Kiev: Poliţia a înlăturat baricadele din Piaţa Independenţei. Ciocniri violente cu protestatarii

1

Forţele de poliţie ucrainene au intrat, azi-noapte (ora 2:00, ora României), peste protestatarii pro-europeni baricadaţi în Piaţa Independenţei din Kiev. Baricadele au fost dărâmate, iar între poliţie şi protestatari au avut loc şi ciocniri violente.

 

 

Iniţial, informează agenţia de presă Reuters, poliţia a împins masa de protestatari către scena folosită ca platformă publică în ultimele zile, dar, în momentul în care poliţiştii au încercat să facă arestări, au izbucnit violenţele, mai întâi între poliţie şi cei care păzeau protestatarii. Agenţia de presă rusă Interfax susţine că au existat răniţi, dar nu a oferit o cifră exactă a persoanelor care ar fi avut de suferit în urma incidentelor. Poliţia a demontat corturile în care se adăposteau protestatarii, iar, potrivit agenţiei de presă Mediafax, care citează AFP, tractoare şi angajaţi în veste portocalii lucrau la demontarea baricadelor ridicate de manifestanţi.

Un preot aflat pe scenă în momentele de confruntare rostea rugăciuni şi cerea poliţiei să nu fie violentă; cântăreaţa Ruslana a făcut apel la pacifism, iar mulţi protestatari au intonat imnul ţării, cu telefoanele mobile ţinute pe post de lumânări, în timp ce clopotele catedralei aflată la aproximativ doi kilometri distanţă băteau la fel ca în urmă cu secole, în vreme de pericol. Acţiunile poliţiei ucrainene au primit răspuns imediat din partea SUA şi Uniunii Europene, fiind calificate drept nedemocratice. Mii de ucrainieni au ieşit de dimineaţă în stradă, pentru a susţine protestatarii din piaţă, la chemarea liderilor opoziţiei. Agenţia de presă Mediafax anunţa prezenţa a peste 10.000 de persoane în centrul Kievului, în această dimineaţă. Postul de televiziune 5 Kanal avansa cifra de 15.000 de oameni, în jurul orei 6 dimineaţa (ora României).

 

Surse şi mai multe detalii: Reuters, Mediafax

Foto: Reuters

 

Puteţi citi şi:

Kiev: Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin

Maidanul european. Prima zi la Kiev

Lecţii de la studenţii EuroMaidanului din Ucraina

Pericolele organizării unei parade gay în Ucraina


Un comentariu

  1. NU ştiu cum se face dar forţele de ordine câştigă mereu. În toată Europa au câştigat. Sunt mai degrabă forţe de impunere a liniştii publice. Linişte care devine astfel dezgustătoare. Pentru că nu ştiu când, cum şi de unde au tras concluzia şi au legiferat aleşii noştri că populaţia e musai să fie liniştită. De parcă această linişte ar fi ţelul suprem al poporului. De parcă ar fi cerut poporul să vină cineva să-l liniştească. Fiece guvern s-a grăbit să-şi tragă compentenţe de a ne linişti, fără să-i ceară nimeni.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger