Justiţia americană interzice folosirea unor insecticide dăunătoare albinelor

0

O curte de apel din San Francisco a decis că aprobarea dată de EPA (agenţia pentru protecţia mediului din SUA) privind folosirea unor insecticide dăunătoare albinelor nu a fost justificată, drept urmare a anulat decizia, conferind activiştilor pentru mediu o importantă victorie.

Instanţa a judecat un proces deschis acum doi ani de către organizaţii ale apicultorilor americani şi îndreptat către EPA, agenţie acuzată că nu a evaluat atent riscurile prezentate de folosirea unor substanţe în agricultură. Mai exact, agenţia a fost învinuită că a permis utilizarea unor insecticide care conţineau o substanţă toxică pentru albine (substanţă dintr-o subclasă a neonicotinoidelor, numită sulfoxaflor). Pentru utilizarea acestei substanţe în produse destinate agriculturii s-a cerut aprobarea EPA în 2010 de către Dow AgroSciences, o divizie a companiei Dow Chemical.

“Este o victorie pentru apicultorii pe care îi reprezentăm. EPA nu şi-a făcut bine treaba”, a declarat avocatul Greg Loarie, care a reprezentat, în proces, apicultorii. Compania Dow a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu este de acord cu decizia curţii şi că va apela din nou la EPA pentru dezvoltarea altor reguli care, în final, să susţină legalitatea produselor în cauză. Agenţia pentru protecţia mediului a spus că nu are alte comentarii asupra deciziei instanţei. Curtea a susţinut, în această decizie, că EPA s-a bazat pe date eronate şi limitate pentru a aproba utilizarea substanţei dezbătute şi nu pe dovezi concrete şi care să nu poată fi contestate.

Mai multe detalii, aici.

 

Sursa şi foto: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger