Kiev: Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin

0

Statuia lui Vladimir Lenin din Kiev a fost doborâtă de protestatarii anti-guvern, care au lovit-o cu ciocane, ieri, într-un gest simbolic menit să reprezinte o provocare la adresa preşedintelui Ucrainei, Viktor Yanukovich şi a planului său de a strânge legăturile cu Rusia, în detrimentul unei deschideri pro-europene a ţării.

 

 

Peste 200.000 de oameni au demonstrat în Piaţa Independenţei din Kiev, împotriva deciziei guvernului de a respinge legături mai strânse cu Uniunea Europeană şi de a alege legături economice mai apropiate cu Moscova, informează agenţia de presă Reuters. Decizia preşedintelui Yanukovich de a merge pe mâna Rusiei a stârnit cele mai mari proteste de stradă de la Revoluţia Portocalie încoace (2004 – 2005), când el însuşi a fost ajutat, pe drumul către preşedinţia ţării, de presiunea oamenilor aflaţi în stradă, care au cerut repetarea alegerilor. Acum, în locul unde străjuia statuia lui Lenin, protestatarii au lăsat un poster la vedere, cu mesajul: „Yanukovich, you are next!”. Bucăţi din statuie au fost rupte şi luate acasă drept suveniruri de către oamenii aflaţi la eveniment. Pe piedestalul statuii a fost pus un steag al Uniunii Europene. Statuia lui Lenin se afla acolo din anul 1946.

Liderii opoziţiei au declarat că nu au nicio legătură cu dărâmarea statuii, iar purtătorul de cuvânt al premierului ucrainean a numit fapta „un act de barbarism”. Protestatarii au creat blocade pentru a proteja piaţa de un atac al forţelor de ordine; în piaţă s-a născut un veritabil sat de corturi, iar protestul este susţinut prin donaţii de haine sau mâncare ori diverse obiecte necesare rezistenţei în piaţă. Yanukovich a transmis că a ales parteneriatul strategic cu Rusia deoarece cel cu Uniunea Europeană ar fi costat prea mult pentru economia în derivă a Ucrainei şi pentru că ţara nu ar fi suficient de pregătită pentru un astfel de demers. Protestatarii din piaţă sunt susţinuţi şi de liderul opoziţiei Yulia Tymoshenko, aflată în închisoare, care le-a transmis oamenilor mesaje prin vocea fiicei sale, spunându-le să nu cedeze: „Suntem pe linia foarte subţire care marchează ori căderea finală într-o dictatură crudă, ori reîntoarcerea acasă în sânul comunităţii europene”, a spus aceasta.

 

Mai multe detalii puteţi găsi aici.

 

Sursa şi foto: Reuters

 

Puteţi citi şi:

Maidanul european. Prima zi la Kiev

Lecţii de la studenţii EuroMaidanului din Ucraina

Pericolele organizării unei parade gay în Ucraina


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger