Kilogramul a crescut în greutate

0

Potrivit unui nou studiu, cilindrul metalic ce stabilește unitatea fundamentală de măsură a masei, kilogramul, ”s-a îngrășat” cu câteva zeci de micrograme în ultima vreme, datorită contaminării suprafeței sale. Cercetătorii recomandă curățarea acestor unități de măsură cu ozon și raze ultraviolete, pentru a restabili corectitudinea măsurătorilor de mare precizie.

 

 

Ca urmare a acestei contaminări, în toate țările unde este folosită unitatea kilogramului, experimentele științifice care necesită măsurători exacte ar putea fi puse în dificultate din cauza diferențelor. Probleme ar mai putea apărea în comerțul internațional cu elemente supuse unui regim de măsurare foarte drastic, cum ar fi materialele radioactive. Pentru a restabili corectitudinea măsurătorilor, cercetătorii recomandă o tehnică de curățare a unității etalon prin folosirea razelor ultraviolete și a ozonului, care, fiind foarte puțin costisitoare, ar putea fi folosită la scară largă.

Kilogramul ca unitate de măsură internațională a fost adoptat în 1875, după ce a fost creat un cilindru metalic denumit prototipul kilogramului internațional. Cilindrul a fost realizat din platină și un aliaj din plantă și iridiu, constituinde de atunci etalonul unui kilogram. La sfârșitul secolului al nouăsprezecelea, au fost realizate 40 de astfel de unități, care au fost distribuite în țările semnbatare ale Convenției Metrului. Încă de atunci, oamenii de știință au anticipat contaminarea suprafeței acestui etalon, forma cilindrică fiind aleasă tocmai în virtutea proprietății sale de a acumula mai puține depuneri. Chiar dacă aceste kilograme-prototip sunt ținute în condiții de laborator, la presiune și temperatură constante, ele nu pot fi 100% izolate de poluarea atmosferică și de contaminarea cu elemente externe. Încercând să estimeze gradele de contaminare ale unității etalon, specialiștii au observat că cele mai răspândite elemente regăsite pe suprafața cilindrelor sunt carbonul, generat de gazele de eșapament ale mașinilor, și mercurul, provenit din termometrele și barometrele de laborator.

Curățarea kilogramelor etalon se face de un tehnician autorizat, care folosește piele șamoa și alcool. Problema intervine însă în urma diferențelor dintre practicile de curățare a kilogramelor din fiecare țară în parte, atâta vreme cât în diferite colțuri ale lumii, aceasta se face la intervale diferite. Noua tehnică de curățare sugerată, cu ozon și raze ultraviolete, va dizolva foarte posibil atomii de carbon, însă aceasta nu va fi foarte eficientă în eliminarea mercurului.

Pentru viitor, metrologii spun însă că vor fi nevoiți să renunțe la folosirea unei unități etalon realizate din metal, în favoarea uneia elaborate pe o lege fundamentală a naturii. Potrivit articolului publicat recent în revista Metrology, citat de LiveScience, această unitate de măsură va fi schimbată în următorii 5-10 ani.

Sursa: LiveScience

Foto: equipmentexplained.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger