Kenya îşi tratează dependenţii de alcool pe un întreg stadion

0

Kenya a lansat recent o prigoană împotriva alcoolului comercializat ilegal şi a început să trateze de dependenţă atât de mulţi oameni, că a transformat un întreg stadion în centru de reabilitare, scrie BBC News. În cele trei săptămâni de când au fost instalate corturi şi a fost deschis centrul de reabilitare pe stadionul Ihura, în apropierea oraşului Muranga, numărul oamenilor care au venit să ceară ajutor s-a ridicat la 700. Autorităţile se aşteaptă ca cifra să ajungă la 5.000 şi au început deja să ridice corturi suplimentare pentru a găzdui mai mulţi oameni. Aceştia primesc un pat, trei mese pe zi, consiliere şi examinare medicală şi sunt nevoiţi să stea pe stadion trei luni.

“Anul trecut, am văzut oameni care au orbit şi care au murit în faţa ochilor mei după ce au băut bere locală”, spune una din cele doar cinci femei tratate pe stadion. “Eu am fost norocoasă, mi-am pierdut vederea la un singur ochi”. Cu toate astea, femeia, care arată râzând spre ochiul ei stâng, a continuat să bea. “Beau lucruri tari de 30 de ani. La un moment dat, o parte din copiii mei au încetat să mai meargă la şcoală pentru că dădusem toţi banii pe băutură. Fiecare bănuţ pe care îl aveam ajungea la bodegă”. Femeia, mamă a șapte copii, reuşea să cumpere o sticlă de bere de 750 ml cu un singur dolar.

La începutul lui iulie, autorităţile din Kenya au început, pe de o parte, să înăbuşe berea homemade fabricată ilegal, care a fost botezată “berea ucigașă” și care a dus la un val de morți în statul african, şi localurile fără licenţă în care se consumă astfel de băuturi, şi pe de altă parte, să-i trateze pe alcoolici. Alcoolul homemade a devenit foarte popular în partea centrală a Kenyei, unde oamenii nu își permit să cumpere băuturi comerciale. Problema e că băuturile produse ilegal pot conține de multe ori alcool metilic, o substanță toxică. Operațiunea a început în districtul Kiambu, unde berea de casă a distrus familii, i-a lăsat pe bărbați impotenți și a condus la numeroase morți. Anul trecut, în jur de 70 de oameni au murit în regiunea cu pricina.

Pe stadionul transformat în centru de reabilitare s-au adunat, pe lângă oameni de rând, polițiști, profesori, avocați și medici. “Pacienții” joacă fotbal sau stau la plajă în mijlocul terenului și au câte o adunare în fiecare dimineață. “Putem construi oricâte drumuri vrem, dar dacă nu avem oameni care să se plimbe pe ele, dacă copiii noștri nu mai sunt aici din cauza alcoolului, ce rost mai au atunci acele drumuri”, se întreabă Mwangi wa Iria, guvernatorul districtului Murang, care găzduiește stadionul. “Lăsăm totul deoparte parte până rezolvăm această problemă. Nu contează câți bani vom cheltui”. Mulți dintre oamenii veniți pe stadion sunt hotărâți să scape de dependență pentru a avea grijă de familiile lor.

Potrivit guvernatorului, toți tinerii au fost încurajați să formeze grupuri de sprijini pentru a se ajuta între ei să rămână treji după ce ies din centrul de reabilitare. Ei au parte totodată și de training vocațional sau de deprindere a unor abilități de viață. “Toți cei pe care îi vedeți aici se vor alătura unei societăți cooperante care se va orienta spre agricultură, mai ales spre sectorul lactatelor. Ne-am gândit foarte bine la asta și trebuie să ne salvăm copiii”, mai spune oficialul kenyan.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger