repretate rânduri, studiile nu au reușit să stabilească o legătură între asprimea legilor anti-drog și nivelul consumului de droguri dintr-o țară. Incriminarea și pedepsirea la scară largă a oamenilor care consumă droguri, suprapopularea închisorilor înseamnă că războiul împotriva drogurilor este, într-o măsură destul de mare, un război împotriva consumatorilor – un război împotriva oamenilor.

(…)

Cred că drogurile au distrus multe vieți, dar că politicile guvernamentale prost aplicate au distrus și mai multe. Toți vrem să ne protejăm familiile de potențialul rău al drogurilor. Dar dacă copiii noștri ar ajunge să aibă o problemă cu drogurile, am vrea cu siguranță ca ei să fie tratați ca pacienți care au nevoie de tratament, nu ca infractori.

Pornind de la premisa inițială a Convenției ONU privind narcoticele, cea de a proteja „sănătatea și bunăstarea omenirii”, Kofi Annan susține că a venit vremea regândirii politicilor naționale și internaționale privind drogurile, proces care, în opinia lui, implică câțiva pași cheie:

Mai întâi, trebuie să dezincriminăm deținerea de droguri pentru consum propriu. Consumul de droguri este dăunător iar reducerea acestor daune este o sarcină a sistemului de sănătate publică, nu a tribunalelor. Această măsură trebuie combinată cu întărirea serviciilor de tratament, mai ales în țările cu venituri medii și mici.

În al doilea rând, trebuie să acceptăm că o lume fără droguri este o iluzie. În schimb, trebuie să ne asigurăm că drogurile cauzează cât mai puțin rău cu putință. Măsurile de reducere a riscurilor (asociate consumului de droguri), cum ar fi programele de schimburi de seringi, pot schimba mult lucrurile. Germania a adoptat astfel de măsuri de multă vreme, iar nivelul infecțiilor cu HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile este acum aproape de 5%, spre deosebire de alte țări care se opun acestei abordări pragmatice, unde depășește 40%.

În al treilea rând, trebuie să ne orientăm spre reglementare și educare publică, nu spre suprimarea drogurilor, despre care știm că nu funcționează. Pașii făcuți cu succes în reducerea consumului de tutun (o dependență extrem de puternică și de dăunătoare) arată că se poate. Reglementarea și educarea, nu amenințarea cu închisoarea, au fost cele care au redus numărul de fumători din multe țări. Taxele mai mari, restricțiile pe vânzări și campaniile eficiente anti-fumat au generat rezultatele potrivite.

Vânzarea legală a cannabisului este o realitate care a început odată cu legalizarea lui în scopuri medicale în California, în 1996. De atunci, 22 de state americane și câteva țări europene au urmat acest exemplu. Altele au mers și mai departe. O inițiativă care a adunat majoritatea voturilor la urne a dus la legalizarea cannabisului în scopuri recreative în Colorado. Anul trecut, Colorado a încasat în jur de 135 de milioane de dolari din taxe și acordări de licențe pentru vânzarea legală a cannabisului. Alții au ales căi mai puțin comerciale. Consumatorii din cluburile sociale de cannabis din Spania pot crește și cumpăra cannabis prin mici organizații necomerciale. Iar Canada are șansa să devină prima țară din grupul G7 care va reglementa cannabisul anul viitor.

Citiți întregul comentariu al fostului secretar-general al ONU pe SpiegelOnline.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger