Jurnalul intim e cea mai bună terapie

0

Avem toţi nevoie să ne “ventilăm” supărările povestindu-le celorlalţi. Cînd avem necazuri mărunte, pălăvrăgeala ajută. Dar ce se întîmplă cu cînd ventilăm traume serioase?

Richard Wiseman adună în cartea sa 59 seconds rezultatele mai multor studii pe acest subiect. Concluzia sa e că taifasul nu ne face să ne simţim mai bine cînd e vorba de suferinţe grave. Subiecţii experimentelor făcute în acest domeniu sunt convinşi că discuţiile i-au ajutat, dar măsurătorile din chestionare arată că nici o discuţie cu un neprofesionist nu i-a determinat să ducă mai uşor nenorocirea. Dacă ar fi vorbit despre vreme, rezultatul ar fi fost acelaşi.

Analiza traumelor cu un ascultător profesionist, fie el preot sau terapeut, are mai mari şanse să rezolve cîte ceva. O metodă mai simplă şi mai ieftină, garantată de numeroase studii, este jurnalul intim. Dacă vrei să uşurezi durerile trecutului, scrie măcar cîteva minute pe zi într-un jurnal şi te vei simţi mai bine. Mai mult de atît, starea generală de sănătate va fi mai bună datorită însemnărilor zilnice.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger