Kedi/Cats, documentarul despre pisicile din Istanbul, și Planeta Petrila, printre filmele din competiția Black Sea Docs – Pelicam

0

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam vă invită la o nouă tură în jurul Mării Negre prin cinci filme documentare despre și din țările din regiune. Plecăm din Petrila, România și ajungem în Istanbul, Turcia unde ne întâlnim cu piscile din Kedi. Filmele vor fi evaluate de un juriu internațional din care face parte și regizoarea Monica Lăzurean-Gorgan.

Competiția Black Sea Docs revine la cea de-a șasea ediție Pelicam cu o selecție de cinci documentare din România, Turcia, Rusia și Georgia:

  • Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu, România, 2016) – În Petrila, un oraș minier românesc, un fost miner transformat în artist și activist folosește arta și absurdul pentru a opri autoritățile locale să demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine de cărbune din țară, după închiderea sa în 2015 la recomandarea UE. Misiunea sa nu este numai să păstreze istoria și identitatea orașului natal, ci și să găsească noi modalități de a ține comunitatea împreună. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului Andrei Dăscălescu și a protagonistului documentarului, artistul Ion Barbu.
  • Pisici/Cats/Kedi (r. Ceyda Torun, Turcia/SUA, 2016) – În orașul Istanbul, pe lângă locuitorii umani, există și pisicile domestice ale orașului, care trăiesc liber, dar au relații complicate cu oamenii. Acest film urmărește câteva pisici, în timp ce își trăiesc propriile vieți în Istanbul cu propriile personalități distincte. Dar, cu toată această populație vibrantă, se schimbă realitatea unei metropole antice odată cu vremurile care ar putea avea mai puțin loc pentru ei? Filmul va fi proiectat în premieră națională.
  • În cădere liberă/Free Fall (r. Susanne Schüle, Elena Levina, Germania/Rusia, 2016) – În Rusia Sovietică, familia Urmatov din Munții Altai era una de eroi. Dar, pentru Boris și Marina acele zile sunt doar o amintire. Șomajul este acum ridicat, iar grijile sunt înecate cu vodcă. Când rămășițele de la o rachetă Proton M cad peste pășunea montană, Boris și Marina cer o sumă mare de bani drept compensație de la agenția spațială rusă Romcosmos. Filmul va fi proiectat în premieră națională, în prezența regizoarelor.
  • 24 de zăpezi/24 Snow (r. Mikhail Barynin, Rusia, 2016) – Climă intolerabilă a părții arctice a Yakutiei. Permafrost. În cea mai mare parte a anului, temperatura este negativă, atingând minus 65C, iarna. Nu există nici telefon sau electricitate. Lipsa de drumuri complică călătoritul. Viața în astfel de condiții este asociată cu luptele zilnice cu mediul și cu tine însuți. Eroul nostru este un crescător de cai, cea mai mare parte a anului trăiește în munți având grijă de cai. Simțindu-se ca un străin în propria sa casă, Serghei aproape că și-a pierdut legătura cu familia și nu își vede copiii crescând. Filmul va fi prezentat în premieră națională.
  • Didube, ultima stație/Didube, bolo gachereba (r. Shorena Tevzadze, Georgia/Elveția, 2017) – În Georgia, în micuța stație de autobuz Didube, oamenii se varsă în farmacia veterinară a lui Niko. Ei nu sunt clienți, unii dintre ei ajung din greșeală. Afișul estompat, cu vacile care au devenit albastre în timp, este singura urmă a unei activități legate de animale. E chiar Georgia de astăzi cea pe care o găsim în acest instantaneu al activității neîncetate a stației. Filmul va fi prezentat în premieră națională.

Filmele din competiția Black Sea Docs vor fi jurizate de:

Monica Lăzurean-Gorgan este regizoare și producătoare. Filmul ei Doar o răsuflare (2016) a câștigat Premiul pentru cel mai bun film documentar în cadrul Festivalului International de Film de la Sarajevo  și a obținut Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2016. În prezent, lucrează la Wood, o coproducție internațională, care va avea premiera anul viitor. În 2015, în urma  investigației  pe care Monica Lăzurean-Gorgan a făcut-o împreună cu Alexander von Bismarck, directorul Environmental Investigation Agency, a izbucnit scandalul din jurul Holtzindustrie Schweighofer, companie austriacă acuzată că încurajează defrișările și cumpără lemn tăiat ilegal.

Carlos Teofilo, directorul festivalului Cine’eco din Portugalia, festival membru al rețelei internaționale Green Film Network, alături de Pelicam: “Invitația de a participa la Pelicam este o onoare pentru că împărtășesc aceeași cauză și implicare în apărarea mediului și a oamenilor. Atât ca persoană, cât și ca membru al echipei Cine’eco. În plus, e o ocazie să cunosc țara voastră minunată și echipa Pelicam”.

Florin Stoican este președintele Asociației Kogayon, înființată în urmă cu 14 ani, și face parte dintre cei care au înființat Parcul Național Buila-Vânturarița. Coordonator a peste 20 de proiecte vizând managementul ariilor naturale protejate, conservarea biodiversității și geodiversității, educația ecologică, ecoturismul și dezvoltarea durabilă. El face parte și din Asociația Parcul Natural Văcărești care a devenit administratorul primului parc natural urban din România – Parcul Natural Văcărești. 

Expoziție foto la Pelicam, ediția a șasea

Pelicam aduce înapoi la Tulcea patru fotografi care au bătut Delta în lung și-n lat și au cunoscut-o prin lentila aparatului. Petruț Călinescu, Vlad Bâscă, Alex Tomazatos și George Popescu vin la Pelicam cu o expoziție fotografică despre Delta Dunării, oamenii ei și legătura cu natura. Fotografiile lor vor fi expuse în aer liber, în curtea Casei Avramide, pe toată perioada festivalului Pelicam.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger