Karaoke e medicament

3

 Mai precis, cîntările în grup au un rol terapeutic. Un studiu publicat în Evolutionary Psychology aduce dovezi serioase pentru această ipoteză: orice tip de cîntare în grup declanșează aceiași neurotransmițători ca joggingul, ceea ce scade durerea și creează emoții pozitive.

kara

Ian MacDonald, co-autor, împreună cu Robin Dunbar, al acestui studiu, spune că nu muzica în sine are acest efect. Efortul fizic, senzația de cooperare cu alții și de sincronizare, împărtășirea unor ritmuri – toate acestea declanșează valul de endorfine.

Cercetări anterioare arătau că atunci cînd ascultăm muzica preferată, sunt activați centrii recompensei din creier, ca și la sex. Pentru a obține însă efectul de alinare al durerii e nevoie de implicare.

Pentru ca endorfinele să se declanșeze e nevoie ca fluxul cîntării să fie neîntrerupt, după cum au descoperit MacDonald și Dunbar la repetițiile unui grup muzical, unde s-a observat că întreruperile repetate nu aveau același efect.

Cîntările în grup coboară nivelul de stres al indivizilor și de aceea probabil sunt activități străvechi, care sunt întreținute și astăzi în școli și în unitățile militare.

Nu scăpați deci nici o ocazie să intrați într-un duet cu cineva, e cea mai ieftină și mai plăcută terapie.

 

 


3 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger