Koala ajunge pe lista speciilor vulnerabile în Australia

0

Din cauza scăderii populaţiei de koala în anumite zone din Australia, oficialii acestui stat au decis să claseze specia ca “vulnerabilă”. Cauzele care au adus simpaticele mamifere în această situaţie sunt pierderea habitatului, expansiunea urbană, atacurile câinilor şi bolile.

 

 

Specialiştii în conservare spun, însă, că declararea speciei ca vulnerabilă ar fi trebuit să fie făcută la nivel naţional, nu doar pe regiuni. În prezent, numărul de exemplare de koala nu este sigur, dar estimările variază de la câteva sute de mii la 43.000 (cele mai pesimiste estimări). Urşii koala, nativi din Australia, nu sunt urşi, de fapt, ci marsupiale, dar termenul „urs koala” a devenit popular şi utilizat în masă. Koala se hrănesc cu frunze de eucalipt şi dorm până la 20 de ore pe zi.

Ministrul Mediului din Australia, Tony Burke, a declarat că decizia de a lista specia ca vulnerabilă a venit după „o analiză ştiinţifică riguroasă” a unui comitet specializat în probleme ale speciilor în această situaţie. „Vorbim de o specie simbolică pentru Australia şi cunoscută în toată lumea, care a primit lovituri serioase în ultimii 20 de ani şi nu mai putem aştepta ca situaţia să devină mai rea”, a declarat ministrul. Organizaţiile implicate în activitate de conservare spun, însă, că decizia ar trebui să fie extinsă pentru toată Australia, pentru ca măsurile legale care îi vor urma să aibă un efect real în sprijinul populaţiei de koala.

 

Sursa: BBC Nature

Foto: National Geographic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger