Katona Lajos, un sculptor care vede doar cu mana

3

Cand cineva aude de un sculptor orb, probabil ca se gandeste ca el sculpteaza din argila sau din ipsos, in orice caz foloseste un material usor de prelucrat. Apoi afla ca nu, statuile sunt din lemn. Cea mai mare surpriza vine insa atunci cand se dovedeste ca sculptorul nu numai ca nu vede, dar nici macar mainile nu si le poate folosi ca noi toti.

de Timea Racz

Katona Lajos si-a pierdut vederea si mana dreapta la noua ani, in urma unei explozii. Totusi, in mod surprinzator, foloseste multe verbe legate de vedere in timp ce vorbim. Si despre formele create din lemn spune ca „le vede” – cand e vorba de sculptura, experienta tactila o poate inlocui pe cea vizuala. Katona Lajos nu se considera artist, pentru ca un artist se formeaza si prin studii, crede el. Raportarea lui la propriile creatii este obiectiva si uneori critica. A si publicat un studiu cu titlul Sculptor orb?! in revista in limba maghiara Székelyföld, in care analizeaza procesul creatiei artistice si propriile sculpturi, dand dovada de cunostinte profunde de istoria si psihologia artelor.

Domnul Katona sculpteaza in lemn masiv, ceea ce el numeste „experimentare cu forme”. Uneltele si le-a creat dupa propriile posibilitati: „Am schimbat coada daltei cu una in forma de ‘y’”, scrie el in studiul mai sus amintit. „Conduc dalta cu mana stanga, iar mana schiloada o pun in forma de V si asa imping dalta”. Mai departe, artistul orb ne spune ca materialul da forma sculpturilor sale: a ales lemnul pentru ca ii place mirosul lui si cum se simte la pipait. Atunci cand ia in maini o bucata de lemn sau un bustean, le decojeste scoarta si forma incepe sa prinda viata, o forma o naste pe alta si tot asa pana se definitiveaza statuia.

Muzica si extaz, respectiv Vartej

De obicei, Katona Lajos nu stie de la inceput ce va iesi din bustean. Acordeonistul e insa o exceptie: materialul i-a oferit forma din prima. A inceput sa prelucreze un bustean de dud si a observat ca avea niste crapaturi care se intalneau intr-un punct mai adanc din lemn. Aceasta parte crapata a devenit acordeonul, care reprezinta in acelasi timp si corpul acordeonistului.

Acordeonistul

Cand il rog sa povesteasca despre viata lui, domnul Katona spune din start: „Povestea vietii mele este scurta, dar pot sa va arat o carte [in forma de manuscris]de 422 de pagini. Am lucrat la ea mai mult de trei ani. Titlul este De la vedere spre vedere (Látástól látásig). Note si documente genealogice. Trebuia sa vorbesc despre asta”. Asa aflam ca studiul mentionat nu este singura lui opera scrisa. Autobiografia inca asteapta sa fie publicata si mai lucreaza si la documentarea istoriei Liceului pentru Deficienti de Vedere din Cluj. El nu dicteaza, dupa cum ne vine sa credem, ci bate la masina de scris, corecteaza dupa ce i se citeste, apoi sotia lui introduce textul in calculator.

Nascut in Sarmasag, in judetul Salaj, Katona Lajos are acum 68 de ani si traieste in Cluj. Inainte de accident a terminat primele doua clase, dar nu a renuntat la studii nici dupa. Cand s-a prezentat la admitere, in liceu, oamenii au incercat sa-l descurajeze. „Mi-au zis ca nu-mi va fi de folos; mi-au zis asta si oameni care stiau multi orbi absolventi de facultate in Cluj”. A reusit totusi sa termine liceul, apoi facultatea de filosofie-pegadogie-istorie. A devenit profesor, a predat matematica si fizica la Liceul pentru Deficienti de Vedere si stiinte sociale dupa Revolutie. Inainte de pensionare, in anul universitar 2002-2003, a primit cursul de pegagogia deficientilor de vedere la Facultatea de Psihologie de la UBB.

In perioada in care ce s-a preocupat de copiii orbi, nu i-a placut ca geometria lipsea aproape cu desavarsire din programul lor. Si in scolile cu educatie incluziva problema se rezolva prin scutire de la geometrie. „Ce ii trebuie atata stiinta unui copil care nu vede? Oricum n-are sanse pe piata muncii”. Aceasta atitudine poate fi motivul pentru care aparatul de desen technic al lui Katona Lajos – la care a lucrat trei decenii si jumatate si pentru care a primit licenta in 1999 – nu a devenit o unealta folosita zi de zi in scolile pentru deficientii de vedere.

Aparatul in forma finala

Cu aparatul respectiv se pot redacta toate formele geometrice de baza: cu ajutorul tablei dotata cu liniar, compas si raportor, si deficientii de vedere pot invata bazele geomeriei. Asta se poate realiza si cu instrumente traditionale, insa munca unui orb este mult mai usoara daca are tote aceste instrumente la un loc. Hartia speciala, mai groasa, trebuie introdusa pe brazda din mijlocul tablei, iar cu aparatul se trage o linie reliefata.

Domnul Katona redacteaza un dreptunghi

Despre folosirea aparatului de redactat s-a facut si un film prezentat la Budapesta. In urma productiei au fost fabricate 10 bucati, dar nu au fost puse in folosinta. In ciuda licentei, aparatul nu a fost evaluat inca de un expert si nimeni nu i-a facut vreo critica. La Cluj, lui Katona Lajos i s-a spus ca daca face cateva bucati pe propria cheltuiala, atunci aparatul sau va fi folosit cu mare placere. „Dar cum as putea sa platesc eu?”.

Cu toate acestea, statuiele sculptorului orb nu au fost uitate. O expozitie care include si operele nepotul sau, pictorul Katona György, a fost instalata in Galeria Reményik Sándor din Cluj intre 22 iunie-10 iulie. Dat fiind ca, in general, alege sa evidentieze grotescul dintre calitatile estetice, multi au spus ca sculpturile sale sunt bizare, chiar urate. Insa modul realizarii lor este iesit din comun: vorbim de un om care poate vedea forma in devenire intr-un material in ciuda deficientilor corporale.

Tags:3 comentarii

  1. O parte din lumea noastra este frumoasa. Exista un proiect ‘SIMTE ARTA’ -facebook care are nevoie de voluntari pentru a centraliza informatia si a populariza acest tip de persoane frumoase.

  2. Consider ca GEOMETRIA este extrem de importanta pt. nevazatori, e important ca ei sa cunoasca formele, unghiurile…Nu-mi vine sa cred cate piedici intampina acesti oameni, cat de putine sanse au in comparatie cu ceilalti!
    Un articol excelent, despre un om care lupta cu demnitate pt. a avea o viata normala, pt. a-si implini vocatia.
    Bravo!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger