Jurnalişti turci, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru apartenenţa la un partid interzis

0

Un tribunal din Istanbul a condamnat şase jurnalişti turci la închisoare pe viaţă pentru apartenenţă la un mic partid marxist considerat terorist şi interzis în Turcia, a anunţat o organizaţie neguvernamentală de apărare a presei, citată de agenţia de presă Mediafax. Decizia a fost pronunţată în noaptea de luni spre marţi, în această săptămână.

 

 

Potrivit Mediafax, fondatoarea postului de radio alternativ Özgür Radyo, Füsun Erdogan, care are dublă naţionalitate, turcă şi olandeză, a fost declarată vinovată pentru că ar fi un lider al Partidului Comunist Marxist-Leninist (MLKP) şi a fost condamnată la închisoare pe viaţă. Tribunalul a pronunţat aceeaşi pedeapsă pentru alţi cinci jurnalişti, Ziya Ulusoy, Bayram Namaz, Arif Celebi, Ibrahim Cicek şi Sedat Senoglu, pentru apartenenţă la aceeaşi mişcare. Reţinută în 2006, Erdogan este în arest preventiv încă de atunci.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) a denunţat ferm decizia tribunalului din Istanbul: „Este complet absurd. Acest verdict este o ruşine pentru sistemul judiciar turc şi un exemplu de putere absolută exercitată de Guvern. El arată încă o dată că regimul (turc) nu tolerează nicio critică”, a declarat preşedintele FEJ, Mogens Blicher Bjerregard. Turcia condusă de  premierul islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan este periodic criticată pentru încălcarea libertăţii presei. Într-un raport publicat în urmă cu un an, Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ) clasa Turcia pe primul loc, cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi la nivel mondial, urmată de Iran şi China.

Zeci dintre ei sunt încarceraţi şi urmăriţi în faţa tribunalelor pentru complicitate la „terorism” din cauza presupuselor lor legături cu organizaţiile apropiate rebelilor kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Zeci de angajaţi din presă au manifestat ieri la Istanbul pentru a denunţa lentoarea acestor proceduri, la apelul unei Platforme pentru libertatea jurnaliştilor. Potrivit responsabilului sindicatului jurnaliştilor turci (TGS), Ercan Ipekci, cel puţin 85 de jurnalişti şi-au pierdut locul de muncă în ultimele luni, fiind victime ale represiunii care a urmat frondei antiguvernamentale din iunie, mai arată agenţia de presă Mediafax.

 

Sursa: Mediafax

Foto: Hellenic Leaders

 

Puteţi citi şi:

Guvernul turc angajează 6.000 de oameni să combată criticile în reţelele sociale

Un blogger turc face 13 luni de închisoare pentru că l-a criticat pe profetul Mohammed

Taksim respiră

Aşteptându-l pe Erdogan. “Police Yok, Problem Yok”


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger