Jurnalismul de senzație. Cum să manipulezi și să transformi informații pentru a avea dintr-o non-știre una de senzație. Speța câinilor vagabonzi

214

Trăim într-o epocă grea. Totul se depersonalizează, totul se golește de conținut și ceea ce ne rămâne sunt așa-zisul pragmatism și cifrele. În viață, totul se măsoară în numere și cifre, indiferent dacă e vorba de realizări, carieră sau bani, în presă vorbim doar de rating. Corectitudinea și profesionalismul devin în multe cazuri vorbe goale, iar știrile se transformă repede pentru a reuși să vindem subiecte. Așa s-a întâmplat și în cazul tragediei din ultimele zile, cel al femeii sfâșiate de câini. Dar haideți să vedem relatările din presă.

de Magor Csibi

Presa anunță joi, ca știre principală, un incident din București. Aproape toate relatările prezintă un caz în care cineva, încercând să fure fier vechi, a intrat în curtea unui domeniu al ADP și a fost atacat și rănit grav de câini vagabonzi. Subiect numai bun de exploatat: există tragedia personală, există problema câinilor vagabonzi, care crează întodeauna controverse, dar și audiență pe măsură, așa că ne-am lansat într-un quest după ratinguri.

Se lansează prima variantă, conform căreia femeia se afla la furat, adică săvârșea acte penale într-un domeniu public, iar știrea primește imediat eticheta de tragedie. Se lansează din nou o abordare specifică, îngustă a problemei: de ce nu face nimeni nimic în țara asta împotriva câinilor vagabonzi, ni se prezintă imagini cu câini agresivi și se cer păreri de la trecătorii de pe stradă. Se caută vinovatul, se vorbește de haos și mai lipsește să se anunțe că vine apocalipsa.

Iată însă câteva probleme. În timp ce toată lumea era preocupată de fabricarea unei noi știri senzaționale, menite să aducă rating, s-au omis câteva detalii minore. Și asta într-un context în care presa se apără, atunci când este întrebată de ce prezintă atât de multe violențe, cu răspunsul: „oamenii au dreptul să știe adevărul”. Și câte adevăruri ne-au furnizat aceste știri extraordinare…

S-a pomenit în mai toate articolele de o femeie sfâșiată de câini vagabonzi, însă în aceleași relatări apare și precizarea că acei câini erau ținuți de angajați în curtea ADP, tocmai pentru a păzi domeniul public și a opri furturile. Astfel, nu prea putem vorbi nici de câini vagabonzi, pentru că acei câini nu erau liberi pe stradă, ci se aflau în curtea unei instituții, fiind îngrijiți chiar de angajații acelei instituții pentru a-i ține la distanță pe oaspeții nedoriți. Deci nu e vorba de câini vagabonzi și nu e vorba de un atac al acestora într-un loc public și accesibil tuturor, ci de un domeniu public îngrădit, unde de obicei nu intră nimeni fără să aibă ceva concret de făcut acolo.

Relatările continuă să fabrice senzaționalul, lansând afirmații de genul: „se poate întâmpla oricui” sau ”nimeni nu a luat nici o măsură” și ne prezintă fragmente din legi, chiar dacă acestea sunt scoase din context, pentru a-și susține argumentele. Se lansează instant „dezbateri” pe marginea situației câinilor vagabonzi, chiar dacă acest caz, cum am arătat cu câteva rânduri mai sus, nu prea se leagă de câini vagabonzi și se „caută soluții împreună cu publicul”.

Dacă primele relatări ar fi fost corecte, știrile ar fi fost destul de incoerente în afirmații. Pe de o parte, atacăm câinii vagabonzi, deși în acest caz am putea vorbi mai degrabă de câini de pază, pe de altă parte, vorbim de atacarea unui om nevinovat, deși tot în primele știri ni se spune că era am avut de-a face cu un caz penal. Deci, dacă relatările ar fi fost corecte, atunci o abordare justă a problemei ne-ar fi anunțat că, în urma unei tragedii nefericite, câinii care păzesc domeniul ADP din Sectorul 5 au oprit un furt, însă au rănit grav o persoană.

Dar cum ne-a obișnuit profesionalismul branșei noastre, informațiile nu au fost tocmai corecte. Deși majoritatea preluărilor, cel puțin în presa scrisă, sunt datate la o zi după incident (ceea ce înseamnă că ar fi fost timp să se facă o mică verificare), la început a fost prezentată știrea preluată direct din audiovizual, ca a doua zi, adică vineri, să se afle că nu era vorba de un caz penal, ci persoana respectivă își făcea doar treaba. Adică aproape toate relatările erau greșite.

Dar nu e timp de „mea culpa” când se fabrică senzațiile. Până la urmă, doar așa teoria incorectă cu maidanezii devine una validă. Oamenii nu mai au cum să-și facă treaba, că acești câini ne atacă peste tot. Se iau păreri de la orice om de pe stradă, se sună la primărie și se pune pe speaker și se trimit hingheri după câini. Se lansează dezbateri în care nu prea sunt întrebări, pentru că răspunsul e inclus deja în întrebare, și constatăm ceea ce probabil se știa deja înainte de aceste „dezbateri”, că răspunsul dat în întrebarea simulată este confirmat de public. Senzație avem, rating avem, comentarii avem și, ca bonus, putem să ne înfățișăm în rolul de judecători.

Ce contează că adevărul sau fondul problemei sunt ignorate?

Relatări am avut multe, însă dacă am verifica câți au respectat regulile de bază ale jurnalismului privind informarea corectă, verificarea informațiilor sau imparțialitatea relatărilor, cred că am cam ieși cu toții repetenți.  În acest caz, era vitezei lucrează împotriva noastră și tocmai faptul că vrem să știm imediat ce se întâmplă forțează jurnaliștii să prezinte știri incomplete. Pentru că dacă nu dai tu, va da competiția. Iar nu adevărul, ci ratingul contează.

În acest mod, nu vom avea niciodată o dezbatere reală privind fondul problemei. Pentru că noi nu vrem soluții, noi vrem rezultate. Dacă asta înseamnă o executare rapidă, asta vom face. Faptul că au existat motive pentru care s-a ajuns aici și, probabil, fără să discutăm fondul problemei, aceasta va reapărea în curând, nu ne interesează. Că până la urmă câinii vagabonzi nu ne-au invadat. Sunt câinii noștri pe care i-am domesticit, i-am luat ca pe cei mai buni prieteni ai omului, i-am aruncat în stradă și i-am lăsat să se înmulțească. Le-am promis dragoste și ne-am plictisit de ei, dar sentimentul de vinovăție ne face să le lăsăm resturi de mâncare în fața blocului sau în parcuri, contribuind mai departe la înmulțirea lor. Iar dacă unii dintre ei devin teritoriali sau agresivi nu căutăm soluții, ci vrem să îi exterminăm. Însă uităm că a face curățenie nu înseamnă să aruncăm mizeria sub covor, pentru că mizeria se tot adună. Iar faptul că nu avem idei sau nu suntem dispuși să gândim va face ca problema să reapară până când ne vom da seama că trebuie s-o rezolvăm cumva.

Trebuie să ne dăm seama că eutanasierea e o soluție la fel de bună în cazul maidanezilor pe cât a fost soluția genială și logică a autorităților de a arde gunoiul. Dacă și în cazul deșeurilor ne-am fi gândit să căutăm soluții reale și specialiști în locul atotștiutorilor care vin cu soluții imediate, poate că acum nu am avea sabia lui Damocles îndreptată de UE asupra noastră din cauza rampelor de gunoi.

Sau putem să mergem înainte. Să facem rating, să nu ne intereseze acele nuanțe ce fac diferența dintre o știre și o știre adevărată, să ne vărsăm frustrările pe forumuri, pe animale, pe autorități și pe toți din jurul nostru, crezând că soluția la problemele noastre se află la alții. Putem să închidem ochii și să creăm împreună cu fabricanții de senzațional o realitate alternativă în care, la ora 5, România devine agresivă și nu există nimic frumos decât crimă și prostie, în care noi nu trebuie să facem nimic, doar să urlăm după drepturi, și în care „evenimentele normale” cumva n-au nici o treabă cu nimic din viața noastră.

Însă telecomanda e la voi. Prin apăsarea unui buton sau printr-un click ne puteți exclude din viețile voastre. Numai în acest fel adevărul va fi cel adevărat, la ora 5 nu va muri nimeni și veți avea drepturi numai dacă și faceți ceva pentru a le obține.

Citiţi şi:

Un brazilian a fost salvat de câinele său dintr-un jaf armat

Tumorile infecţioase canine. Noi rezultate genetice

VIDEO. Rezistenţă spectaculoasă: Un câine a supravieţuit 5 zile pe gheaţă

VIDEO. Un câine dispărut se întoarce acasă după 5 ani

Tags:214 comentarii

 1. inteleg ca esti un aparator lipsit de discernamant al cainilor maidanezi, dar nu trebuia sa dovedesti asta umpland inutil o pagina intreaga.

   • cine are capul pe umeri a inteles exact ce ai vrut sa spui. presa din Romania sucks!!!
    restul, sunt pareri ale unor neoameni care nu inteleg ce inseamna sa ai responsabilitati si sa-ti asumi consecintele greselilor.

   • Ma bucur sa intalnesc si jurnalisti responsabili. Felicitari pentru obiectivitate si ratiunea discursului.

    Din pacate, devoratorii stirilor de la orele 17 sunt incapabili de a gandi singuri fapt pentru care nu sunt in stare sa proceseze informatiile luandu-le ca atare.

    Este trist ce se intampla…

  • Un accident regretabil. Stirile PRO TV sunt pline de astfel de stiri violente, accidente tragice, sinucideri, violuri, incaieri, talharii, abuzuri, incesturi, etc. Aceste accidente au loc oriunde in lume si nu in mod deosebit la noi in tara. Cu atat mai mult, accidentele provocate de animale nu au preponderanta cea mai mare. Cu siguranta, numarul sinuciderilor sau deceselor provocate de accidente rutiere sunt incomparabil mai multe si cu toate astea presa nu instiga la masuri agresive si irationale. In unele cazuri le prezinta ca pe un dat cotidian fara a se precupa de vreo solutionare. Subiectele sociale grave trebuiesc tratate si rezolvate in mod rational, in ordinea de prioritate dictata de frecventa in timp si incidenta sociala. Casunam din nou asupra unor fiinte fara aparare care au ajuns in situatii de nedorit din cauza iresponsabilitatii si comoditatii noastre a tuturor?

  • Gogule,…..numele tau spune tot sa ma ierte Al de sus. Mamamama incredibil sa citesti asa un articol si sa scri ce ai scris tu. Romania nu inceteaza a ma uimi…

  • S-A DUS LA FURAT! Punct! …….AVEM NEVOIE DE CAINI VAGABONZI / NEVAGABONZI MULTI, MULTI RAU! TARA ARE NEVOIE DE EI! SE PARE CA E SINGURA SPERANTA A ROMANIEI SA SCAPE DE HOTI! VOI, RADICALII ASTIA CARE VRETI EUTANASIEREA LOR, VRETI UN EVENIMENT SOCANT DEMN DE STIRILE DE LA ORA 5, EU VA ZIC SA-I OMOARE CAINII PE TOTI HOTII POATE ASA SE OPRESC!. NA SOCANT!

   • Sunt de acord cu catalin….era la furat,bine a patit…sa ii sature naiba de furat si de dat in cap la oameni nevinovati! Cand un caine salveaza viata unui cetatean nu este asa mediatizat dar acum ….asa oameni,asa tara…unii ne meritam soarta…am ajuns sa fim criminali,sa decidem noi cand moare un animal…ca deh nu mai avem ce pune pe masa din cauza cainilor!!!

  • AI DREPTATE….TREBUIA SA UMPLE 3!!!!daca te obosesc randurile…..lasa ne pe noi sa le citim…….e pentru gogu care trebuia sa se duca la culcare…..

 2. Femeia s-a prezentat la noul loc de munca,nu era la furat.Si chiar daca ar fi fost,ce cautau monstrii aceia acolo?Cainii nu pazeau nimic.
  Cei care dau mancare la caini isi urasc proprii semeni,punand-le vietile in pericol.In felul acesta se inmultesc necontenit.
  Nu este primul caz de fiinta umana ucisa de caini pe strazile Romaniei,au mai fost si altele,date sau nu in presa,cei raniti,mutilati sunt enorm de multi.
  Tarile occidentale au rezolvat situatia prin eutanasiere,daca nu-i revendica nimeni.

  • ‘Directorul ADP: «Nu ştim ce căuta în curte»
   Dan Cristea (foto), directorul ADP sector 5, infirmă declaraţiile reprezentanţilor firmei constănţene la care lucra femeia. “Nu avem nici o relaţie contractuală cu firma SC Gremlin Computer SRL din Constanţa şi nu ştim ce căuta Taniuşa Statchievici în curtea ADP. Ne pare rău de ceea ce s-a întâmplat, dar femeia nu a contactat paznicul înainte de a intra. Menţionez că acel container despre care vorbesc reprezentanţii societăţii constănţene e al unei firme de construcţii, care nu are nici o legătură cu Gremlin”, ne-a spus Dan Cristea.’

   de aici:
   http://www.newspad.ro/Fratele-femeii-ucise-de-caini-e-sarac-lipit-Nu-am-bani-sa-mi-ingrop-sora,378216.html

  • Este mult mai probabil sa te atace daca intri pe un teritoriu pe care il considera al lor si al oamenilor care ii hranesc. Este ca si cum ai intra in curtea unei resedinte private. Am observat in mai multe locuri cum paznici de la diferite institutii sau fabrici tin pe aproape haite 🙂 de caini.

  • In anul 2000 mi-am plimbat bebelusul nou nascut pe toate aleile cartierului Pajura care pe atunci era pline de caini fara stapan. Nu s-a intamplat sa fiu atacata vreodata. Am avut un comportament prudent si preventiv si evitam sa patrund fa…ra discernamant chiar in zona in care aveau culcusurile. La randul meu, nu i-am lovit, nu i-am agresta, nu i-am starnit si m-am comportat rational cand intalneam un grup de maidanezi in sensul ca nu incepeam sa tip sau sa o iau la fuga zgomotos. In general e bine sa le vorbesti prietenos, sa le arunci ceva de mancare daca ai la indemana…daca se intampla sa nu poti evita intalnirea cu ei. Din cate am inteles situatia sta cu mult mai bine in urma campaniilor de castrare. Situatia nu mai este atat de alarmanta dar se intampla accidente intr-o proportie comparabil sau mai mic decat alte tipuri de accidente, turturi de gheatza, alunecari pe gheatza, accidente de masina, incaierari pe strada, talharii, etc. Adpotia este o solutie la indemana noastra a tuturor, cu bunavointa si putin efort. O facem in primul rand in folosul comunitatii, in folosul omului. Un gest al fiecaruia dintre noi in sensul asta inseamna enorm pentru solutionarea acestei probleme. Mai bine am avea grija, fiecare dintre noi cat si asociatiile care activeaza in domeniu. Se pare ca se doreste dezbinarea noastra. Ne asmut pe unii impotriva altora pentru ca ei sa-si vada linistiti de distrugerea vietilor noastre si ale copiilor nostri. Nu va lasati prada dezbinarii. Sa nu mai fim naivi. Un accident regretabil ca multe alte accidente tragice vazute la stiri ca pe un dat zi de zi. De ce tocmai acest subiect creeaza dezbinare sociala si nu multe alte evenimente tragice ca violuri, talharii, batai, incest, copii injunghiati in apropierea scolilor, copii ucisi de droguri, etc.

   • Rox Felicitari! f.bine punctat.Felicit si Adevarul! Acest articol este unic din toata presa din zilele acestea de dupa evenimentul tragic,nedorit evident de nimeni.Realitate! Celelate ziare au scris niste titluri-SPERIETOARE,EXAGERATE.. legate de maidanezi, asa incat ca cititor iti este teama sa mai citesti articol+comentarii.Logic! Inainte insa de a executa maidanezii,CAZUL TREBUIE CERCETAT! Scuze! in lumea de azi,cand crimele facute de oameni se inmultesc,cand accidentele facute de oameni sunt la ordinea zilei cu”mai multi morti dintr-un foc” cand hotii si violatorii(oameni) numai au frica nici de Dumnezeu… poti sa-ti pui intrebarea: “Dar daca femeia a fost atacata de caini agresivi special antrenati! ?(tot de oameni)dar daca oamenii rai,au …?” Da! istoria se repeta;momeala a fost aruncata; sunt multi care au muscat;”si lupta,nenicule,lupta” ,”timp si ganduri pierdute”: socant este f.ca cei mai multi care se revolta si isi asuma masuri(“otraviri,..acte de cruzime” direct) sunt cei anti-maidanezi; cutremurator cata ura,necredinta,sadism poate cuprinde sufletul unui om. Da !ca oameni normali,trebuie sa gasim solutii civilizate,morale.1)Toleranta;2).Masuri preventive-autoaparare,prin evitare si nu violenta.3).Adoptii!1 caine/la 1 cetatean,de buna voie.4).Aplicarea masurilor Legea nr9/2008.:pedepsirea abandon,oricarui act de cruzime,violentei. 5)Recensamant caini din curti,apartamente.6) Sterilizare,vaccinare gratuite.7) Important!IN TIMP DE CRIZA CU PENSII,SALARII,ALTE VENITURI DIMINUATE, INTR-O TARA CU MULTI OAMENI NEAJUTORATI…NU TREBUIE SA CHELTUIM BANII PE SALARII ALE ANGAJATILOR DE CATRE PRIMARII,PE ASAZISA EUTANASIERE,TRANSPORT,PRINDERE… STOP! SUNTEM BARBARI?! Si povestea dureaza din 200,iar rezultatele sunt aceleasi-nerezolvari. Numai impreuna si gandind pozitiv, prin solutii pozitive,se poate sa ne fie strazile fara maidanezi.

   • tot respectul ptr Rox si nu uitati in primul rand ca mesajul vine din partea unei mame ..FELICITARI..prin mesjul postat de tine le-ai dat multora o lectie ,…

  • eu cand ma prezint la noul loc de munca, intru pe usa, salut paznicul si explic ce-i cu mine; nu intru prin gaura din gard; oi fi eu defecta

  • Imi pare rau dar in occident nu s-a rezolvat problema cu cainilor vagabonzi prin eutanasiere dar prin faptul ca oamenii au responsabilitatea sa-si tina catelul in grija in casa si sa nu-i dea drumul pe strada, majoritatea animaleor sint castrati si exista multe adaposturi care au grija de ei nu ca in Romania unde arata ca un lager de concentrare. Oamenii in occident sint mai civilizati si nu au mentalitatea gresita ca in tara si se considera ca atunci cind iei un animal fie pisica sau caine este pe viata si devine parte a familiei.

  • Cred ca mai sunt si oameni cu capul pe umeri si care judeca normal. E adevarat ca in strainatate nu sunt caini vagabonzi pe strazi,dar sunt adaposturi,unde traiesc mai bine ca un bolnav intr-un spital din Romania.Daca abandonezi un caine iei amenda,daca maltratezi un animal faci puscarie. Noi nici peste 100 de ani nu vom avea mentalitatea celor din afara. Ne plac stirile cu omoruri ,cu violuri,cu talharii. Asa procedam si cu animalele. Acum m-i se certifica ,ca aceasta mass media e manipulata,ca atunci cand se fac mariri de preturi,taieri de salarii etc se cauta o stire de senzatie. De ce nu s-a spus din capul locului,ca acea femeie a intrat in curtea ADP ,care era ingradita,avea poarta…. Daca iti intra in curte cineva si este atacat de cainii de paza esti vinovat?De ce a intrat cand a vazut cainii?Paznicii nu pot face fata la un teritoriu mai mare si de aceea au caini ,sa-i ajute. Este regretabil ca s-a intamplat asa o tragedie,dar asta nu inseamna ca trebuie sa trecem si noi la crime,atunci unde este judecata umana? Nu suntem barbari.Cate femei nu ucid pruncii ?Cati violatori n u fac victime? De ce nu luati atitudine si nu cereti EUTANASIA ACESTORA?

   • Nu cer eutanasierea infractorilor fiindca pe de o parte le e teama ca vor ajunge si ei infractori (principiul a resi e omeneste – apanajul neputinciosilor), sau pentru ca sunt indoctrinati de precepte crestine care normal ca dupa bataliile cu turcii trambitau sa se faca copii la greu si ca orice maimuta fara logica si fara par trebuie pretuita ca ohii din cap, desi majoritatea erau / sunt vai de capul lor (vezi tineretul din ziua de azi :(((((((( ). Societatea nostra (nu romaneasca … asa in general) pune pret pe cantitate nu pe calitate in toate domeniile … asa fac si in cazul oamenilor …. sa fim muuuuuultiiiiiiiiiiiiiii si degeaba .. .dar safim, si doane fereste sa gasim o solutie sa schimbam situatia … schimbarea e de porc mereu !

   • pai nu se cere eutanasierea infractorilor pe care i-ai numit , exact pe sistemul tau de gandire mentionat anterior : victima e de vina, a intrat in raza lor de actiune, i-a provocat, a facut ea ceva, unele au fost violate chiar in casa unor cunoscuti,sau luate din discoteci, la urma urmelor ce cautau acolo, de ce i-au provocat?

 3. Felicitari Think Outsifde – Adevarul,Ro pentru curajul de a scrie despre modalitatea de a face jurnalism de senzatie, despre manilpuarea stridenta si despre cazul concret pe care il abordati cu cartile pe fata.

  • Este pacat ca un articol de asemenea calitate si cu un continut absolut punctual nu apare in front page ci ca o mica anexa care poate (si in mod sigur) poate fi trecut cu vederea! La noi, bagatela si dezinformarea cu substrat conflictual primeaza.

 4. Oooo vai!!!
  Cata ipocrizie exista in comentariile unora!
  Bai oameni buni sunteti dusi cu pluta?!
  Magor Csibi are perfecta dreptate in tot ce a scris mai sus!
  Va convine varianta cu “au omorat cainii biata femeie care venise sa isi faca treaba”…sunt convinsa ,e mult mai usor sa arunci vina pe niste caini care pazeau sa nu mai intre hotii.
  Nu stiti cum sa va mai tavaliti pe jos,sa va puneti cenusa in cap!!!Cand ati vazut reportaje cu animale masacrate nu aveati nici cea mai mica reactie,de parca numai omul are dreptul la viata,la respect si la protectie!
  Si atunci ma intreb care-i om si care-i caine…?

 5. O femeie sfasiata mortal de caini este o non-stire? Chiar asa de scazuta e valoarea unei vieti umane?

  De acord, cazul e prezentat in presa incomplet, cu informatii incorecte si fara o analiza pertinenta a responsabilitatilor, dar ce alternativa ne ofera Magor Csibi? Face el o ancheta impecabila a cazului ca sa ne arate cum trebuie sa arate jurnalismul adevarat? Nu. Tot ce primim e un text dezlanat in care pe primul loc e “pericolul” ce-i pandeste pe cainii vagabonzi din cauza goanei dupa senzational..

  Dar cu oamenii cum ramane?

  • Femeia respectiva a intrat prin efractie. Conform legii (2) NU INTRA IN CATEGORIA CAINILOR AGRESIVI definiţi la alin. (1):

   orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;

   • cetateanu turmentat on

    Proprietatile protejate de caini (daca tot ii dai cu legea) trebuie sa indeplineasca anumite cerinte LEGALE, sa nu fie posibil accesul accidental, sa fie clar avertizata existenta cainilor, cainii sa aibe documentele cerute de lege,sa existe aprobate niste proceduri interne etc. Daca nu exista toate astea ,,proprietarul” merge rapid la puscarie, desigur asta intr-o tara europeana (sau nord-americana), nu e cazul aici.
    In plus cei de la ADP au declarat clar inca de atunci ca NU SUNT CAINII LOR. Nu inteleg atunci de mai mai continuati cu MINCIUNA asta cu incinta pazita?
    Si pana la urma, corect frateee, ce asta-i stire, ca intr-o capitala de tara europeana (ha ha ha) o femeie a murit in chinuri rupta in bucati de caini? Hai c-avem si treburi serioase!

  • cetateanu turmentat on

   Pai cam da, chiar si in cazul asta, dupa ce a omorat un om fie si in cusca, in 90% din cazuri cam asta se intampla.

 6. stii cum e cu articolele ff bine documentate, ample si cu argumente tari? pt unii cam ca fabulele….le citesc ca poezii, nu si percep mesajul :))

 7. Exista metode de a elimina pericolul cainilor vagabonzi, dar una din ele nu este sterilizarea si lasarea lor libera pe strazi. Nici unui alt animal nu ii este tolerat sa se inmulteasca si sa domine strazile, pietele, parcurile, curtile dezafectate, etc., si sa puna in pericol viata oamenilor.
  In tarile civilizate, animalele nedorite sunt tinute sub control prin metode practice de responsabilizare a publicului concomitent cu actiunea legala si profesionala a centrelor de protectia animalelor.
  Ce s-ar putea face? Cum este evident ca bugetul primariilor si consiliilor locale nu este suficient sa mentina in contitii decente adaposturi, este nevoie de contributia CONSTANTA si SUSTINUTA a iubitorilor de animale si a ONG-urilor.
  Cainii trebuie adunati in adaposturi decente, si tinuti maximum 2-3 saptamani, sterilizati si pastrati doar cei sanatosi si neagresivi. Restul, oricum nu pot fi dati spre adoptie si reprezinta un pericol in sine. In timpul asta, toti cei care doresc fie sa adopte fie sa contribuie la mentinerea cainilor in viata, in adaposturi decente, unde pot fi ingrijiti si monitorizati, sa vina impreuna cu o declaratie in care sunt de acord ca asociatia de protectie a maidanezilor sa le ia din contul curent, o suma x, lunar, pentru ingrijirea unuia sau mai multor caini.
  Toate fondurile adunate sa fie virate, sub supravegherea unei firme de audit internationala, in mod direct si transparent, pentru ingrijirea cainilor fara stapan, plata angajatilor, a medicamentelor si a tuturor celor necesare pentru o viata decenta, in asteptarea unei posibile adoptii.
  Cainii adoptati sa fie inscrisi pe o lista speciala si monitorizati. In momentul in care se constata ca proprietarul l-a lasat din nou pe strada, se aplica o amenda usturatoare (anuntata in procedura de adoptie), plus interzicerea adoptarii unui alt caine.
  Practic, cu cat vor vi mai multi iubitori de animale dispusi sa contribuie activ, si nu la nivel de coaja de paine mucegaita, la ingrijirea animalelor, rasar si solutii concrete pentru caini. Altfel, valurile de proteste lacrimogene nu ajuta nimanui. Evident, daca nu exista contributii, cainii maidanezi trebuie eutanasiati, pentru ca atunci, toate lacrimile celor de la ong-uri si “iubitorilor” de animale nu sunt decat demagogie si lipsa de responsabilitate.

  Si revenind la idea principala a articolului, cred ca este esential si foarte grav ca cineva a fost omorat de caini maidanezi, indiferent in a cui curte isi gasisera salasul, si e trist ca doar tragediile determina dezbateri publice pe tema asta.
  Indiferent de calitatea jurnalismului, problema cainilor vagabonzi trebuie solutionata responsabil.
  NU eutanasierea lor in masa si nu in mod besital, ci implicarea publicului, prin participare activa la sustinerea cainilor, mai ales financiara, prin plati lunare si adoptii.

  • Foarte bine punctat Mara,dar vezi tu in Romania nu se va intampla asta pentru ca se fura bani intruna de la oricine si orice…Si sunt sigura ca cele mai multe donatii vor ajunge in buzunarele celor care ar trebui sa aibe grija de animale..De aia toate adaposturile de animale din tara arata ca niste lagare de concentrare…Majoritatea romanilor nu cunosc conceptul de profesionalism,ce sa mai zic de compasiune…Ne dorim prea multe de la o tara care nu e in stare de nimic!!

   • Poate, dar furtul de fonduri este un risc care trebuie asumat si confruntat si mai ales pedepsit conform legii.
    Nu e normal sa acceptam, ca societate, ca animalele sa traiasca in conditii oribile pe strada, sa fie nevoite sa atace oameni ca sa aiba ce manca, sau sa fie extreminate in masa, fara nici o sansa, doar pentru ca atutoritatile romanesti fura si romanii nu pot face nimic pe tema asta.
    Atunci, fondul problemei e altul: exista solutii, ar exista si metode de aplicare a solutiilor astora, dar toata lumea este ori prea indiferenta ori fura prea mult ca sa se mai ajunga la rezolvarea situatiei maidanezilor. Asta e atunci marea dilema: cum sa facem ca oamenii sa fie responsabilizati, prin contributii, dar cum sa facem ca acele contributii sa nu ajunga in casele din Pipera, Predeal si Cornu, ci in centrele pentru protectia cainilor?
    Deci, practic, neincrederea in sistem si propria indiferenta ne face sa privim cum animalele ori sunt ucise cu besialitate ori nu li se acorda sansa la o viata decenta, caci lasarea lor pe strada numai viata decenta nu se numeste.
    Atunci toata revolta asta, toate lacrimile si petitiile ar trebui sa se indrepte impotriva autoritatilor, carora sa le fie aduse in fata solutii, puse sa accepte compromisuri si taxate drastic daca se abat si deturneaza fonduri. Pentru ca de fapt asta ramane esenta problemei, nu lipsa banilor sau a solutiilor, ci felul in care banii isi ating scopul si ajung la cine trebuie.
    De aceea am sugerat o firma internationala de audit, care sa controleze si sa monitorizeze in mod transparent cheltuirea fondurilor, cheltuieli autorizate de un board de management alcatuit din reprezenantii societatii civile, ong-uri si guvern.
    Cum spuneam, solutii exista, undeva intre demagogia lacrimogena, rea-vointa si isterie in masa.
    ps: si intr-adevar, cainii bolnavi si agresivi trebuie eutanasiati conform standardelor internationale si nu metoda romaneasca “bata+par.”

  • FELICITARI Mara, comentariul tau ar trebui sa ajunga pe masa prefectului, la primaul general, la ASPA, la posturile TV, unele cu dezbateri agresive , probabil ptr. audienta . Multe ONG-uri ptr. protectia animalelor responsabile, iubitori sau, chiar neiubitori de animale, pledeaza ptr. aceasta REZOLVARE.

 8. Bravo Magor! Imi place sa vad ca nu te-ai delimitat de presa si vorbesti de o vina colectiva din partea unei branse din care acum si tu faci parte. Chiar daca si voi gresiti din cand in cand, macar ne-ati dovedit ca va pasa. Felicitari si tot asa s-o tineti…

 9. Observ ca unii dintre voi nici nu ati inteles ce ati citit si sariti pe caini…may i remind you ca totusi cainii sunt fiinte fara descernamant si tot vina oamenilor este daca acestia sunt agresivi??adica in Romania hotia este de inteles dar animalele nu atunci hai sa le exterminam pe toate ca furam cat putem!!De ce nu este nimeni revoltat de faptul ca oamenii tortureaza animale degeaba,doar pentru propriul amuzament?!!Dupa mentalitatea majoritatii romanilor atata timp cat nu e om nu conteaza….Eu una cred ca ar trebui sa le fie invatare de minte tuturor hotilor din romania ca UITE,exista consecinte daca furi!!Se pare ca ceea ce ii lipseste romanului este gandirea in consecinta…De aia fura Cei care ar trebui sa Conduca statul si isi cumpara zeci de case si masini, de aia atatea crime,cruzime si dezinteres total si fata de semeni si de Animale si Natura….Nu pot decat sa aplaud acest articol,intr-un final cineva a inteles problema…Si cat despre eutanasie,oameni buni mai stiti ca acum cativa ani au fost gasiti sute de caini ucisi cu bestialitate??Asta inseamna eutanasie la romani nu CA IN TARILE OCCIDENTALE unde sunt eutanasiati intr-un mod uman,fara TORTURA….Nu stiu cati dintre voi vor intelege comentariul meu,de altfel nu stiu cand li se vor face dreptate si animalelor omorate degeaba!Stirea cu acel calul batut de TARANUL lui de stapan nu mai afecteaza pe nimeni…IMI ESTE RUSINE DE TARA ASTA!!ne meritam soarta pe care o avem acum…

 10. Deci femeia savarsea o fapta penala? Asta ce inseamna mai exact? Ca exista un cod penal care sa califice aceasta fapta drept grava si sa recomande o pedeapsa dupa un proces? Da, eu asta cred ca ar insemna. Asa ca indiferent ce facea femeia si unde era nu exista niciun motiv care sa scuze ceea ce s-a intamplat. Deci e o fapta penala – perfect : trimiteti-o la inchisoare, nu o dati la caini. Sau ar fi cazul sa asmutim cainii pe toti cei care fura?

  Atata timp cat cainii aia au un stapan si nu sunt pe domeniul public ce-ar fi ca stapanul sa raspunda juridic pentru comportamentul lor agresiv? Dar nu o sa se intample asta. Stiti de ce? Pentru ca asa cum s-a specificat si intr-un comentariu anterior directorul ADP nu stie ce e cu cainii. ,Pentru ca aia nu sunt caini de paza. Sunt exact aceeasi caini care stau in jurul blocului, in curtile spitalelor, sau in orice alte curti de institutii, pe care ii hraneste vreun paznic. Cine e de vina? Cainii? Paznicul? Parerea mea e ca ar trebui sa inceapa sa plateasca astfel de persoane raspunzatoare de aceste instutii,(directorul ADP de exemplu) care i-a permis paznicului sau oricarei alte persoane sa aciuzeze caini in acel loc. Si as aprecia foarte mult sa nu joace cartea de “vai, dar nu stia”. Pai nu trece pe acolo deloc-deloc? Nu vede? Nu aude? Ce-i lipseste ca sa stie?

  • Pai odata ce te duci sa furi iti asumi si raspunderea..In cazul asta s-a intamplat sa fie atacata de caini,in alte cazuri hotul poate sfarsi fie impuscat sau batut,de oameni..Si da trebuiesc trasi la raspundere persoanele responsabile pentru tragedia asta,dar sunt asa de multi incat e mult mai usor sa dai vina pe caini si sa incepi sa ii omori, scuze eutanasiezi pe toti.

   • da, interesanta teoria asta cu riscul asumat. Banuiesc ca trebuie sa-mi asum acelasi risc daca vreau sa merg la spital sau la caminul facultatii sau pe strada in drum spre casa. Da, riscurile de a trai in Romania se pare ca sunt din ce in ce mai mari.

    • Da, Ale are dreptate!! Hotul atat timp cat intra pe domeniul tau nu are decat sa-si asume raspunderea pt ceea ce face. Eu nu pot garanta ca hotul nu vrea sa ma omoare in cazul in care intra in casa…asa ca nu are decat sa fie sfasaiat de caini, conform legii ai dreptul sa te aperi daca cineva intra pe domeniul tau.

     Ceea ce spui tu Diana legat de riscul de a merge la spital/caminul facultatii etc e absurd..nu te vor sfasia cainii veci purui..dar risti sa se desprinda cate o bucata de zid din cladirile care nu sunt renovate …

 11. dragi concetateni, intrati pe grupul de yahoo, antimaidanezi, pentru a face o asociate care sa lupte pentru dreptul omului de a umbla fara griji in spatiul public !

  sa trecem la actiune si sa lasam vorbaria la o parte !

  • si in ce consta actiunea??luati bate,cutite si treceti la fapte?wow…mai bine ati adopta cativa caini si ati infiinta grupuri pentru a se creea adaposturi unde cainii sa fie tratati ca niste fiinte vii nu ca niste gunoaie.
   NU ti se pare ca oamenii au destule drepturi si din cauza asta au impresia ca ei ca pot face orice fara repercusiuni?DIn cauza romanilor ca tine tara asta nu va fi niciodata in rand cu toate celelalte tari civilizate unde nu doar oamenii conteaza ci si alte vietuitoare..

  • Cam periculos indemnul, mai baiatule! Strazile fac parte din domeniul public si daca umbli fara grija pe acestea, sigur vei sfarsii calcat de o masina. Si atunci, de sus din cer (pardon, de jos din iad)vei face o asociatie si vei urla (mai abitir decat cainele la luna)sa fie omorati toti soferii si distruse toate masinile. Sau sa vina hingherii sa adune toti soferii care au produs accidente cu victime pe domeniul public (pe strazi).
   Dar daca-ti vine cheful sa te plimbi sau sa te culci pe calea ferata? Ca pe domeniul public poti face tot ce te indeamna logica ta stramba!!!!
   Of, Doamne, unde nu e cap…nici suflet nu prea e!!!

 12. De ce nu este eutanasierea o soluție, iubitor de animale ipocrit? În fiecare zi sunt eutanasiați de mii de porci și de găini în abatoarele din România. Pentru apărarea acelora de ce nu iei atitudine în scris?

  • NU am zis ca eutanasierea nu e o solutie,dar la noi eutanasia inseamna TORTURA!!!Si da din pacate mii de porci si gaini sunt eutanasiate doar ca sa avem noi ce sa mancam,insa daca as fi facut aceasta afirmatie toata lumea ar fi fost foarte indignata pentru ca ne place sau nu porcul si gaina reprezinta sursa de mancare si nu toti sunt dispusi sa renunte la ea.

  • Stii de ce??? E tareee simplu!!!! De zeci de ani s-au tot omorat cainii si rezultatul??? ZERO. Au fost vreodata strazile Romaniei fara caini???
   Si acum, cu toate ca eutanasia esate interzisa, metoda se practica in continuare????Si vorbim de ipocrizie in tara in tara asta????
   Vrei dovezi? Lasa o adresa de mail si-ti trimit zeci de contracte cu obiect clar, scris negru pe alb, EUTANASIEREA cainilor comunitari. Semnate de primari. A platit cineva pentru nerespectarea legii???
   Si mai e un aspect. Orasele acelea, in care OFICIAL se eutanasiaza, tot pline de caini sunt.De ce??? Pai care e primul interes al firmelor de ecarisaj?Sa fie caini pe strazi. Din asta fac miliarde…..

 13. Este stupefiant, domnule analist, cum inca nu v-ati dat seama care a fost de fapt stirea: anume ca ca o persoana si-a pierdut viata pe un domeniu public, in timpul serviciului, fara ca nimeni sa fie tras la raspundere pentru asta. Pare ca judecata Dvs a fost debilitata tocmai de felul de jurnalism pe care l-ati analizat.

 14. Corectez. Era vorba de o persoana care si-a pierdut viata in timpul serviciului, pe un domeniu public pazit in mod cu totul neregulamentar, din cauza celor care pazeau acel domeniu.

  PS: Majoritatea ciinilor de paza din Bucuresti sint de fapt niste maidanezi feroce folositi temporar la paza.

 15. Felicitari pentru articol si bine ar fi daca l-ar citi si cei in masura sa puna in aplicare metode de protectia mediului si a animalelor !
  Pentru noi,cititorii,ar mai fi nevoie de explicatii mai clare …la anumite pasaje .
  Felicitari inca odata !

 16. HEIIIIII!!!!!!!!!!!!!!!! Care serviciu????? Acela in care, fara sa iei legatura cu vre-un reprezentant intri pe o gaura intr-un loc in care nu te-a chemat si nu te asteapta nimeni????
  Maidanezi feroce??? Care, cei care alearga cu coada intre picioare, cu o privire haituita, morti de foame, de frig, schiopi,bolnavi, tanjind dupa un colt de paine si dupa o privire binevoitoare? Aceia care se feresc permanent de pietre, picioare, masini?.Aceia care sunt pe strazi IMPOTRIVA vointei lor si doar pentru ca TU, OMUL (ha!!) a hotarat asa? Voi, cei care-i tratati asa i-ati i-ati aruncat pe strazi, voi cu rautatea, ticalosia, ignoranta voastra i-ati aruncat pe strazi si tot voi sunteti primii care tipati, dornici de face si mai mult rau si de a va satisface cruzimea.
  Uitati un singur lucru, DUMNEZEU e sus !!!!!

 17. Nu credeam sa apara asa un articol.Dar a aparut…si atunci mai speram, cu ultimele puteri, ca nu e totul fara speranta in Romania.

  • Sunt multi cei care gandesc pozitiv pentru natura si animale dar sunt lipsiti de putere !
   Incet , incet se va face si la noi ceva , nu suntem de capul nostru in lume !
   Avem rabdare si nu ne dam batuti !

 18. Pingback: Diversiunea “cainii mananca oameni” « Puican Iulian

 19. Va multumesc pentru ceea ce ati scris. Este un text care merita studiat de studentii la jurnalism. Poate ei vor vor trata altfel aceasta profesie, desi nu prea cred. Cei mai multi dintre cei care au comentat nu au sesizat ca aici e vorba de modul in care e practicata o profesie si numai in plan secund de problema cainilor comunitari.

 20. Aparatorii maidanezilor de ce nu fac galagie si pentru sobolani,ca sunt mai putin periculosi?
  Cainele face parte din specia “lup” si nu are ce cauta pe strazi,deoarece te ataca fara motiv

  • Stii ceva ketanu citeste mai sus..Poate iti dai si tu seama din cauza cui sunt cainii pe strada,faptul ca nu ar trebui sa fie caini pe strada stim si noi…Si cat despre sobolani poti sa ii aperi tu…

 21. in mod cert este clar ca avem deaface cu o invazie de maidanezi ,si asemeni sobolanilor ,gandacilor , ciorilor s.a. trebuie sa se recurga la starpirea lor si sa avem grija sa nu mai ajungem in situatia asta ,se poate rezolva problema astfel ,se da anunt in mass-media ca in adaposturile din tara se permite adoptarea cu acte a cainilor din adaposturu ,termenul fiind de 7 zile ,a nu se permite adoptarea a mai mult de un caine de familie ,dupa 7 zile se eutanasiaza toti cainii din adaposturi ,locurile goale vor fi luate de alti caini de pe strazi ,se asteapta iar 7 zile dupa ce se adopta o parte din ei restul se eutanasiaza si tot asa pana la rezolvarea problemei

  • Cand au fost ucise pisicile in evul mediu, ciuma a fost razbunarea lor.
   Stiti cati daunatori mananca ciorile?
   Stiti cati sobolani ar fi in subsoluri, daca nu ar fi amaratele de pisici?
   Stiti cati hoti ar “lucra” nestingheriti daca nu ar fi amaratii de catei?
   Desigur, ca nu.
   Probabil, daca ati sti, doar o parte din toate astea, ati ura mai putin si ati da dovada de toleranta.
   Noapte buna!

 22. prostii judeca doar efectele, nu se duc la cauza, ca e drumul prea lung si mintea lor este cam putinica……………………..pai cum au ajuns animalele pe strada, ca si copiii strazii, pai cine o fii de vina?
  Ca sa-ti raspunzi iti trebuie logica, dar de unde , la o minte atat de infima…
  In ambele cazuri deste vorba de ABANDON NEPEDEPSIT, in cazul copiilor, parintii, in cazul cainilor, detinatorii, proprietarii-

 23. Iata solutii:
  PROGRAM NATIONAL pe judete:
  -sterilizarea si crotalierea OBLIGATORIE, la detinatori( in rural si urban)- ca de aici vine ABANDONUL pe strazi, aici este robinetul cu pui.
  -=Sterilizarea si crotalierea ambelor sexe, a animalelor de pe domeniu public( strazi, institutii, periferii, paduri, etc..)
  -returnarea in teritoriu a celor cu protectori zonali
  -in adapost doar suprapopultia canina( daca nu exista alta optiune)
  Costul estimat la peste 500.000 caini/ tara ar fii de vreo 7 mil. euro, poate sa fie si dublu si tot nu e mult la cata praduiala se face in fiecare an, de miliarde de euro, pe achizitii publice aiuritoare si chermeze locale cu manelisti.

 24. Despre ADOPTII la caini- problema este utopica oferta fiind de 10000/1 fata de cerere, in conditile in care animalele se tot inmultesc- cine si-a dorit un animal de companie, il are deja.

 25. Asa-zisa eutanasie, este interzisa, la animalele sanatoase, conform legilor in vigoare, atat interne cat si internationale, stiu ca autoritatile publice ar dori sa omoare maidanezii, ca e mai ieftin si mai simplu, decat sa-i monitorizeze, sa-i castreze, sa-i bage intr-o baza de date, ca ei stiu doar sa deschida netul, la probleme sexoase- oricum Romania este cotata ca o tara barbara si nu numai ca merita, palma pentru Schengen, dar sa nu ajunga si out UE>

 26. Canii care nu au sau nu isi gasesc stapan in 7 zile trebuie executati. Interesul public este acela de a avea cu costuri optime spatiu public lipsit de astfel de pericole. Nu vad cu ce este mai morala uciderea vacilor, gastelor, gainilor etc pentru a le manca ? Cainii nu trebuie folositi la paza fara insotitor uman, iar cine o face trebuie sa isi asume raspunderea penala aferenta (ca si in cazul electrificarii gardurilor). Chiar si cand folositi, scopul lor nu este sa muste hotul, ci sa alerteze paza umana. Cine este pasionat de caini este invitat sa alerge in parcuri in Bucuresti. Am 30 de ani si vreau sa alerg sau sa ma plimb cu bicicleta fara griji azi in parc asa cum pot face in orice parc din vest, nu peste 10 ani sau 20 de ani.

  • Felicitari autorului acestui articol si celor cativa oameni care se lupta sa aduca o schimbare in bine.
   Tot pe tema prezentarii deformate a realitatii in presa, mi-as dori sa vad mai multe luari de pozitie ca cea de mai jos (chiar a doamnei Marilena Cristian, care va felicita mai sus):
   Sursa: http://www.4animals.ro sau http://www.facebook.com/note.php?note_id=496053408844&id=100000025606721

   Asociatia pentru protectia animalelor Robi
   Comunicat (Bucuresti, 29.01.2011)

   Va prezentam pozitia Asociatiei Robi in legatura cu sondajul de opinie al postului de televiziune ProTv referitor la problema cainilor fara stapan (http://stirileprotv.ro/sondaj/).

   Sondajul ProTV:
   Cum ar trebui rezolvata problema cainilor vagabonzi?
   1. Ar trebui create mai multe adaposturi
   2. Ar trebui eutanasiati
   3. Ar trebui sterilizati toti cainii maidanezi
   4. Ar trebui dezvoltat un program national de adoptii
   5. Nu consider ca reprezinta o problema

   Desi in nenumarate randuri ne-am exprimat pozitia in discutiile purtate cu reporteri angajati ai acestui post de televiziune si nu doar ai acestuia, constatam ca discutiile au fost sterile.

   Ne este imposibil sa indemnam cetatenii sa voteze vreunul dintre punctele afisate in cadrul acestui sondaj deoarece nici unul dintre acestea nu are vreo legatura (luate separat) cu rezolvarea problemei cainilor vagabonzi.

   1. Ar trebui create mai multe adaposturi

   Raspuns : Doar adaposturile in sine nu pot rezolva problema din cauza abandonului perpetuu care are loc din proprietate privata pe domeniul public. Altfel spus, dupa cum bine stiti marea majoritate a detinatorilor de caini (pornind de la oameni cu stare care-i ingrijesc, poate mai bine decat ar face-o cu semenii lor si ajungand la oameni care n-au locuinta dar umbla cu haite de cainii dupa ei) nu ii sterilizeaza. Multi dintre acestia abandoneaza pe domeniul public animalele care se nasc necontrolat in ograda lor, facand ca problema cainilor fara stapan sa nu se termine niciodata.

   Adaposturile, oricat de multe ar fi, nu vor avea niciodata capacitatea de a prelua toti cainii abandonati din proprietate privata, si cu atat mai putin sa-i tina in viata. Cheltuielile pentru intretinerea unui adapost cu 20.000 de caini, asa cum intentioneaza PMB sa construiasca, vor fi de-a dreptul socante si imposibil de suportat. Asta ca sa nu mai vorbim de aberatia in sine care se refera la faptul ca autoritatile nu sunt dispuse sa aplice masuri de stopare a abandonului (care ar atrage fonduri la bugetul de stat), dar sunt dispuse sa cheltuiasca o avere strangand cainii pe care oamenii ii arunca pe strazi.

   Intotdeauna ne-am pus aceasta intrebare:
   De ce sunt dispusi edilii nostri sa cheltuiasca foarte multi bani, fara a rezolva in niciun fel problema cainilor fara stapan, in loc sa atraga bani la buget, amendand detinatorii de caini si pisici care abandoneaza animale pe domeniul public?

   Raspunsul, in opinia noastra, este ca gestionarea cainilor fara stapan are drept scop o mare spalare de bani, nicidecum intentia de a rezolva aceasta problema.

   2. Ar trebui eutanasiati

   Din motivul enuntat mai sus, nici eutanasierea cainilor vagabonzi nu va duce la rezolvarea problemei. Si in acest caz pentru solutia aleasa se vor cheltui foarte multi bani publici, iar ASPA nu va fi nimic altceva decat o industrie de ucis cainii, pe care oamenii, in lipsa masurilor de control a inmultirii animalelor, vor continua sa-i abandoneze.

   Ne punem din nou aceeasi intrebare:
   De ce nu iau autoritatile masuri pentru controlul inmultirii animalelor (caini si pisici) din proprietate privata, in scopul de a preveni abandonarea acestora?

   Din pacate ajungem din nou la acelasi raspuns:
   In opinia noastra, gestionarea cainilor fara stapan are drept scop o mare spalare de bani, nicidecum intentia de a rezolva aceasta problema.

   3. Ar trebui sterilizati toti cainii maidanezi

   Doar sterilizarea cainilor fara stapan nu poate reprezenta o solutie pe termen lung atata timp cat nu exista aceasta obligativitate si pentru cainii cu stapan (exceptand anumite categorii de caini cu stapan pentru care exista deja un sistem de inmultire controlata). Altfel spus, chiar daca am steriliza in cel mai scurt timp toti cainii aflati pe strazi, numarul lor nu va fi in scadere ci va fi in crestere din aceeasi cauza: cainii care sunt abandonati in flux continuu din proprietate privata pe domeniul public.

   Nu ne mai punem intrebarea de ce incearca autoritatile sa pacaleasca cetatenii Romaniei pretinzand ca sunt permanent in cautare de solutii, fara a face insa nicio clipa referire la realele solutii care zac de mai bine de trei ani pe masa deputatilor in cadrul amendamentelor aduse la Legea nr 227/2002 pentru aprobarea OUG 155/2001 (http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_caini_vagabonzi.php), deoarece stim cu totii raspunsul.

   4. Ar trebui dezvoltat un program national de adoptii

   Nici acest punct luat ca atare, in lipsa masurilor de control al inmultirii animalelor (caini si pisici), nu poate rezolva problema, datorita faptului ca cererea este infima comparativ cu oferta, si asta desigur tot din cauza abandonului din proprietate privata.

   5. Nu consider ca reprezinta o problema

   Din pacate atat existenta cainilor fara stapan cat si existenta pisicilor fara stapan reprezinta o problema grava, pe care, in opinia noastra, autoritatile nu vor s-o rezolve.

   Este de neinteles de ce zac amendamentele la L. 227/2002 pe masa deputatilor, in situatia in care acestea contin toate masurile necesare pentru a rezolva definitiv problema legata de existenta animalelor fara stapan.
   Sau poate tocmai acest lucru nu le convine alesilor nostri, si anume faptul ca odata promulgata legea pe care o asteptam cu totii, vom asista in timp nu foarte lung la diminuarea drastica a numarului de animale fara stapan care va atrage dupa sine si diminuarea la fel de drastica a fondurilor folosite pentru gestionarea lor?

   Opinia noastra este ca tocmai de acest lucru se tem cei care fac tot ce este posibil ca Legea Marinescu II sa nu fie promulgata. Se tem probabil ca nu vor mai avea ce gestiona.

   In concluzie, votarea unuia sau a altuia dintre punctele enumerate in sondaj nu poate fi relevanta in luarea vreunei decizii, deoarece nici unul dintre puncte luat doar ca atare nu poate rezolva situatia cainilor fara stapan.
   Astfel, acest sondaj este de-a dreptul inutil. El poate fi util doar celor care manipuleaza si dezinformeaza sistematic opinia publica.

   Solutia sustinuta de Asociatia Robi inca dinainte de inceperea programului de exterminare a cainilor fara stapan lansat de primarul Bucurestiului, la vremea aceea dl. Traian Basescu, (program care s-a dovedit a fi ineficient si extrem de costisitor) este aceea regasita si in legislatiile tarilor in care nu exista decat foarte putini caini fara stapan, adica CONTROLUL ANIMALELOR CU STAPAN in primul rand, si desigur si al celor fara stapan.

   Concret, cainii si pisicile cu detinator ar trebui:
   – identificati (prin microcipare) si
   – inregistrati intr-o baza de date unica [la nivel local la primarii si la nivel national la ANSVSA (responsabila de altfel cu controlul inmultirii animalelor si careia in repetate randuri i-am solicitat luarea acestor masuri pe care din pacate refuza sa le ia)]
   -sterilizati obligatoriu (exceptie facand categoriile prevazute in amendamentele la Legea 227/2002).

   Aceste masuri au drept scop stoparea abandonului animalelor pe domeniul public.
   In lipsa acestor masuri, problema cainilor si pisicilor cu stapan nu se va rezolva niciodata.
   Cainii existenti deja pe domeniul public trebuie sterilizati si returnati (cu exceptia cainilor cu adevarat agresivi si a celor bolnavi, singurii care ar trebui sa stea in adaposturi pana la adoptia lor reala).
   Alta solutie nu exista, oricate incercari s-ar face si oricat de elegant ne-ar pacali edilii nostri pretinzand ca au grija oamenilor muscati de caini.

   Asta fac edilii nostri, ne mint cu nerusinare ca sunt intr-o vesnica cautare de solutii (toate ineficiente) in timp ce adevaratele solutii care i-ar lasa pe hingheri fara obiectul muncii zac pe masa deputatilor.
   Daca doriti sa traiti intr-o Romanie civilizata, fara disconfortul creat din diverse motive de animalale fara stapan, cereti autoritatilor sa reia in discutie Legea Marinescu II, singura capabila sa rezolve definitiv aceasta problema. [Ne referim la Legea Marinescu II depusa initial, adica cea editata impreuna cu ONG-urile si agreata de catre acestea, si nu la modificarile ulterioare care au drept scop sabotarea legii.]

   Asociatia pentru protectia animalelor Robi
   Presedinte,
   Marilena Cristian
   [email protected]

 27. felicitari pentru articol si cine are un pic de discernamant intelege exact
  rolul nefast al jurnalismului de senzatie! in afara de rating mai serveste
  si puterii pentru a muta atentia! referitor la caini sa scoata banii domnii
  fosti si actuali primari ca s-au imbogatit de pe urma lor, inclusiv basescu
  se raporteaza castrare,sterilizare,adapost si pe urma ii eutanasiem ca sa nu
  se vada furaciunea!

 28. Cineva din media a intrezarit adevarul si l-a rostit, uitand de interese meschine precum ratingul. Felicitari!
  Dar cum reusim sa ii aratam romanului ca este manipulat?
  Sa il scoti din ignoranta este imposibil, dar cel putin sa ii dai de gandit, asa putin.

 29. FELICITARI, ati spus totul si bine! Eu departe de Bucuresti acum m-am linistit si reîmpacat cu bietii cîini vagabonzi care au fost un pic si ai mei…
  Stirea plimbata si replimbata pe ecranul BBC: “A woman in Bucharest has died after she was mauled of a stray dog”

 30. “Prietenii cainilor” sunt adevaratii dusmani, adevaratii tortionari ai unui animal care intr-adevar are in el nevoia de prietenie.
  Dar, prietenie inseamna sa poti veni si pleca, unul de langa altul cand oricare dintre cei doi, vrea asta.
  “Prietenii cainilor” de fapt sclavizeaza prin simulare a prieteniei.
  Doar daca ai face din ei insisi, din acesti “prieteni ai cainilor” mascote, animale de companie sau caine de lantz, doar atunci probabil ca ar intelege ce inseamna sa te joci cu o viatza. Atunci, si nici atunci.
  Faptul ca s-a ajuns la a eutanasia, se datoreaza in primul rand acestor “iubitori de animale”. Multi, extrem de multi dintre ei nu stiu nici macar sa creasca un copil d-apoi sa acorde prietenie.
  Cand te incarci cu responsabilitatea de a avea in preajma ta un caine, trebuie sa ai si justificare si conditii,si deplina responsabilitate, pentru asta.
  Nici un fel de viatza nu este o jucarie, iar pentru om, in primul rand viata altui om nu poate fi, o jucarie. Abia mai apoi ai grija altei specii.

  • Aici nu e vorba de “prietenii cainilor” ci de Om in primul rand. Noi oamenii dorim sa traim intr-un mediu sigur, curat (fara boli si paraziti care de altfel le imprastie si aurolacii sau boschetarii). Atat de mult hulitii iubitori de animale sunt interesati , sunt documentati in privinta asta. Spunea cineva ca iubitorii de animale sunt de vina pentru ceea ce se intampla. Personal am in casa un maidanez anudat de pe vremea masacrului lui Base de acum 11 ani desi atunci nu aveam nevoie de asa ceva in casa. Nascusem recent. Am fost greu si dificil, am muncit dublu pentru mentinerea curateniei in casa in care aveam un bebelus si mai mult il alaptam la piept. Asta a insemnat o grija mult mai mare, cheltuiala si atentie cu spalatul, aspiratul, gatitul, dezifectarea, igiena mea personala. Nimeni nu face asta din fix-ism ci din daruire si intelegerea rationala a unei situatii. Am inteles sa fac acest efort. E bine sa stii ca faci tot ce-ti sta in putinta atunci cand in societate exista o problema. Si mie mi-e frica de animalele de pe strada sau de oriune. Sunt prudenta, traversez de pe un trotuar pe altul, ii evit sau le vorbesc cat mai prietenos daca se intampla sa nimeresc in mijlocul lor desi ma trec fiori reci. Este incalificabil sa blamezi tot pe aceia care FAC EFECTIV ceva. Toamna asta am luat de pe strada o catea de 5 luni care ar fi nascut de doua ori pe ani in curand. Stiind lucrul asta,mi-am asumat raspunderea s-o iau de pe strazi, s-o castrez si cine stie cat o sa o mai pot tine in casa. Imi face dezastru, muncesc ca un rob, am mainile crapate de cat sterg si curat dupa animale. Nu o fac de placere sau fiindca am nevoie de mascote cu zicea un imbecil pe aici. Atat timp cat stii ca nu ai ridicat un deget in sensul asta, cat timp nu stii ce inseamna daruirea, voluntariatul, angajarea sociala cel putin ai bunul simt sa TACI. Prietenii mei care au casele pline de animale adunate de pe strazi stiu ce spun si ce simt cand citesc randurile unui indolent aruncate ca pe un scuipat in obrazul meu. Sunt unul din iubitorii de animale atat de blamati de cealalta jumatate, deobste portocalie din pacate. V-ati adunat ca pilitura de fier, soi rau de oameni. Stati comod si scuipati in obrazul unui semen cu nerusinare. Mi-e greu dar mi-am asumat asta si ma astept ca cel putin sa nu fiu insultata sau blamat pentru asta. Macar taci daca stii ca nu poti sau nu vrei sa faci ceva.

 31. 3 precizari necesare:
  1) Un om ucis de caini e o stire, daca nu crezi asta, habar n-ai cum functioneaza presa (e dreptul tau sa n-ai habar, dar nu vad de ce ti-ai raspindi nestiinta)
  2) Cati caini vagabonzi au adoptat autorul si repectiv iubitorii de animale care plang de mila animalelor?
  3) Solutia, daca vreodata o sa terminam si sa plangem de mila animalelor si “sa ne curga sange din cuvinte” si o sa cautam vreuna, nu este legata de presa. Altfel spus, nu presa e de vina pentru realitate.

  • In calitate de iubitor de animale am adoptat 20 de caini si am sterilizat in perioada 1998-2011 peste 100 catei din venituri proprii. Dar tu ai facut ceva pentru ei?

   • Si eu am sterilizat toti cainii din zona blocului unde locuiam acum 10 ani. Asta inseamna preocupare, timp alocat pe telefoane, medicamente, hrana si ingrijire post operatorie. Am castrat apoi peste 20 de picisici in cartierul mamei mele fiindca nasteau in fiecare primavara si toamana prin magaziile, pivnitele sau podurile vecinilor. Am inteles ca trebuie sa fac ceva. E greu sa primnzi o pisica salbatica, s-o duci la castrat si sa ai grija de ea dupa operatie. Am facut acest efort, e greu si tocmai de aceea NU ACCEPT sa fiu hulita si catalogata peiorativ “iubitor de animale”. Am facut-o pentru mine, pentru semenii mei. Nimanui nu-i convenea sa se trezeasca cu podul, pivnita sau magazia plina de pisici care s-ar fi inmultit si ele la randul lor devenim probabil chiar victime ale cruzimii unora. Am vazut copii jucandu-se cu pui de pisica pe post de minge de fotbal sau izbandu-i de pereti. Eu una nu vreau sa mai fiu martora unor asemenea scene si fac tot ce-mi sta in putinta mie ca individ sa actionez pentru diminuarea inmultirii lor. Rezultatele se vad chiar daca nu o recunoastem Multi oameni au facut ceea ce fac eu. Nu mai sunt atatia caini si pisici fara stapan ca acum 10 ani. Totul e sa perseveram in directia propusa de UE. Sterilizarea (castrarea) si intoarcerea in teritoriu. Ma incred in experienta tarilor care au rezolvat problema in mod rational. Daca sunteti dintre cei care nu ati facut nimic in sensul asta fiindca nu puteti, fiindca nu vreti, macar respectati ceea ce facem noi “iubitorii de animale”. Repet, problema e inteleasa gresit, nu evorba de dragostea fata de animale ci de dorinta de a trai intr-un mediu curat si fara pericole, fara cruzime, fara violenta pe cat posibil. Cel putin respectati daca nu faceti nimic. Nu va pretinde nimeni altceva.

 32. V-ati gandit vreo clipa ca acei jurnalisti care relateaza astfel de povesti “extraordinare” sunt obligati de sefi sa scrie asa ceva, lucruri fabuloase care sa se vanda? Ori scrii vrajelile care ti se cer ori iti cauti alt loc de munca. Iar in ziua de azi nimanui nu-i prea convine sa-si piarda locul de munca. In cazul ca ramai fara slujba fiindca ai refuzat sa scrii povesti sau sa distorsionezi adevarul, nimeni nu o sa-ti faca statuie. O sa ajungi un alt somer pe lista.
  Sunt multi care critica si critica si critica si n-au facut o zi de jurnalism in viata lor, dar ei stiu tot. Sfat pentru acesti stiutori: incercati sa lucrati putin in presa si abia apoi dati-va cu parerea.
  Sunt total de acord cu ce spune articolul de mai sus, TOTAL de acord, dar asta e. Suntem obligati sa ne vindem.

  • felicitari ..sincer te cred si ai perfecta dreptate ..bravo oricum ca ai avut curajul sa spui lucrul asta…sa ramaii somer in ziua de azi ……si mai ales in scumpa noastra Romanica …

 33. Pai hai sa-ti spun eu cum: se ia una caseta cu Base. Se manipuleaza in asa fel incat un copil este lovit de Base. Se prezinta la televiziunile prietene gen Antene, Realitatea. In final tu lucrezi pentru un patron lipsit de moralitate. Poti sa fii mandru.

 34. Autorul pune niste probleme pe dos:daca erau caini de paza, ar fi fost hraniti si nu omorau femeia.
  Cei de la ADP au spus ca de fapt cainii se strecoara printre niste garaje, asadar nu sunt chiar inchisi complet(izolati) acolo, asa ca ar fo totusi maidanezi!

  • Presupunem ca as avea casa mea pe pamant. Obligatoriu voi avea in curte destui catei care sa ma apere. Daca o persoana care sare gardul cu intentia de a fura ar fi sfasiata de cateii aflati in ingrijirea mea, să inteleg că aş fi acuzată de omor?
   In cazul Iovan cine a fost de vina? din cate imi aduc aminte hotul.

   • cetateanu turmentat on

    Da ai fi vinovata daca s-ar dovedi ca iti lipseau bucati din grad si ca aveai cunostinta de asta si ca nu aveai o placuta la poarta sau pe gard prin care sa avertizezi asupra existentei unor caini de paza. Sa stii ca si in SUA (stiu multi zic ca poti sa-l impusti pe unul care intra pe proprietatea ta ) daca iti intra un hot in locuinta si il impusti , se face ancheta si daca cumva se dovedeste ca l-ai impuscat de la ceva distanta si in timp ce era cu spatele la tine , sau cand incerca sa fuga in directie opusa dupa ce a fost surprins deci nu te ameninta direct in nici un fel, ai sanse foarte mari sa vezi puscaria pe dinauntru. Sigur si legislatia difera de la stat la stat, dar oricum ar fi, esti obligat sa avertizezi vizibil cu no trespassing

 35. Deci vreau sa inteleg o chestie voi cei de la adevaru care ati scris si de femeai care a fost sfasiata de caine.Voi spuneti ce este o stire voi nu faceti jurnalism face altceva…..Voi scrieti bilete ca sa zic asa…..Ziarul vostru este plin de greseli de scriere de cuvinte ce chiar nu ar avea ce sa caute in fraza respectiva ……Ma uit la adevarul din orasul meu si va garantez ca e o porcarie …..Angajati oameni care sa fie in masura sa faca o stire se scrie un articol…..Dati lu ala 100 200 de milioane dar sa stie sa scrie in loc sa tineti toti analfabeti si agramati pe care ii aveti

  • hai sictir! n-ai inteles esentialul! iti place forma in loc sa-ti placa esenta! prefer un articol cu 1 milion de greseli de gramatica , dar care spune ceva decat articole frumoase care vorbesc despre nimic. din cauza ta avem si politicienii astia! pentru ca te uiti in gura lor in loc sa vezi poza de ansamblu! ti-ar fi placut sa fi un caine vagabont in biroul fiecarui deputat? cand iti taie salariu si pensia bunicilor tai ? cand fura banii pe care ii muncesti tu? pentru care faci sacrificii si te trezesti dimineata? daca era sfasiat unul din asta ce-ai mai fi spus?

    • dar pentru animale nu exista un Dumnezeu?

     egoisto.

     ce privilegiata esti tu ca esti om.

     cainii aia au un folos: pazesc! folosul tau care este rodica? esti om si brusc ti se cuvin chestii?

     • Cred ca sunteti obositi rau de tot. raspunsul era pentru catalin. Nu sariti la gattul meu ca nu vreau sa ma enervez. Iti spun care este folosul ultimilor 18 ani in care mi-am dedicat timpul liber si salariul cateilor. Am un adapost cu 15 catei maidanezi in care conditiile sunt foarte bune (nu asa cum vedeti la majoritatea adaposturilor), cateii sunt iubiti si fericiti (l-as considera cel mai important lucru), in casa 4 catei dintre care doi paralizati, un pisic + 1 buc. broasca testoasa (Bubulina). Toti au cate o poveste sunt salvati de pe strada.
      Imi cer scuze dar raspunsurile mele se posteaza aiurea si nu se mai intelege nimic. Iubesc din tot sufletul meu animalele, in general toata natura. Nu sunt de acord cu eutanasia.

     • foloseste @catalin .. sau @-numele .. foloseste semnul “@” ca sa stie lumea .
      e o problema foarte sensiblila

      ce facem rodica? ma faci de rusine aici in fata oamenilor? or sa creada toti ca am inebunit. daca citeste cineva acum mesajele or sa zica despre mine ca sunt aici doar ca sa ma cert . ca ma iau si de aia care vor crima si de aia care se chinuie sa nu fim ce-a mai prosta tara de pe pamant. of!

     • scuze. miii de scuze. nu era pentru catalin ci pentru bogdan care nu vrea nici catei pe strada dar nici sa adopte macar unul. inca odata scuze dar am multa treaba la servici si printre picaturi mai intru si pe comentarii . fiind atat de multe imi mai fug ochii

     • @catalin
      am o intrebare pentru tine: stii si tu foarte bine ca la stane cainii sunt folositi pentru paza; si ca de asemenea cei care merg pe munte se mai intalnesc din canc in cand cu turmele de oi si cu cainii ciobanesti care le pazesc. poti sa imi dai un exemplu din ultimii 10-20 de ani in care cei de pe munte au fost sfasiati de cainii de paza?

     • @ Bogdan.
      Ai dreptate, in toate ghidurile de drumetii esti avertizat asupra intalnirii cu caini ciobanesti, care au o anumita agresivitate pentru ca asta le cere. Nu poate sa-ti de nici un exemplu pentru ca nu exista , pentru ca de cainii aia raspunde cineva, ciobanul, care ii cheama si- struneste. Dar vezi ca la stana , cineva raspunde , intr-o capitala , sanki, europeana, NU RASPUNDE NIMENI DE NIMIC. Si inca ceva tipic romanesc, victima e intotdeauna de vina.

   • daca era sfasiat unul din astia , n-ar fi fost nici o chestie, ceilalti nici n-ar fi clipit. In secunda urmatoare cel putin 100 de insi fericiti s-ar fi batut sa ii ia locul!

  • Bai “prietene”, pe scurt : iti zic si eu “Hai sictir !” ca s-al “parafrazez” pe @catalin. (:
   Treci si ap la alte stiri. vezi ca a fost violata mama unui politician iar acesta a decedat fiindca bnu a putut indura ceea ce s-a intampla cu mama sa…….Tragic, nu ? Parca, mai tragic….. Eutanasiem violatorii ? eutanasiem hotii de buzunar ? Spargatorii de case ? Batausii ? Poate chiar si pe cei care ne saracesc furand cu acte in regula si ne determina sa mergem la furat in curtea ADP.-ului.

   • Raspunsul meu de mai sus era pentru cel care posteza sub numele “@un prieten”. Poate si pentru @gica daca ma gandesc mai bine….

    • cetateanu turmentat on

     le-ai adresat foarte bine mesajul, dar legat de ce zic astia, ia sa vezi de curiozitate ce batalie a pornit sa-l inlocuiasca pe politicianul decedat si sunt convins ca nu-l compatimeste nimeni, vor doar sa-i ia locul, asa cum n-o compatimeste nimeni nici pe femeia sfasiata, atat ca ei nu-i vrea nimeni locul

 36. Pingback: Tweets that mention Jurnalismul de senzație. Cum să manipulezi și să transformi informații pentru a avea dintr-o non-știre una de senzație. Speța câinilor vagabonzi » Think Outside the Box -- Topsy.com

 37. CUTU INTELIGENT on

  “Nu exista o diferenta fundamentala intre om si animalele superioare din punct de vedere al facultatilor mentale… Animalele inferioare, ca si omul, simt placere si durere, fericire, suferinta.”
  Charles Darwin

  “Daca un om aspira la o viata mai dreapta, primul sau act de abstinenta va fi de la ranirea animalelor.”
  Albert Einstein

  “Abia atunci cand omul are compasiune fata de toate fiintele vii, se poate numi nobil.”
  Buddha

  “Toate fiintele tremura inaintea voilentei. Toate se tem de moarte, toate iubesc viata. Priveste-te in altii. Apoi pe cine mai poti rani? Ce rau mai poti face?”
  Buddha

  “Animalele impart cu noi privilegiul de a avea suflet.”
  Pitagora

  FELICITARI ADEVARUL!!!

 38. Printre putinele articole pertinente si adevarate care nu cauta sa instige la agresivitate si sa scoata din orice senzationalul! Daca mai multi si-ar face meseria si ar cauta solutii – de fapt, solutiile exista dar se lovesc de refuzul edililor de a le aplica, atunci acum n-am mai avea aceste “tragedii” si atatia oameni nemultumiti. Subiectul cainilor vagabonzi este unul care, din cand in cand, este ales spre dezbatere ca sa mai distraga atentia publicului larg si total neinformat de la adevaratele probleme si batjocura in care traim dar nu facem nimic. Aici majoritatea gasesc o solutie simpla: omorati toti cainii maidanezi! Ce conteaza ca peste 1-2 ani o sa ajungem iar in aceeasi situatie. Priostimea este multumita pe moment si are impresia ca autoritatile isi fac treaba prin aceste solutii extreme dar necesare, nu?
  Felicitari Magor Csibi!

 39. ai scris un articol foarte lung in care incerci sa justifici o moarte de om. felicitari. ti-a facut bine la orgoliu si marea de aplaudaci din comentarii, nu-i asa?
  acum du-te si te culca linistit, ti-ai indeplinit datoria civica.

  • stii cum e in viata bogdan. mai mor oameni. dar mai bine sa nu ne gandim cum ar fi sa stai la tine in casa ta calduroasa sa-ti intre unu’ in casa sa te omoare si sa-ti fure argintaria primita cadou de la soacra-ta. ti-ai dori un caine maidanez sa-l fi sfasiat p’ala nu? n-ai ma ifi gandit cu mare compasiune cum faci acum nu? hotul ala ar fi si el motivat de saracie si familia lui de acasa, de copiii carora n-are ce sa le puna pe masa. dar te-ar dure in calculatorul tau performat de el. pentru ca a furat de la tine! adopta un caine si nu te mai uita la stiri, iti fac rau la colesterol.

   • catalin, eu nu sunt de acord cu cainii de pe strazi si mai ales in orase. de aceea sustin eutanasierea lor dupa o perioada de cateva zile in care sa fie tinuti intr-un adapost si cine vrea sa aiba ocazia sa-i adopte.
    in acest context nu inteleg de ce vii tu sa imi spui (aproape ma somezi) sa adopt un caine. nu vreau.

    • normal ca nu vrei. doar esti din categoria celor care sustin sa fie adoptati. celor care sustin ca n-ar trebui sa fie pe strazi. celor care sustin diferite chestii. care sustin cauze pe facebook. care DOAR SUSTIN. si eu pot sa sustin multe.

     da te somez sa adopti un caine. pentru ca si tu somezi auttoritatile sa-i eutanasieze. eu nu sunt de acord cu asta. am aceleasi drepturi ca si tine.

     te somez sa nu mai dai din tastatura pentru ca fiecare litera de-a ta pune presiune pe cate un fraier din primarie, prefectura etc.. fiecare tasta se aduna cu alta tasta al altui om care sustine diferite chestii si impreuna duc la crima.

     din cate stiu eu amimalele erau inaintea noastra pe pamant. si noi existam din cauza lor. cainii sunt animale care nu mai sunt necesare in lantul trofic al nostru, deci paraziti. la fel cum or sa ajunga si alte animale, lei etc..

     te somez ca atunci cand sustii o cauza, sa faci primul pas! adopta sau taci!

     • de ce in capul tau sunt doar 2 optiuni? sa adopt sau sa tac? esti cam categoric si se pare ca numai tu ca aparator al maidanezilor trebuie sa ai dreptate.
      daca se va face referendum pe tema cainilor maidanezi si majoritatea decide eutanasierea, ce o sa spui? ca majoritatea nu are dreptate?
      cat despre autoritati, poti sa stai linistit: nu vor face nimic.
      mult succes.

     • sunt doar doua optiuni pentru ca nu-mi plac oamenii ca vorbesc doar ca sa vorbeasca.

      sunt absolut sigur ca majoritatea asta va decide. nu vreau sa jignesc majoritatea si nici pe tine. nu asta este scopul unei discutii.

      vreau sa subliniez ca majoritatea se inseala, ca d’aia e majoritate. ori e majoritate care se lasa manipulata de presa (vezi articolul de mai sus) ori sunt oameni inteligenti dar carora le scapa ceva. majoritatea din romania traieste la tara. si in bucuresti a venit de la tara. stii cum se omoara cainii la tara? sau cum sunt tratate animalele acolo. ai vazut clipuri pe net cu oameni care omoara cai in bataie?

      eu am vazut cu se face eutanasierea cainilor. data trecuta cand basescu a luat decizia. a avut vre’un efect? nu! a luat ochii oamenilor, voturile lor si atat!

      se duce o mana de muncitori si un set de crenvusti otraviti pe langa niste caini, le arunca crenvustii si asteapta sa moara. apoi ii duc intr-un camion la groapa de gunoi si le dau foc.

      apoi babele care au luat caini in casa le dau iar drumul pe strada si se imultesc si tot asa.

     • Si dinozaurii existau inaintea noastra pe pamant si inca pentru o perioada incomparabil mai lunga de timp, dar au disparut.Poate ca si oamenii vor disparea la un moment dat. Spui ca si ,,noi existam din cauza lor” a animalelor. Adica , inca o data, noi existam ,,din cauza” animalelor? Chiar nu inteleg !

     • ah rodica … ce-mi place cand esti dura.

      cred ca ai observat din comentariile la acest articol ca suntem mai multi egoisti carora ne pasa de viata care ar urma sa fie stinsa.

      pari cam singura rodica. singura cam.. ma rog. ce-ar fi sa adopti un caine. el tace ssi te asculta.

   • asta cu ,,adoptatu” e gargara, pai daca sunt circa 40.000 de caini si macar 20.000 de iubitori responsabili si ar lua in grija fiecare cate doi, s-ar rezolva foarte scurt problema. Dar ori astia sunt doar niste palavragii, ori de fapt sunt foarte putini vreo o mie-doua (care au adoptat si ei cati au putut), dar pentru o mana de oameni trebuie sa ramanem permanent in Evul Mediu (timpuriu) si sa avem faima pe care o avem, de ,,bantustan”

    • asta e victimizare aiurea.
     tu cand pleci dimineata la servici isi faci rugaciunea? Spui “Ajuta-ma Domne sa trec si de ziua de azi, sa nu ma prinda cainii vagabonzi!”

     Asta e gargara.

     Dar! Ai perfecta dreptate cu aia 10.000 de iubitori responsabili care se dau de ceasul mortii pe forumuri pe prin comentarii si cauze pe facebook doar pentru ca ei sunt oameni buni

     • cetateanu turmentat on

      Eu ma cam indoiesc ca sunt oameni chiar asa buni, daca erau intr-adevar buni, le-ar fi fost mila si de femeia aia , sau de rudele ei, Va dati seama de unde scot amaratii aia bani de inmormantare, nu stiu nu le am cu face book, dar s-a lansat vreun apel pentru ajutorarea familiei victimei cu cat de putin?

 40. ION POPESCU GOPO on

  …si stiti de ce stimati domni (fosti tovarasi)? Pentru ca acum mai mult decat oricand societatea democratica – de piata libera sau cum dreak mai vreti sa-i mai ziceti FACE NUMAI CULTURA BANULUI!

 41. Pingback: Cum să scapi definitiv de câinii maidanezi cu 5 lei pe lună. Rețeta de succes pentru controlul câinilor vagabonzi: padocurile de cartier » Think Outside the Box

 42. Jenanta scriitura. In primul rand femeia NU se afla la furat ci lucra pentru o firma de colectare a deseurilor electronice si se dusese sa verifice unul din punctele de colectare. Sa va fie rusine, ziaristi de doi bani, ca aruncati cu noroi intr-o persoana decedata fara macar sa verificati.

  • pesupun ca tu stii ce facea persoana respectiva fiindca ai vazut dimineata la ceasca de cafea? sau tot de la ziaristi. dar altii. pe cine sa credem? pe cine sa credem?

 43. Daca nu ne-ar orbi ipocrizia am vedea imediat solutia la acesta problema.
  Problema acestor cainii este o reponsabilitate a comunitatii, adica nu doar a administratiei, ci a fiecarui locuitor al orasului. Cainii acestia nu cresc din tomberoane sau din pamant. Ei vor disparea din peisajul urban doar in momentul in care fiecare cetatean va intelege ca daca ai un caine in curte esti responsabil de el, inclusiv din punct de vedere al “planificarii” reproducerii. “Sarcinile nedorite” sunt tratate cu nesimtire de majoritatea proprietarilor, respectiv “scapam de pui” aruncandu-i pe maidan. Chiar in ipoteza ideala ca fiecare primarie reuseste sa adune intr-o buna zi toti cainii comunitari, ii sterilizeaza, ii cazeaza in adaposturi suficient de incapatoare si ii tine acolo bine hraniti si ingrijiti pana mor de batranete, in Romania vor continua sa apara si sa se inmulteasca acesti caini vagabonzi, comunitari, fara stapan, ziceti-le cum vreti, pentru ca oamenii sunt cei care ii abandoneaza. Oricati bani ar cheltui admninistratiiile, oricate adaposturi s-ar construi, este absolut inutil pana nu se impun obligatii asupra proprietarilor, pentru evidenta ca si la persoane, precum si de “control” al efectivelor de caini. Animalele de rasa si reproduceerea acostora este inregistrata la Asociatiile Chinologice, pentru ca proprietarii au acest interes. Ar fi nevoie ca fiecare caine sa fie inregistrat in evidente locale, asa exista evidente la efectivele de bovine, cai si ovine, iar cipul sau cercelusul cu cod de identificare spune clar cine este proprietarul. Asa exista evidente la efectivele de bovine, cai si ovine, iar cipul sau cercelusul cu cod de identificare spune clar cine este proprietarul. Starea medicala sa fie urmarita periodic de un veterinar de circumscriptie, astfel ca acesta poate stabili imediat daca a avut loc o fatare nedeclarata, si sa verifice daca puii mai exista, sa-i inregistreye, sa le puna cip, etc. Daca nu mai exista puii, amenda zdravana

 44. Felicitari pentru articol!

  @Gogu:
  iti redau mesajul :
  “inteleg ca esti un aparator lipsit de discernamant al cainilor maidanezi, dar nu trebuia sa dovedesti asta umpland inutil o pagina intreaga.”

  Raspund,stii ce :oglinda oglinjoara…adica:tu iesti acela cel fara discernamant plus tu aperi crima si cu asta vrei inmultirea cainilor pe strada deoarece nu doresti oprirea sursei raspandirii lor prin:impunerea LEGII impotriva abandonului,si sterilizare.

 45. In sfarsit cineva care gandeste! Nu contesta nimeni ca a fost o tragedie ceea ce s-a intamplat, dar tragedia mai mare e ca oamenii de la noi din tara se lasa dusi de nas in 2 timpi si 3 miscari.
  De ce autoritatile nu vad acum ce isterie in masa s-a creat in urma stirei astora? Si ca multi planuiesc prin diferite colturi de tara cum sa omoare bietii caini. Se stie foarte bine, e confirmat de psihologi, ca cei care chinuie animalele au ceva la cap si pot oricand sa ajunga la un om.
  Asupra acestui fapt nu se mai atrage atentia.

  Ah, si felicitarile mele in special pentru Mara! Ma mir ca mai exista un om cu asemenea rationament in tara noastra. Cam rar!

  • Exact Chatte Romania creeaza criminali pe banda rulanta…De aia este important ca atunci cand o “persoana” ucide un animal trebuie sa fie pedepsit si consiliat de catre un psihiatru fiindca o va mai face inca odata si inca odata..Pana cand ajunge la oameni…Si vaaii atunci toata lumea sare in sus ca nu stie cum s-a intamplat asta!!asa incepe!..dar se pare ca nu toti inteleg asta…Haideti sa numaram cate cazuri de cruzime asupra animalelor sunt si cate atacuri asupra oamenilor de catre animale!!!ia uitati-va voi astia care urati asa cainii la filmulete in care bietele necuvantatoare sunt torturate si omorate doar pentru amuzament!!aia nu va mai inspaimanta?nu va face sa va indoiti de caracterul acelor bestii,ca nu pot fi numiti oameni??Nu va revolta?

 46. sincer, mi-a fost foarte greu sa urmaresc ce vrei tu sa spui. articolul e mult prea lung, argumentele imprastiate la intamplare, multe paranteze, intoarceri din drum si neclaritati. apreciez pasiunea tonului, dar cred ca ar fi important sa tii in minte faptul ca unii oameni nu au timp, energie, rabdare, motivatie sa citeasca atat de mult si dupa aia sa “munceasca” ca sa organizeze mental ce au citit. Eu una as fi preferat o argumentatie mai organizata, mai concisa, mai clara. Si mai scurta 😉

  • doar ca esti tu lenesa si ai lipsa de concentrare nu inseamna ca articolul nu este bun.

   e o problema delicata si necesita mai mult de un rand .

   ce parere ai despre carti doamna academician “argumentatie mai organizata si concisa” ?

   iti place scurt?

 47. tuturor celor care cred ca femeia a patit-o pe buna dreptate:
  ok, ea a intrat sa fure, sau whatever. dar daca era un copil, adolescent, etc care intra acolo din joaca/rebeliune, fara sa aiba intentia de a face vreun rau?

  daca fiecare isi lasa in curte caini care pot ucide, pentru a apara, de ce nu ne punem direct mitraliere automate?

  cand vrei sa pazesti o incinta, pui alarme si camere video. cel putin, asa ar fi civilizat.

  • hai sa fim seriosi si sa lasam dramatismul si teatru pentru Caramitru.

   daca eu vreau sa pun caini in curte pun caini. copilul n-are ce sa caute acolo si in civilizatie e supravegheat si invatat de parinti .

   in copilarie intram prin gard la CET SUD si mergem la furnale pentru ca eram facinati de el. erau haite de caini care pazeau pe acolo dar niciodata n-am fost atacati.

   poate mai stiu si cainii astia ceva!

   si in USA, tara care respecta cel mai bine atat drepturile oamenilor cat si cele ale animalelor au si mitraliere. dar ce treaba avem noi cu prostii aia de americani. cu drepturile lor cu tot

 48. Inca de atunci cei de la ADP au anuntat ca nu sunt cainii lor si ca ei chiar au solicitat sa fie luati cainii din zona, deci nu stiu de ce mai bagati ,,chifla ” asta.Chestia cu incinta ,,imprejmuita”- cam in aceeasi zi au recunoscut ca acolo lipseau bucati din gard si chiar daca erau de paza exista obligatia existentei avertizarii asupra pericolului si alte obligatii legale legate de caini. Mai spuneti:,,Sunt câinii noștri pe care i-am domesticit, i-am luat ca pe cei mai buni prieteni ai omului, i-am aruncat în stradă și i-am lăsat să se înmulțească. ” Imi pare foarte rau domnule, dar nici eu , nici prietenii sau cunostintele mele nu au facut asa ceva, asa ca nu inteleg de ce va permiteti sa,,ne” puneti tuturor in carca chestia asta ,,noi i-am aruncat in strada”. Ceva similar se mai petrece si cu farsa de proces a dictatorului, citez aproximativ : noi romanii ne-am impuscat un conducator de Craciun” desi toata tarasenia era cunoscuta doar de un grup restrans, iar ,,noi” habar n-aveam,stiam ca este cautat inca (astea erau informatiile pe care primeam) si am aflat de proces si executie dupa ce faptul era implinit. Am aminitit de asta pentru ca nu sunt de acord sa ni se arunce tot timpul in carca vinovatii colective. Totusi facand parte din ,,colectiv” sunt de acord ca si din taxele si impozitele platite de mine sa se rezolve si problema cainilor cumva , cu adaposturi, sterilizare sau alte metode utilizate in Europa, dar la niste costuri rationale , nu sa ,, ni ” se refuze de ex.dreptul la medicamente compensate doar pentru ca se arunca sume uriase la caini.

  • este foarte curioasa paralela pe care o faci tu intre problema cainilor comunitari si procesul dictatorului. sigur esti ok? ai nevoie de ajutor. modul inca care ai scris acest comentariu sugereaza grave pobleme la nivel de bibilica.

   medicamentele compensat isi au bugetul intr-o parte si problema cainilor in alta parte.

   iar daca zici ca esti pate din colectiv este si problema ta sa ai grija de caini intr-un mod civilizat. adopta un caine!

   • Omule,ma deranjeaza sa mi se puna in carca tot felul de magarii indiferent care or fi , noi am facut , noi am dres. De ce ma face pe mine prin smecheria cu ,,noi”, partas la chestia cu abandonul cainilor , cand eu stiu foarte bine ca nu am facut niciodata asa ceva, nu am chinuit caini, nu am abandonat caini, iar din impozitele si taxele pe care le platesc si eu, se finanteaza adaposturile alea amarate asa cum sunt si nu am nici o problema cu asta . Si nici cu antirabicele , care costa si alea , nu am nici o problema ca sunt paltite din bani publici (adica si ai mei). E ca si cum daca eu si cu o gasca facem nu stiu ce porcarie intr-un autobuz in care din intamplare erai si tu si cand se nasoleste treaba eu zic ca ai fost partas la toata chestia , ca doar eram ,,noi” cu totii in autobuz!
    Zici ca ,,medicamentele compensat isi au bugetul intr-o parte si problema cainilor in alta parte.” Aha,,, intr-o parte ..si in alta parte”, dar banii astia pentru compensari,sanatate, pensii, salarii bugetari, adaposturi pentru caini (ma refer la cele publice) etc., etc.,de unde iti inchpui tu ca vin, ii scoate nenea sefu’ din sertar?
    Si apropo de Ceausescu, la 21 de ani dupa el , vin unii si-mi baga-n casa un caine de pe strada, vreau nu vreau? In plus ca sa tii un caine , nu trebuie numai sa-l iubesti, trebuie sa te mai si pricepi, altfel nu faci decat sa provoci alte necazuri.

    • da, in fond ai dreptate. in orice discutie, eu personal, mereu caut o concluzie care mai tarziu sa ducla o actiune si un rezultat.

     aici, discutia ia atat de multe intorsaturi ca e greu sa ti pasul in drumul catre o concluzie, mai ales cat este vorba sa convingi niste oameni pe care nu-i cunosti de un lucru.

     si inca o data ai dreptate cu un lucru. faptul ca eu ma pricep la caini si cred in adoptia lor, nu inseamna nimic pentru tine, nu prentru ca ai fi rau sau ceva, ci pentru ca, dupa cum ai spus, tu nu te pricepi. plus ca nu sunt de acord cu unii care sa vina sa-ti bage un caine in casa. ai putea sa incerci, totusi, cel putin pentru el ar fi de milioane de ori mai bine decat pe strada. si sunt sigur ca te-ar iubi si te-ai atasa si tu de el.

     cat despre partea cu “noi” si autobuzul. din punctul meu de vedere, pentru ca vorbim de Romania si suntem romani, de oras si de o problema care ne priveste pe toti, aici exista un lucru care ne distruge. Lipsa unitatii. nu suntem uniti. Bisericute facem din generala panain facultate, la servici si evident in aceasta problema. vorbim despre drepturi dar ne vedem interesul. dupa cum ai subliniat mai devreme cu aia care vorbesc aiurea despre caini si nu fac nimic, sunt aceiasi care vorbesc despre schimbare in tara si voteaza “cum vrea partidul”.

     o tara cu o cunstiinta nationala bine dezvoltata era mai deschisa la comunicare si la o solutie dreapta.

     dar pana la urma se rezuma totul la ce simte fiecare in interiorul lui. si unii simt asa unii simt altfel. radical diferit. intr-o problema care putin conteaza pentru situatia noastra de acum.

     pare ca ne varsam frustrarile pe animalele care n-au incotro decat sa ne suporte.

     • N-ai inteles, mi-ai spus ca eu, chipurile ma fofilez de ,,raspundere” , ca cei care facem parte din ,,comunitate ” avem responsabilitati si obligatii si mi-ai in carca obligatia de a face si eu ceva pentru catei in afara doar de a plati taxe si impozite.Pai daca tot m-ai facut responsabil, acum spune-ne si tu, in cazul in care chiar ai crezut ce-ai spus, cum ti-ai indeplinit tu obligatiile fata de victima si fata de familia ei, fiind responsabila (faceti parte ,,vreti nu vreti” din ,,comunitattte”

     • Eu ziceam ca ai o raspundere fata de aceasta problema a cateilor .. .si ce ai facut ca sa o rezolvi. Si tu ma intrebi cum mi-am indeplinit eu obligatiile fata de victima ? Tu te auzi ? Spune-mi ce actiune a mea sau a restului lumii a facut-o pe femeia aia sa intre orbeste in curtea respectiva ? Asta e chiar trasa de par. Daca unu merge ganditor pe calea ferata si il calca trenul eu aveam obligatia sa ce ?
      Nu te fa ca nu pricepi. Cainii exista din CAUZA noastra a societatii, a felului nostru de a face lucrurile. Daca vrei sa ma contrazici te rog cu argumente. Femeia a facut ce a facut fiindca … nu s-a concetrat, a avut un moment de ratacire sau chiar nu a dus-o mai mult capul … dar de la asta pana la a fi societatea de vina pentru ce a facut …
      Daca eu fac un accident si omor un om functie de situatie, eu sau respectivul am fost de vina … nu societatea ! Nu poti amesteca situatiile, problemele generale, cu evenimente punctuale !

    • Domnule Gica, cateii sunt comunitari … deci ai comunitatii. Nici mie nu imi convine ca m-a nascut maica-mea in aceasta comunitate, si nu m-a intrebat nimieni … dar cum nu am de ales, asta e ma straduiesc si traiesc in comunitatea asta. Deci daca aceasta comunitate are o problema, nasol .. se pare ca si eu am aceasta problema. Diferenta e ca eu am ales sa si fac ceva: sa sterilizez, sa adopt, sa ma ocup de darea spre adoptie a acestor animale, sa boicotez toti frustratii care dau bani pe un caine fara nici o valoare kinologica, care in esenta este doar un maidanez, periat si spalat frumos si tinut in vitrina.
     Dumneata in schimb te tragi pe fese ca ce iti pune cineva problemele astea in carca ca tu nu ai abandonat … Cum ai drepturi in societate, cum traiesti linistit la adapostul legilor (si nu fugi haituit cum ai fugi daca am fi in jungla) tot asa pe langa drepturi ai aceste obligatii. Ca tu iti acorzi dreptul si chiar crezi ca ai dreptul de aselecta ceea ce crezi ca ti se cuvine in materie de responsabilitati, nu are nimic a face cu realitatea. E o boala roaneasca sa selectam doar ce ne place. De asta nu merge nimica in tara asta fiindca legile sunt facute sa convina plebei, in loc ca legile sa reglementeze niste lucruri fara sa tine seama daca ii va conveni lui Gheorghe sau nu. Eu intreb de ce e asa greu sa dea autoritatile o lege simpla: toti cetatenii cu animale fara pedigree si drept de monta sunt obligati sa isi sterilizeze animalele, sau sa plateasca un impozit de 500 RON / an / pe cap de animal nesterilizat, cu inregistrarea acestora si bagarea in puscarie in cazul in care puii rezultati sunt abandonati. Cat mi-a luat sa scriu aceste randuri … 5 min cu tot cu gandit si suflat nasu. Sa inteleg ca autoritatile sunt atata de handicapate incat le vor mai lua 50 de ani pana sa dea o lege simpla pe care ONG-urile de profil o cer de ataat timp ? Nu … totul este din ignoranta si fiindca autoritatile nu guverneaza ca sa faca treaba … ele guverneaza cu scopul de a lua voturi la viitoarele alegeri … si nu poti sa obligi romanasul sa faca nimica … Si cele cateva legi care exista oricum nu ai cu cine sa le pui in practica. Eu cetateanul nu il pot baga pe nea gheorghe in puscarie … trebuie sa fac plangere, la un nea caisa in uniforma care nu are nici un chef de nimcia, si probabil mai e si crestin ortodox si o sa i se faca mila .. .sabagi in puscarieun om pt o javra ?
     Cu asemenea mentalitati, nene poti sa platesti tu 10 imozite cui vrei … tu platesti acele impozitce la fel ca si mine fiindca nu ai de ales, nu dintr-un simnt civic profund inradacinat. De unde deduc asta? Din faptul ca tu cosideri ca faptul ca platesti impozitul te scuteste de orice alta responsabilitate .. ceea ce e o prostie enorma.

     • ,Cum ai drepturi in societate, cum traiesti linistit la adapostul legilor (si nu fugi haituit cum ai fugi daca am fi in jungla) tot asa pe langa drepturi ai aceste obligatii. Ca tu iti acorzi dreptul si chiar crezi ca ai dreptul de a selecta ceea ce crezi ca ti se cuvine in materie de responsabilitati, nu are nimic a face cu realitatea. E o boala roaneasca sa selectam doar ce ne place”
      Foarte frumoase cuvinte, numai ca e o mica problema ,tu chiar nu ai nici o ,,responsabilitate” ca femeia a fost ,, haituita” si a murit in chinuri inimaginabile intr-o capitala, ca si cum ,,am fi in jungla”(pentru ca s-a intamplat chiar ca in jungla)? Mai zici de simt civic, comunitate, obligatii, ,,adapostul legilor” (chiar daca era hoata au ,,adapostit-o” legile de tot), dar in cazul asta cu victima umana tu n-ai absolut nici o treaba si nici o raspundere, , ,,boala romaneasca” , ai ales numai ce-ti place!
      Vezi de-aia n-are ursu coada!

     • Dupa cum s-a aratat. Femeia aceea intrat intr-o curte care nu era a ei, fara sa anunte persoanele raspunzatoare de acea curte. E exact ca si cum femeia aceea ar fi intrat la mine in curte si cainii mei ar fi ucis-o … cum sa fie cainii mei de vina, cand asta e rolul lor. Este chiar si un articol de lege care iti explica ca intr-o asemenea situatie acel caine nu este considerat agresiv ! E pur si simplu natura cainelui … aia e normal pentru caine, asa cum e normal pentru lup si urs si leu etc etc.
      Nu imi place sa dau vina pe mort, dar e un caz clar de neglijenta care au costato. Asa cum daca tu ganditor la nemurirea sufletului nu esti atent si treci autostrada brusc aiurea-ntramvai esti omorat si esti vinovat … asa si in cazul acestei femei. Nu cred ca trebuia sa fie un geniu al matematicii sa o duca capul ca nu intri prin poarta din spate intr-o curte inare nu stii ce e (poate nu stia ca eraucaini .. .dar insitinctul de autoconservare trebuie sa te faca sa rationezi … om = rationeaza) .
      Stiu ai sa ma inrebi …. daca o omorau in parc. Acesta este un caz clar, clasic: se identifica cainii agresivi, se evalueaza daca intr-adevar sunt agresivi (omul nu are dreptul sa ia parul si sa dea in caine, si apoi daca acel caine e ai destept si ii suceste gatul … tot cainele e de vina) … si daca se ajunge la concluzia ca un caine X a fost responsabil este ridicat si eutanasiat dupa normele si legile in viguare. Nu ce se intampa acum … aufost luati toti cainii, inclusiv pui si s-au facut pierduti (ca daca ii duceau in azil, trebuiau acte, nu ii mai puteau casapi betivanii aia depravati la marginea campului).

      A mai fost un caz cu o baba aproape mancata de o haita de caini formata la marginea satului undeva in curu moldovei. Si acolo cainii sunt de vina, raii naibii. Dar nimeni n-a intrebat-o pe depravata aia cati pui de caine a aruncat in garla de-a lungul vietii … cum sa intreb asa ceva pe o fiinta superioara rationala,cu suflet ? Iii strici brandul. Eh, unii dinacei pui s-au incapatanat sa traiasca .. ce e ciudat si rau in asta ? Acei caini au atatcat-o de foame si din lipsa de sociabilizare. Cine e de vina pentru asta ? Cainii nu ? Oamenii sunt niste virgine neprihanite si chiar nu stiu cu ce au gresit in situatia asta nu ?
      Cand tu ca om isi acorzi dreptul si libertatea de a cumpara un caine, in loc sa il adopti pe cel care sta si crapa de frig si boli pe betoane, iti meriti soarta atunci cand acel caine in disperare te musca sau te omoara. E perfect normal si natural
      … tu esti raspunzator ca om, ca fiinta rationala de toate consecintele ce rezulta in urma actiunilor tale. Daca eu as ajunge sa mnanac din gunoaie din cauza ta, tu nu ai de ce sa nu te astepti ca iti voi face felul .. .e pur si simplu fara logica .. iar tu nu ca ai dreptul de a judeca logic .. ai obligatia fiindca de asta esti om, si ai drepturile aferente.
      Daca martienii a fi venit si ar fi aruncat acesti caini din spatiu … da … total de acord … cu ce esti tu de vina ? Insa nu e cazul !

    • Gabi, m-ai lamurit pe romaneste : mortu e de vina.
     Dar sa revenim cu alta intrebare cum te-ai achitat de responsabilitatile si obligatiile fata de copiii strazii si oamenii fara adapost, in calitate de membru al comunitatii, desigur?

     • In loc sa lucrez la negru, sunt angajat, imi platesc la greu contributiile, nu cumpar la negru ci cu cardul deci iar o groaza de bani la stat … deci statul primeste niste bani din care ar trebuii sa ajute acesti oameni, sa ofere conditii ca oamenii sa nu ajunga in aceasta situatie.
      Plus acesti oameni au ratiune, au responsabilitati. NU pot fi eu responsabil in locul altui om care are aceleasi drepturi ca si mine (nu sunt eu responsabil daca omul strazii da in cap unui alt om … e common sens).
      Dar ma simnt responsabil pentru o fiinta care nu poate decide pentru ea.
      Nu mai plange de mila copiilor orfani si celor de pe strazi. Aceia au drepturi si exista proceduri clare prin care pot fi ajutati … doar ca nu le cunosc, s-au n-au chef sa isi bata capul sa munceasca ca sa primeasca acel ajutor … si asta nu e problema mea (dupa cum ziceam sunt oameni, rationeaza, au obligatia sa se descurce).
      Iar pe deasupra nu am cerut nici o clipa sa ucidem oamenii strazii.
      Eu pot trai de ei … Din pacate oamenii nu prea pot traii din cauza cainilor … cee ace zice mult despre cat de capabili sunt oamenii in general !

 49. Parintii ar trebui sa fie mai atenti cu copii lor, sa le faca educatie, sa ii puna sa citeasca o carte, nu sa ii lase prin coclauri sa se joace (s-a vazut clar ce curatenie era la centrul ADP-ului). Cat despre adolescenti nu mai au treaba cu joaca pe maidane, ci cu etnobotanicele. Cu ce ma incalzeste o camera video si o alarma. Oricum autoritatile nu vin niciodata in timp util. Pana vine MILITIA, imi da hotul de 10 ori in cap. Asa ca prefer cainele.

 50. Principiul descris de tine e valabil pentru orice subiect abordat de media si prezentat pe orice suport, fie el “sticla” sau “hartie”, scopul este unul singur: profitul.
  N-am sa minimalizez gravitatea subiectului in jurul caruia ti-ai construit demonstratia, este intr-adevar o drama ca o viata a fost curmata intrun mod atat de nefericit. A fost evident ca aici s-au vazut cel mai bine metodele folosite de catre colegii tai de breasla pentru manipularea realitatii in favoarea profitului, mai grav este ca aceleasi instrumente se folosesc si in cazul unor subiecte cu adevarat importante.

 51. catalin, ma indoiesc ca o sa vezi caini vagabonzi in new york. daca tot compari.
  asta cu “poate mai stiu si cainii astia ceva” e specifica oamenilor care se zbat sa apere cainii si ii doare in cot de oameni.

  rodica, tu ai fost genul de copil care a ascultat 100% ce i-au zis parintii? 🙂

  • La new york este plin de pisici fara stapan. sotul a stat multi ani acolo si matusa lui avea 15 pisici toate stranse de pe strada. asa ca fiecare tara are problemele ei.

   Nu am ascultat deloc. Dar la cei 40 ani pot spune ca nu m-a muscat niciodata vreun caine, chiar daca am trecut noaptea la 10 prin curtea facultatii de drept si a inceput haita sa ma latre. M-am oprit am vorbit cu ei si am trecut mai departe. Poate daca puneam mana pe piatra aveam aceeasi soarta ca doamna din articol. Probabil sunt oameni si oameni, unii mai curajosi, altii mai fricosi.

   • Si la Bucuresti din 2,5 milioane de locuitori nu sunt muscati decat vreo zece mii pe an. Dupa tine daca atitia altii nu sunt muscati , inseamna ca astia putinii muscati, au ei vreo vina,( cum zic romanii in general despre victime ,, lasa, ca trebuie sa fi facut ei ceva”)? Pai pe sistemul tau de gandire nici cei care isi agreseaza nevestele nu prea ar trebui sa suporte nici un fel de consecinta, pentru ca precis au fost provocati saracii , nu, ca altfel cum se explica faptul ca au fost agresate numai ele si atatea alte femei (mult mai multe ) nu au fost agresate niciodata? precis au facut ele ceva, ,,au pus mana pe o piatra”‘ sau ceva. Dar ca informare, ce se intampla in SUA cu un animal care a atacat un om, sau cu un animal care a omorat un om?

    • Cate alte accidente nedorite nu se intampla ? de la banalul tzurtzur de gheatza. Am fost martora unui astfel de “masacru” produs de mama natura…. Am fost martora unor accidente de masina, insarcinata fiind am fost lovita in burta in autobuz de catre un hor de buzunare pe care l-am prins si l-am apostriofat. Nimeni nu a sarit in ajutorul meu iar derbedeul a coborat la prima statie insultandu-ma si ranjundu-mi in fatza. Erau multi barbati in acel autobuz ca cei care blameaza aici “iubitorii de animale”. Aici sunt viteji.

     • in mod sigur vitejii aia ar fi sarit ca arsi daca era lovit un caine sau o pisica, dar asa ca era lovita o femeie, ce treaba au ei?

    • @gica pentru

     in usa sigur ca ar fi fost eutanasiat.

     dar daca in sua te duci in curtea omului , omul acela nu asteapta sa vina cainele sa te muste. te impusca el singur in cap!

     si tot in SUA pentru cruzime fata de animale faci puscarie. daca omori un caine faci puscarie. daca ai un caine dar nu il hranesti faci puscarie.

     vezi tu, gica pentru, in romania daca dai cu piciorul intr-un caine pe strada e un lucru normal. si pe urma teintrebi de ce te omoara. pentru ca e caine. ce-ar fi sa-l respecti sa te respecte is el. sau tu fiind om esti mult prea privilegiat si iti poti bate joc de un animal.

     prin simplul fapt ca esti om nu ti se cuvine nimic

   • @Rodica, acele pisici nu sunt niste pisici aruncate pe afara care se chinuie pe afara. Acelea sunt asa zisele “feral” cats. In principiu acele pisici formeaza coloni, aceste coloni sunt inregistrate si monitorizate de catre protectori, exsta ONG-uri care ofera suport veterinar si logistic pentru acele pisici … se are mereu grija ca numarul lor sa fie entinut in anumite limite !

  • rodica are dreptate.

   USA ESTE NUMARUL 1 IN LUME CA POLULATIE CAINILOR SI PISICILOR DE PE STRAZI.

   numai ca ei stiu sa gestioneze situatia.

   si aici m-ai prins. recunosc ma cam doar in cot de omenii pe care ii doar in cot de animale.

   totul e o problema de nuanta. cand tu zici caini maidanezi zici defapt paraziti

   si de ce sa-i apar pe oameni? sa vina pe urma sa fure linistiti?! sa treaca de la furat de fier vechi la spart de case si omorat de alti oameni?

   FI SINCERA! CARE ESTE DEFAPT SPECIA CARE UCIDE PE PAMANTUL ASTA PE NEDREPT?

 52. @catalin: are relevanta pentru ca multi va bazati argumentatia pe faptul ca acei maidanezi erau de fapt “caini de paza” ai acelui spatiu. Si ti-am dat un exemplu de ce inseamna de fapt un caine de paza.

  • scuze, chiar vreau sa port aceasta discutie dar cred ca m-ai pierdut.

   un caine de paza, evident, pazeste. in cazul de fata cladirea si curtea ADP.
   Au fost mai sus 2 comentarii care au cam trecut neobservate. intentionat cred.

   “Daca femeia se duce la munca, nu intra pe poarta? Nu saluta portarul si pe urma isi vede de treaba? Ce om normal se duce la munca si intra prin gard?”

   Apoi asta:Femeia respectiva a intrat prin efractie. Conform legii (2) NU INTRA IN CATEGORIA CAINILOR AGRESIVI definiţi la alin. (1):
   orice câine care atacă sau muşcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;

   • @catalin;
    care e intrarea pe munte? daca ma abat 2 metri de la poteca inseamna ca un ciobanesc de la stana poate sa ma muste?
    iar daca prin regulamentul de functionare al ADP-ului scrie undeva ca paza este asigurata de caini, atunci ai dreptate: acea femeie a fost atacata si omorata in mod legal.

    • n-am auzit de vre’un caine angajat paznic pana acum .

     “acea femeie a fost atacata si omorata in mod legal” – in niciun caz nu putem vorbi de un om omorat in mod legal. nu sunt fanatic.

     Vorbim de un om nefericit care s-a dus la furat. si a fost omorat de cainii de acolo. nu este o lauta pentru cainii de acolo si nu vreau sa-i transform in eroi.

     Dar nici nu vreau sa fac vre’un martir din saraca femeie pentru ca dreptatea nu este nici de partea ei. ba chiar invers.

     iarasi nu vreau sa se treaca cu vederea acel comentariu foarte tare:

     “Daca femeia se duce la munca, nu intra pe poarta? Nu saluta portarul si pe urma isi vede de treaba? Ce om normal se duce la munca si intra prin gard?”

     • @catalin
      nu te mai preface ca nu stii la ce ma refer; daca o institutie alege sa folosesca pentru paza cainii, atunci trebuie sa respecte anumite prevederi legale; la asta ma refeream ca sa fiu si mai clar. a mai scris cineva mai sus in comentarii.
      oricum din tot ce s-a scris concluzia e clara: numai cei care adopta caini si nu sunt de acord cu eutanasierea lor au dreptul sa se exprime; restul nu mai au nici un drept.
      asa ca buna seara, a fost greseala mea ca am intrat pe acest articol si ca am comentat.

     • @bogdan
      De asta nu merg treburile in romania. Fiecare individ emite legi. De unde scoti tu aberatia ca “numai cei care adopta caini si nu sunt de acord cu eutanasierea lor au dreptul sa se exprime; restul nu mai au nici un drept.”. Tu cred ca nu ai priceput … eutanasierea nu este cu adevarat o solutie fiindca este interzisa de lege. Tu ai idee ce e ala stat de drept ?

     • NiciProNiciContra on

      CAINE ANGAJAT PAZNIC :))))))))) la ce salarii sunt toti angajatii ar trebui sa fie doar maidanezi 🙂 super

      Si totusi in armata si politie sunt caini si cu grade de ofiteri ;). Nu degeaba, nu degeaba…

 53. Felicitari pentru articol! O mostra de jurnalism adevarat! Romania ar trebui sa fie o tara plina de iubire, cu oameni buni. Unde sunt oamenii buni, primitori (stim foarte bine ca sunt primitori cu cei cu dare de mana din afara tarii, ca in rest…), oameni respectuosi, integri? Ce s-a ales de aceasta tara si de oamenii care o pangaresc?

 54. MEA CULPA pacatul meu
  MEA CUPLA pacatul ziaristului
  e drept este in latina, nu te poti astepta ca un ziarist “bun”sa le stie pe toate…

 55. Ieri prefectul Atanasoaie zicea ceva de genul: cum credeti ca aceasta problema a fost rezolvata in tarile din vest ?

  Din pacate reprezentatnta ONG-ului invitata nu a stiut sa fructifice mingea aruncata la fileu de prefect. Putea sa ii inchida gura ba chiar sa il ameninte cu puscaria. Putea sa puncteze cam asa:
  1. Tarile din vest de exemplu Germania asa si-a rezolvat problema cainilor in multe orase … i-a mitraliat si gata, DAR … era vorba de o tra dupa un razboi crancen, era vorba de ani 50 (pe atunci din pacate nu prea aveai cu se faci la scara larga … sterilizarile nu sunt sigur ca se practicau la scara larga) … acum suntem in 2011, se presupune ca noi ca si civilizatie am mai evoluat de atunci, iar stiinta si tehnologia cu siguranta au evoluat din plin de atunci.
  2. Nu e cazul sa facem pas cu pas ceea ce au facut in trecut alte tari. Germania nu stiu sa mai aibe vre-un urs in salbaticie. Pana s-au civilizat si ei au facut estule prostii, si ei recunosc asta in mod public
  3. Maidanezii exista pe strazi de zeci de ani, si au fost exterminati cu zecile de mi de atatea ori. De ce am face din nou acest lucru cand este dovedit fatul ca doar exterminarea lor nu duce la nimica … romanul va arunca in continuare puii pe srazi, fiindca asta e mentalitatea. Tzaranul la tara ii arunca in garla si mor, taranul relocat la oras s-a “civilizat” nu este o bruta sa ii omoare cu sange rece … dar de aruncat tot ii arunca !
  4. Cat timp exista o lege care specifica clar situatiile in care se eutanasiaza un caine, mi se pare un caz penal sa propui asa ceva. Ma gandesc ca daca eu propun public ca de maine sa executam sa zicem homosexualii pe strada fiindca eu ii consder un pericol pentru copii mei … ma astept sa ma viziteze asa putin politia sa ma intrebe de sanatate. Pe atanasoaie si pe primarul Brasovului se pare ca nu ii viziteaza nimeni sa ii intrebe de sanatate … daca sunt sanatosi la cap. Modul in care pun aceste probleme nu este compatibil cu statul de drept !
  Ei cu aceste argumente ii inchidea gura sinistruui prefect … si parerea mea ca un avocat decent cu putina munca l-ar scutura bine, cu toata politica din spatele lui, mai ales acum cand judecatorii cred ca abia asteapta sa ii bage pe astia la zdup.

 56. subscriu 100%, mai ales ca pe forumul din “Adevarul” unde a fost lansat un fel de poll care solicitata opinii de da sau nu la propunerea pe fata de a eutanasiere a cainilor, eu am repetat pana la obsesie, fara sa bage nimeni de seama aceeasi idee. persoana era la furat intr-o incinta unde cainii de paza, intretinuti, adapostiti si hraniti au atacat intrusul care a incalcat proprietatea. daca cineva intra pe un domeniu privat si e atacat de rottweileri proprietarului si ucis, rottweileri vor fi catalogati ca maidanezi. manipularea unor oameni naivi, care sunt pusi sa-si dea cu opinia, dupa bunul lor simt, asupra unei probleme care nu are decat conjunctural legatura cu evenimentul in speta este o manevra frecvent folosita de profesionistii propagandei angajati ca mercenari in diverse campanii de presa menite sa orienteze opinia publica in directia dorita de papusari, de viitorii beneficiari ai manipularii, electorale, legislative si chiar de opinie.

 57. NiciProNiciContra on

  STUPEFIANT! Acum aflu ca o persoana a fost ucisa de niste caini! Eu stiam doar VARIANTA INVERSA: caini jupuiti de vii, pui aruncati in smoala, “facuti marinari pe raul orasului”, bagat furca in el ca “a furat carnatul” sau “a mancat oauale” ( de satul cred 🙂 ) etc
  De PESTE 5 ANI nu am deschis televizorul ( pe bune! ) si cand sunt in vizita la cineva le cer respecuos sa dea mai tare si sa-l inchida ( de obicei asa fac, dar s-a intamplat sa si plec din cauza stirilor )
  ATITUDINE: refuzati orice dorinta de informare precum si orice reactie la informatiile de genul mass-media.
  DE CE? Sunt “guma de mestecat” sa ne distraga atentia de la adevaratele probleme sociale.
  SA-I EUTANASIEZE! SI CE? DE 30 DE ANI ecarisajele TOT OMOARA cat pot prinde + vanatori nocturne + oraviri SI TOT SUNT!!!
  CETATENI AMENINTATI DE “PROBLEMA CAUZATA DE VOI”(caini abandonati si nesterilizati), OMORATUL NU TINE :))))

  Nu vorbiti de alte state UE! Stiti ce amenzi au piscat aia pt. abandon? Stiti vre-o catea metis din ceva casa Germana, Olandeza, etc. care sa nu fie sterilizata?

  SOLUTIA :
  (?) Eutanasiere totala la cei fara stapan. CU INJECTIE, nu otrava, gloante sau lopata!!! ( va mai numiti oameni?- specie superioara?)
  * Obligarea LEGALA de sterilizare (chiar gratuit, numai sa nu se opuna cum fac multi acum.
  * Inregistrarea tuturor cainilor cu stapan intr-o baza de date nationala. ( Exact, degeaba cip daca nu se stie al cui e)
  * Amenzi usturatoare pt. abandon!

  ASTA AU FACUT STATELE CARE NU AU MAIDANEZI!

  PROBLEMA MAIDANEZILOR NU E PROBLEMA STATULUI, E A POPULATIEI!
  Toti comenteaza dar dintre ei cati:
  1. Au adoptat un caine abandonat?
  1. Au adoptat un catel inghetat ? ( va plangeti de frigul de afara … egoistilor)
  1. Au sterilizat cateaua lor sau una de la bloc ? ( ca sunt… nu una..)
  1. Au donat 2% pt. sterilizari? ( lasati si cei 2% sa ii ia guvernantii, saracii!)
  1. Au tras pe dreapta si au ajutat cainele lovit de ei sau de alt “om”?
  1. Au petrecut 2 zile in compania unui caine pt. a vedea ca “Dumnezeu ia dat la om cainele ca sa invete sa se poarte!” ?

  DA-I IN COLO DE CAINI! De cate ori :
  1. Ai trecut pe langa batranica ce si-a uitat ochelarii acasa si nu putea citi ce scrie pe produs, si te-ai oprit sa ii citesti tu?
  2. Ai incurajat un vecin ca si-a lovit masina? ( era mai “scumpa” ca a ta, asa-i trebuie, tot parca el unde il taia capul …)
  3. Ai dat o raita prin saloanele de copii bolnavi ca sa le vorbiti si sa incurajati parintii?
  4. Ai fost fericit ca un prieten a primit un salar mai bun? ( primul si ultimul gand “de ce el? cum sa fac sa am si eu?”)
  ETC SAMD ETC …

  Fiecare in parte e un egoist nemultumit! 🙂 What goes around comes around! 🙂

 58. Cred ca am citit articolul de cel putin 5 ori ca sa ma convinc ca e adevarat! Ca mai exista si oameni…jurnalisti, reporteri, OAMENI corecti.
  Felicitari!
  Un singur lucru asi vrea sa intreb- daca doamna venita la orice o fi venit ea acolo si a reusit sa intre prin gard nu era muscata de caini ci OMORA cainii si isi ducea la bun sfarsti treaba (furat, prezentat la un interviu dupa ce a facut o gaura in gardul de fier forjat ca poate asta era proba pentru interviu, sau orice alta treaba mai avea ea pe acolo)mai era stirea la fel de senzationala?
  Asi fi vrut tare mult s-o aud pe Esca si cu statisticile ei scoase din burta spunand :”Buna seara Bucuresti! Azi o femeie care a intrat in incinta ADP sector 5 prin distrugerea garduluide fier forjat (ca ea micuta era fata lu’ superman si a rupt singura din gardul ala) si a omorat 5 caini.
  Statul declara ca nu este responsabil pentru aceasta femeie si porneste campania prin care vor fi prinse si eutanasiate toate persoanele de sex femini aflate in preajama unui gard din fier forjat. De asemenea campania de prindere si eutanasiere a persoanelor care se duc la interviuri care nu sunt interviuri si nici nu anunta inainte ca vor intra prin gard.
  Si o campanie impotriva hotilor care vor fii dati de mancare cainilor comunitari!
  Si eu , Andreea Esca , va pot spune ca exista 35762977666,68 de hoti in bucuresti dintre care 54458787.9 in conducerea statului si 676976769care actioneaza zilnic si 67565675care actioneaza de 2 ori pe zi! Ca eu stiu! Am cifre! aud cifre ! ”
  Astept inca stirea!
  Pana atunci apreciez articolul si il mai citesc odata.
  Doar sa ma conving ca exista!

 59. Somnul cel de moarte on

  Imi face deosebita placere sa iau parte la o dezbatere publica autentica romaneasca. Autorul acestui articol are perfecta dreptate, jurnalismul adevarat se face vanzand carti din domeniul public traduse parca de elevi de la scolile de arte si meserii. Le cumparam in serie si ne simtit bine fata de noi insine ca suntem educati.
  In aceeasi ordine de idei, ne simtim bine si monderni ca suntem verzi si preocupati de drepturile animalelor. Intr-un top al celor mai poluate zece locuri din lume (repet, din lume) Institutul Blacksmith a gasit doua in Romania, o tara care de altfel abia se vede pe harta. Asta, alaturi de defrisarile ilegale, poluarea apelor, starea deplorabila a Marii Negre, etc. etc. etc. se pare ca scapa educatiei romanului verde. Obisnuit insa toata viata lui cu cainii madanezi cutreierand pe strazi, este foarte preocupat de acest subiect.
  Extrapoland parerea romanului verde, occidentalii sunt ei insisi niste barbari, la fel cum sunt numiti romanii care cer o anumita rezolvare a problemei cainilor. Ma bucur ca ecologia n-a fost inventata in Romania, altfel ne-am fi plimbat pe strazile vreunui oras occidental in acelasi pericol de a fi efectiv ucisi de caini. Oricum, lasand aceste animale in voia lor pe strazile oraselor, drepturile le sunt perfect respectate.
  Dar, la o adica, vorbim de o tara in care vrajitoria e ceva la ordinea zilei (chiar si religia de stat se balaceste in ea) si nou-nascutii sunt arsi de vii in spitale. Faptul ca un cetatean este mancat de viu chiar in capitala acestei tari nu este decat inca un sacrificiu pe altarul Romaniei.

  • cu toii cerem o rezolvare a problemei cainilor. dar nu vrei ca ei sa fie omorati precum gandacii de bucatarie. s-au prezenta mai sus solutii reale si umane la aceasta problema. nici lor nu le este bine pe strazi si traiesc in chin si suferinta.

   mai bine citesti ocmentariile de mai sus, mai ales cele postate de gabi si mai lasi expresii de genul “cetatean este mancat de viu chiar in capitala acestei tari nu este decat inca un sacrificiu pe altarul Romaniei.” pentru Caramitru

   nu intoarce tu discutia din drum cu vrajeala ieftina si cu cercetatorii englezi

   • Somnul cel de moarte on

    Presupun ca esti un avid consmator al produselor Adevarul (le gasesti pe gratis in alte limbi si editari cu mult mai bune) si traiesti intr-o cutie de chibrite sovietica adormind noaptea pe latraturile cainilor de afara. Solutii reale se prezinta mereu, pacat ca nu se vad si rezultate reale. Bineinteles, doar politicienii sunt de vina pt asta, nu o societatea barbara si needucata care le-a dat nastere si ii suporta. este nostim cum cei ca tine intorc discutia de la faptul ca A MURIT O FIINTA UMANA. dar ce sa te astepti de la o cultura in care personalitatea si individualitatea umana nu a contat niciodata. in cazul copiilor arsi de vii probabil ca tu si altii ca tine ati purtat discutii incinse despre dreptul asistentelor de a merge la o tigare.

    • probabil ai fost destul de marcat de comunism de tot il aduci in discutie.

     nu abat discutia de la asta. tu si cei ca tine generalizati aiurea.

     cazul e simplu. o femeie s-a dus la furat si o fost musca de cainii de acolo si apoi a murit. moarte ei este un eveniment tragic si nu contest asta si pledez pentru caini sa omoare oameni.

     dar ce legatura are asta cu cainii maidanezi de pe strada din bucuresti. este cu totul alta problema.

     incidentul de la adp e una si cainii maidanezi e alta.

     frustratii si egoistii si cei care se cred superiori, ca tine, extind problema intr-o zona a copilariei nefericite pe care au avut-o .

     toti inadaptatii plini de complexe, ciudatii din liceu ajunsi floor manageri isi dau cu parerea in loc contribuie.

     tu intorci discutia care deja ajunsese intr-un punct spre frustrarile tale personale vis-a-vis de subiect si te crezi albulescu si tare in tastatura sa bagi cuvinte grele si sa aduci subiecte in discutie spre a atrage cititorii de partea ta.

     n-ai capacitatea sa privesti obiectiv si sa te detasezi de experientele tale pentru a te reintegra in societate.

     habar n-ai ce discutii am purtat eu si nu mai da vina pe politicieni ca sa nu ajung sa te intreb cu cine ai votat.

     • Somnul cel de moarte on

      nu am prins comunismul (sunt mai tanar decat crezi). cei carora li se pare normal sa aiba vreo 10 caini in spatele lor pe bulevard (ex. Maniu), sau fabricile parasite sa aiba sistem de paza “canin”, sunt probabil mai marcati de el intr-un mod de care saracii nici nu-si dau seama.

      replica cu copilaria e deja fumata, dar inca foarte folosita din lipsa de ceva mai original.

      cainii de la adp si maidanezii au legatura unii cu cei ceilalti pt ca sunt unul si acelasi lucru. faptul ca femeia a fost la furat scuza in ochii tai ce i s-a intamplat, deci pari genul care nu e departe de ideea executiilor publice.(te citez “pledez pt caini sa omoare oameni”). oricum, daca ar fi fost o “cetateanca cinstita” discutia ar fi fost aceeasi. si daca imi aduc bine aminte s-a mai intamplat odata cu un japonez chiar prin izvor si ne-am facut de cacao cum ne sta in fire.

      ah, placerea forumurilor romanesti… 🙂
      nu ai prea inteles ce am zis legat de politicieni, nu am dat vina pe ei, ei sunt doar produsul unei societati, ii avem pt ca ii meritam si nu putem mai mult de atat.

      nu vreau sa atrag cititorii de partea mea, nam nevoie de partea celor care isi cumpara carti pe post de bibelouri si chiar si daca le-ar deschide nu ar stii sa faca diferenta calitatii produsului ce l-au cumparat. si nici nu vreau sa ma “reintegrez” intr-o societate despre care am parerea pe care am descris-o pana acum.

      si, in final, nu am votat si nu voi vota cu nimeni aici, n-are nici un rost. imi spui ca imi dau cu parerea in loc sa contribui, sunt curios in ce masura contribui tu in afara, probabil, de o mana de resturi de mancare aruncata pe trotuarul din fata blocului, asa, ca in ograda.

     • Politicienii sunt de vina, fiindca specialisti le-au spus clar de ce legi este nevoie …. le lua 10 minute sa zica legea si sa ridice mana aia de grasan prost. Deci da sunt foarte vinovati.
      Si vinovata mai e politia ca nu impune macar legile existente !
      Si dupa cum am mai zis … exista o lege care specifica clar. Un caine nu este considerat agresiv daca musca o persoana care a intrat in md neautorizat pe o proprietate. Deci e nerelevant motivul pentru care a intrat femeia … putea sa fie si maica Tereza … Si nerelevant este daca cei de la ADP recunosc ca aceia erau cainii lor sau erau niste maidanezi de pe maidan … Ideea e ca acea femeie nu avea ce cauta acolo fara a fi insotita sau macar fara sa dea bunaziua portarului. E simplu … nici o filosophie !

     • “cei carora li se pare normal sa aiba vreo 10 caini in spatele lor pe bulevard”
      Nu mise pare normal asa ceva .. .dar dac anu am alternativa decenta … Daca pui orice o decent (deci nu bizon robot fara pic de sentient in el) sa aleaga: convietuiesti cu cainii astia? sau ii otravim ? Fireste orice om normal la cap va alege varianta 1. E chiar un bun test sa identifici retarzii si cei pe care nu ii duce capul prea mult …

    • Ai dreptate, nici nu e asa deosebita aceasta intamplare pentru noi, dupa fazele cu vrajitoare, cu mineri care bateau cu bate necunoscuti pe strada pentru ca purtau ochelari , aia care au dezgropat un consatean ca era moroi , l-au ars si-au baut apa cu cenusa lui, ca sa nu mai spunem ca in capitala (europeana) rahatul din canalizare se varsa direct in apele curgatoare pentru ca …..asa-i la noi , faptul ca cineva a fost sfasiat de caini pe strada e absolut in ton cu muzica generala. Iar conceptia ca bine i-au facut ca era la furat , de asemenea e foarte, foarte normala pentru situatia noastra de inapoiere . In contextul pe care l-am amintit mai sus, nici nu puteam avea alte idei. O ultima precizare, nici japonezul ala nu avea ce cauta aici, cum adica, locuia el prin apropiere de cladirea guvernului, mai mult ca sigur ca venise la furat si cainii, patrioti, l-au ,,mirosit” imediat. In definitiv, ce cauta el acolo, neica?

     • Hotaraste-te era la furat ? sau pe strada ? Ca treaba s-a intamplat intr-o curte. Cat despre inapoiere … deacord .. .daca atata a dus-o capul pe femeie .. .sa intre hai hui intr-o curte, in Bucuresti, unde ici prin cap nu iti poate trece ca pot fi caini … intradevar … inapoiere la greu (acum sa fim cinstiti … am vazut fratele femeii .. imaginile fac cat 1000 de cuvinte, sa nu fim ipocriti … pe uni capul ii duce pana l o limita).
      Iar japonezul … a fost un act irespnsabil din partea lui sa se plimbe ca voda prin loboda intr-o tara unde nu cunoaste regulile si realitatile.
      Si eu am fost muscat de un caine, cand intram cu spatele intr-o cabanuta. Intram cu spatele ca sa raman cu fata la cainele mare care era in aproiere. Din pacate nu m-am gandit ca se poate ca un caine mai mic sa fie in cabanuta. Acesta m-a catalogat drept unintrus si si-a facut datoria … in nici un caz nu am luat parul sa rezolv problema, ba dupa incident statea si dadea din coada langa mine.
      Omul este singurul responsabil pentru ceea ce pateste … nu poate un animal sa fie responsabil, exact cum daca copilul tau de 5 ani va lua o caramida si o tranti cuiva in cap si acela moare, copilul nuva fi nici eutanasiat, nici bagat la puscarie … dar tu vei avea ceva probleme. E cam acelasi lucru. Animalul nu are ratiune, iar daca tu ai trebuie sa anticipezi si sa te descurci. Astea nu sunt chestii optionale.

 60. Felicitari Mogor Csibi! Acelasi om de bun simt si buna credinta…Felicitari si majoritatii comentatorilor, care privesc fara ura animalele si adopta un ton calm…Zilele acestea m-am umplut de sila citind alt gen de comentarii si am ajuns plangand in fiecare seara acasa. Pentru acest gen de oameni, nu am decat doua vorbe, spuse de Chaplin referindu-se la Holocaust, o tragedie provocata de oamenii care vad in exterminare o solutie : Only the unloved hate, the unloved and the unatural 🙁

 61. Am mai scris aceste randuri pe un forum, unde se vorbea foarte usor de ucidere in masa si se faceau analogii cu otravirea sobolanilor. Ca sa ma fac foarte bine inteles de ce nu se poate face o analogie intre sobolani si caini / pisici va redau mai jos cateva idei de bun simnt.
  Cainele si pisica sunt animale SOCIABILE. Nu vreau sa redau definiti stiintifice pentru termenul sociabil, mai pe romaneste creatura aia relationeaza cu tine, omul. Are trasaturi tipice pentru bucurie, suparare, durere, foame, stie sa iti ceara ceea ce vrea (apa, manacare, o mangaiere). Acestea sunt lucruri clare, nu tin de interpretarea fiecaruia (Dorel poate sa iubeasca sau nu animalele, el nu poate insa nega existenta aceste gesturi si trasaturi, fiindca atunci as dori si eu sa am dreptul sa neg existenta lui Dorel, ba chiar sa iau masuri clare legate de existenta lui Dorel … si nu cred ca Dorel ar iesi foarte bine dintr-o asemenea situatie).
  Un caine / pisica cat de cat socializata cu oamenii (deci nu cea batuta si tinuta intr-un beci intunecos), practic preia de la noi aceste trasaturi, iar comportamentul lor este usor de asimilat cu cel al unui copil mic (sugar, poate ceva mai mare). Adica ? Nu vorbeste, isi exprima nevoile prin mimica, gesturi, plansete (latrat, mieunat), prin expresia fetei, te trage cu labutza cand vrea ceva, vine la tine cand te vede suparat sau te aude ca plangi (nu toate exemplarele …. dar destul de multe ca sa le luam in considerare), se joaca cu tine, nu rationeaza decat poate la un nivel elementar (de aia copii nu iau decizii, nu stiu ce e bine si rau pentru ei, la fel si aceste animale … noi trebuie sa decidem pentru ele).
  In aceste conditii sa pui otrava unuei asemenea creaturi, este cam tot aia cu a pune otrava unui copil. Un asemenea individ nu numai ca este un criminal, dar da dovada clara de boala psihica severa, si ar trebuii izolat, ba personal as fi si pentru restrictionarea reproducerii acestor exemplare umane, clar nedezvoltate psihic pentru vremurile in care traim, si care nu prea au cum sa dea nastere unor copii normali, sau daca ar fi normali … crescand in acel anturaj e clar ce vor iesi la maturitate.
  In cazul cainilor / pisicilor exista solutii decente pentru controlul numarului de animale (sterilizare, amenzi drastice pentru cei care abandoneaza animalele, respectiv taxe suplimentare pentru cei care refuza sa isi sterilizeze animalele). In cazul sobolanilor, sa zicem … nu prea ai in acest moment solutii decente (sobolanul nu il poti steriliza, nu il poti deparazita). O solutie decenta ar fi pastrarea unui echilibru al numarul de pisici din spatiul public, ceea ce americanii numesc feral cats, pisici destul de salbatice carora li se acorda un minim de resurse si adapost pentru a supravietuii decent (adica nu 5 mese pe zi, sau toate resturile ce raman de la gratarul manelistului), medicatie si deparazitare. Acestea ar forma colonii care practic ar controla numarul sobolanilor, si a altor rozatoare din teritoriul pe care il ocupa fara a mai fi nevoie de solutii gen otravire.
  Fireste la noi asa ceva e mult prea complicat, pentru romanul important, mereu foarte ocupat cu bussinesul lui (ironia romaneasca … orice copil de 15 ani pana la pensionarul de 80 de ani … cu totii nu au timp de nimic … desi romania e praf economic … deci atatea vipuri si o economie atat de praf). E mult mai simplu sa otravesti si sa duci hoitul la cosul de gunoi (asta e optional… poti sa il lasi si pe strada daca nu iti miroase te personal in casa), e mult mai simplu sa inchizi orice intrare in beciuri, decat sa stai sa socializezi cu pisica, sa fie calma si prietenoasa a.i sa vina la tine si sa o poti steriliza, deparazita, trata de boli si vaccina (plus ca pentru multi e o rusine sa dai atata importanta unui animal … e ideologia perversa a tzaranului roan venit la oras 🙁 ). E mult mai simplu sa tragi un grilaj si sa treci apoi satisfacut (mustacind satisfacut) pe langa pisica, vazand-o cum sta in ger la -20 de grade pe betoane asteptand sa crape (ba te mai si ei de cel care incearca macar sa o hraneasca sperand ca o hrana buna i va da putere sa treaca peste ger … practic ii strica planurile imputitului … de luat in casa nu se pune problema, fiindca la noi exista dictatura vecinilor … deci ce sanse ai sa ceri acordul vecinilor frustrati genetic si sa il si primesti ?), si tu porc gras si ceafa lata stai in casa la caldurica … Asta daca nu esti destul de frustrat … altfel frustrarea te poate face sa ii mai futi si un bocanc in gura animalului, sa fi sigur ca ii micsorezi la maxim sansele de supravietuire, si sa ii oferi o moarte cruda, preferabil cat ai lnta, fiindca sti ca nici un politist nu te va baga intr-un beci sa iti aplice acelasi tratament (e si politistul crestin, si acum … pentru o javra ?), eu cetatean iar nu am voie sa fac nimica decat sa te reclam .. ceea ce e o frectie la picior de lemn in realitatea romaneasca (imi va cere sa dovedesc … cum dracu sa dovedesc ca un vecin tampit mi-a otravit pisica saucanele ? tehnic si practic vorbind … ) … iar ce judecator iti va da 3-5 ani de puscarie si o amenda sa fi nevoit sa iti vinzi un rinichi ca sa o achiti ?:(

  • Somnul cel de moarte on

   “Stray dogs taken in by the council will only be destroyed on humane grounds after seeking advice from a veterinary Surgeon.” Urmand logica ta, primariile britanice (si de altfel primariile din intreaga lume civilizata) “nu numai ca sunt criminale, dar dau dovada clara de boala psihica severa si ar trebui izolate” 🙂
   si o intrebare care ma macina, cum de suntem incurajati sa nu mai dam bani cersetorilor dar e un fel de obligatie morala sa hranim maidanezii. se pare ca ne uram atat de mult semenii incat preferam animalele de pe strazi, ajunse acolo din ignoranta si indiferenta noastra, si tinute acolo de convingeri pseudo-morale. Investiti jumatate din efortul vostru in dezbateri despre orfelinate, de exemplu si lasati civilizatia sa-si urmeze cursul. (asta in caz ca nu ne-au blestemat de tot vrajitoarele)

   • Unu la mana, eu ma refeream la cazul in care vecinul Gige pun el otrava asa gandit muncit la catelul din fata blocului. Ce se face in mod organizat cu cap … e cu totul alta problema. “after seeking advice from a veterinary Surgeon” … partea asta e chiar luata in seama acolo, nu se fac abuzuri … eu nu sunt si nici nu vreau sa fiu mai catolic decat Papa. Pe deasupra acolo statul alaturi de ONG-uri au programe clare si eficiente de adoptie. Mai mult, acolo ONG-urile (Trust Dog de exemplu) au dreptul sa supravegheze ce se intampla in acele azile, in nici un caz nu vor tolera un angajat retard care sa se mandreasca cu faptul ca ucide un caine. Asta e marea noastra problema, ca cei care cer solutii radicale, sunt foarte mandrii si entuziasmati de solutia gasita. Acolo cazurile in care s-a ajuns la aceasta solutie finala, sunt tratate cu respect, dupa ce multa vreme s-a incercat rezolvarea lor. Procentul de eutanasiere este farte mic raportat la ce intra in azil. La noi procentul ar fi pe la 90% cu toate eforturile celor care si-ar umple curtile pana la refuz ca sa salveze cat mai multe animale. Tu te faci ca nu pricepi de ce metode din tara X nu merg aplicate in mod decent in tara asta … Noroc ca ti se permite luxul asta 🙁
    La noi …. incearca tu sa dai spre adoptie un caine care nu e papusica creata si pufoasa si are mai mult 4-5 luni. Poate ai noroc cu un sarac cu duhu care n-are chef sa isi puna sistem de alarma si iti va lua cainele, il va lega in lant pentru restul vietii ca sa latre … poate ii va da si mancare, dar de tratamente si vaccinari … e cu semn de intrebare, iar de sterilizat … cum sa dea atatia bani la hotul ala de veterinar ?

    Eu nu as da bani la cersetor, fiindca acel cersetor rationeaza, nu e nici un pericol sa moara de foame pe strada (decat daca e praf rau de tot cu judecata). Fiecare individ are posibilitatea sa mearga sa ceara ajutor, iar autoritatea este oblgata sa ii ofere. Daca nu cere ajutor, sau daca accepta cu capul plecat un raspuns negativ din partea autoritatilor fara a face nimica … isi merita soarta. Un om are ratiune, daca se simnte tradat de autoritati poate lua o sticla de benzian sa isi dea foc cu primarul de gat … dupa urmatorii 2-3-5 primari care sfarsesc asa, sa vad eu ce primar va ai vorbi asa de relaxat .. “Asta e … nu sunt bani … ”
    In cel mai extrem caz un cersetor are posibilitatea de a merge, a da in cap cuiva si merge frumos in concediu la puscarie … caldura, pat moale (fata de betonul din canalul unde doarme), mancarica, sigur poti sta relaxat si sa mai citesti una alta (sau poti chiar sa inveti sa citesti) … Cum sa stau sub un balcon sa dorm la -20 de grade si sa mananc din gunoaie ?
    Vezi tu acel maidanez, nu are aceste optiuni. El sta acolo si isi asteapta moartea. Eu exact asa am luat primul meu motan. Cat era frumos afara toata lumea ii dadea sa mance (resturi de ancare nu va faceti iluzii), se jucau cu el .. .era mic si dragalas … cand a venit gerul … l-au lasat acolo pe betoane, beciurile au fost izolate bine nu cumva sa existe pureci (nu stiu cum de vara nimeni nu s-a pus problema purecilor, doar exact cand a venit gerul … ciudata logica au romanii in general), nimeni nu avea loc de o pisica, nicmeni nu avea cum sa aibe grija de o psica (astia sunt indivizii societatii – indivizi incapabili sa aibe grija si sa isi asume raspunderea pentru o pisica … in schimb nu au nici o problema sa faca copiii … mi se pare total deplasat sa lasi un om incapabil sa aibe grija de o pisica sa aibe copii … pai ce viata poate sa ii ofere acelui copil ?).
    Si nu prea tin minte unde ai vazut tu ca se incurajeaza hranirea maidanezilor.
    Maidanezii sunt hraniti de doua categorii de oameni:
    1. cei ca mine care mai stiu ce e ala sentiment de mila, care nu le da doar resturi de la masa sa, ci hrana obisnuita de caine, ca cea pe care ar primio si cainele personal daca l-as avea, care ii da acelui caine tratamente si il duce la steilizat, si intre tip ncearca sa ii gaseasca o familie, atat in tara cat si in afara.
    2. marea majoritate care ii hraneste din mila generata nu de o atitudine morala, ci doar de sentimentul de vina.

    Despre orfelinate ce vrei sa discuti. Omul are dreptul sa isi abandoneze copilul, fra insa a fi obligat sa fie sterilzat (la ce mai are nevoie de outze sau vagin ?). Deci ca ce ai vrea sa discut ? Eu platesc o groaza de bani la stat ca impozite, plus 24% din ce cheltui in orice magazin tot la stat merge. Am cum sa il oblig pe stat sa faca ceea ce trebuie cu acei bani ? Nu prea am. Eu ilvotez, apoi nu mai am nici un control realasupra lui, iar eliminarea fizica cica e ilegala. Deci … Da-mi niste idei cam in ce sens ai vrea sa discut despre niste treburi asupra carora nu a nici un mod real de a actiona si a ramane in viata si in libertate ?
    Cred ca asa au gandit si nazisti cand au decis sa cape de evrei … au lasat civilizatia sa isi urmeze cursul. Vezitu cuvintele acestea gen civilizatie sunt relative functie de cine le foloseste. Tie ti se pare civilizat sa iei 20 de pui de pisica sa ii bagi intr-o cutie si sa le dai foc … mie nu mi se pare ca asa ceva ar avea ceva cu civilizatia. Deci cine are dreptate ? Eu zic ca eu … Tu fireste zici ca tu. Deci e evident ca unul din noi este un inapoiat barbar pe care nu il duce capul si/sau nu are chef sa se complice in gandire si rationamente ca e mai ocupat cu berea si gratarelul si pitzipoancele in Bamboo …

    • Somnul cel de moarte on

     Sa incerci sa fii modern in Ro inseamna sa traiesti intr-o bula, cat mai perfect izolat de societatea care te inconjoara. imi place enorm cum romanii incearca sa se jigneasca cu propriile lor obiceiuri nationale (mici, bere etc) si ii vad facand asta chiar si pe forumuri straine, uneori in engleza 🙂 as vrea sa vad germanii criticandu-se unii pe altii ca beau bere, sau englezii ca beau ceai 🙂

     ceea ce incercam eu sa subliniez (dar nu ma astept vreodata sa inteleaga cineva) e ca insasi natura problemei e mai adanca decat simpla discutie despre caini si privita din puncte gresite. intr-un reply anterior am spus ca nu am votat niciodata cu nimeni si nici nu o voi face. asta pt ca pur si simplu nu exista o oferta potrivita. la fel este si in aceasta problema. insasi natura societatii noastre si starea insitutiilor ne ofera de ales doar intre caini lasati de capul lor pe strada (nu luam in considerare diferitele solutii utopice) sau anihilarea lor.

     daca nu am inteles gresit, pari de acord cu eutanasierea in tarile civilizate, si culmea, chiar daca nu am lasat sa se vada asta, eu chiar sunt un iubitor de caini, iar prietena mea pur si simplu ii adora. dar societatea nu ne permite sa putem alege o cale de mijloc, si tocmai de aceea, prefer solutia “nazista’ in locul lasarii lor in continuare pe strazi. sunt curios tu cat de bine te simti cand mergi seara/noaptea pe strada cu vreo zece caini in spatele tau. sunt o problema si se pare ca nu putem gasi o alta rezolvare decat una caracteristica noua. Cum a spus Kissinger despre razboiul dintre Iran si Iraq, aceasta e un razboi in care as vrea ca ambele tabere sa piarda.

     Sper ca esti de acord cu mine ca macar cainii de la adp ar trebui eutanasiati. cat despre ceilalti, sa fim seriosi, nu se vor pune niciodata in practica solutii cu adevarat viabile, e frumos ca multi continuam sa speram, dar daca am elimina sperantele din rationamentele noastre, vedem ca nu ramanem decat cu doua solutii extreme.

     si inca ceva 🙂 platesti cu mult mai mult de 24% tva. platesti cota asta pentru fiecare intermediar in parte, lucru care se reflecta in pretul final.

     • Ai inteles gresit. Nu sunt de acord cu eutanasierea, cu eutanasierea in masa … sunt deacord ca in anumite situatii eutanasierea este o solutie. E cu totul altceva. Dupa cum am spus nu vreau sa fiu mai catolic decat Papa.

      Si nu nu sunt de acord cu tine ca acei caini de la ADP ar trebuii eutanasiati (decat daca vrei asa de ochii lumii sa aibe lumea iluzia ca s-a facut dreptate). Comportaentul acelor caini este perfect normal. Eu cand ma duc la locatia noastra din Prejmer unde stau cainii pana sunt dati spre adoptie nu ntru niciodata in curte … Sun, vine femeia, intru, cainii ma latra (desi multi ma cunosc), apoi ma miroase, inteleg din gesturile stapanei ca e totul ok, si cel mult ma mai latra dar nimica mai mult. Si oricum raman precaut (adica nu imi bag capul sa ii pup in bot, fiindca acel caine poate interpreta gresit gestul tau). Deci daca as accepta ca e normal ca aceicaini sa fie eutanasiati ar insemna ca practic orice caine mai mare decat bishonul maltez ar trebuii mitraliat ! Nu poti da vina pe animal, tu omul fiinta suprema si rationala .. PUNCT … e de domeniul bunui simnt si al decentei. Si faptul ca strainii au sarit repede sa ii adopte e un semn clar ca ei stiu cat de inapoiati suntem si ce va urma sa se intample cu acei caini. Eu stiu ca tu ai impresia ca strainezele alea care sar sa ii adopte sunt niste babe fandosite, eu iti spun din interior ca sunt oameni cu familie, si cariera, unii angajati ai unor firme precul Nokya sau Siemens …
      Mai sus vorbesti de solutii utopice ? Ce e utopic sa semnezi o lege prin care nu ti se cere sa scoti radical de ordinul 13 dintr-un numar megalomanic ? Apoi politia sa impuna legea ? Nu e ca si cum trebuie sa construim o baza pe marte. Simplu … in fiecare sat 3-4 tarani la mititica … asa 3-4 luni fiindca nu si-au sterilizat animalele, la mitititca dusi sa munceasca intr-un azil de caini .. .si uite asa se educa si ciobanasul mioritic. Nu vad nimica utopic. Doar avem nevoie sa fim cuceriti de cineva fiindca este evident ca autoritatile noastre nu vor sa dea legi si sa le impuna … sunt prea ocupate sane ia impozite si taxe … e singurul lor scop !

     • Si sa iti fie si mai clar … nu este motiv de eutanasiere faptul ca pe Gigel il deranjeaza exstenta cainilor in spatele blocului. Si pe mine ma deranjeaza ca am vecini sub mine, si cand am cumparat apartamentul nu m-a intrebat nimeni daca am nevoie si de vecini sausa scap de ei. Itelegi subtilitatea ? Nu suntem singuri pe pamant si asa cum tu traiesti tolerat de altii (si de mine de exemplu) asa si tu la randul tau ai OBLIGATIA de a tolera pe altii si alte creaturi. Se poate sa nu ai chef sa faci asta … e greu cu toleratul … dar nu cred ca esti cu adevarat atat de puternic incat sa iti permiti luxul acesta !

    • In realitate sa traiesti civilizat (standardele astea variaza de la om la om), respectiv sa traiesti liber inseamna sa sa traiesti in bula ta. In afara nu mai esti liber fiindca probabil libertatea ta o va incalca pe a mea … si s-ar putea sa avem o problema. In principiu omul tre sa fie in stare sa isi vada de casuta lui, si in afara sa se adapteze fiindca nu este el miezul din dodoasca !

     • Somnul cel de moarte on

      daca aveam unele vagi indoieli, m-ai lamurit complet cu ultimele afirmatii, gen tarani la mititica. nu uita insa ca vorbesti de propriul tau popor, din care tu insuti faci parte.unde e toleranta fata de semenii tai? referitor la exemplul tau cu vecinii, se vede cine are unele probleme sociale. tu intelegi subtilitatea ca exista o diferenta intre oameni si animale? mai sunt multe alte subtilitati dar mai bine le las in continuare subtile, caci ma dau batut. ultimul lucru, da, “el”, oricine ar fi el, “este miezul din dodoasca” (nu stiu ce-i aia dar presupun din context). asta inseamna democratie, dar probabil ca nu te-a invatat nimeni asta la orele de educatie civica din scolile de stat (care altele? 🙂 ). pana la urma nu cainii de pe strada, ci oamenii ca tine, cu ideile tale, fac ca tari ca SUA “sa culeaga elitele” pe cand tari ca asta raman cu oameni de sensibilitate moderna, si ecologisti pe deasupra. ai perfecta dreptate, intr-un “azil de caini” se educa “ciobanasul mioritic” si se vede ca tu ai fost un elev model. sub ce nume ti s-a predat fascismul, ca sa nu stii cum se numeste de fapt sistemul tau de opinii? in nici un caz “dreptul animalelor”, caci de obicei, inainte de a ajunge la un asemenea stadiu, o societatea civila de drept discuta prima data despre drepturile oamenilor si educatie politica, lucruri care evident lipsesc. iti doresc sa depui doar o zecime din efortul pe care il depui in polemica pentru o actiune concreta, fie salvarea cainilor, fie introducerea in fiecare sat a 3-4 tarani la mititica. Poate o sa te ocupi de delta la un moment dat (vezi ca si acolo au loc masacre zilnice de fiinte in plasele pescarilor). Eu mai am un semestru de supravietuit printre caini (maidanezi, etc) si o sa plec spre tari unde nu o sa fiu vazut drept dog food. voi merge acolo sa studiez antropologie culturala (nu, nu va aparea nici o colectie Adevarul pe tema asta). Mi-a fost de folos aceasta discutie, caci interactiunea cu exponenti sociali ca tine sunt o adevarata calatorie in timp. Educati copii la fel ca tine, dar daca faci asta, macar fii destul de constient incat sa renunti la sperantele de mai bine pentru viitor.

      Deci viitor placut si nu uitati sa puneti pe pliantele turistice ca strainii sa nu mai comita “acte iresponsabile” cum ar fi mersul pe un bulevard din centrul unei capitale europene, pe langa cladirea parlamentului, intr-o tara in care regula e ca cainii te mananca pe tine, nu tu pe ei, cum fac ei pe acolo (cu toate ca am mai mancat si noi cativa de pasti, daca va aduceti aminte) 🙂 happy stuckness

     • Aham … deci esti studentel :). Fugi tu in alte tari, unde o sa vezi ce frums va fi. Curge cu lapte si iere. Chiar iti recomand america … acolo oamenii sunt odihniti bine la creieras, sistemul nu ii obliga deloc sa faca vreo incretitura pe creieras … le incarca rogramelul si roboteii functioneaza perfect. Deci bafta multa.
      Sunt fascist fiindca pun pret pe calitate decat pe cantitate ? Ia spune-mi cu cati oameni depravati ai avut a face in viata ta ? Cand ai sa te lovesti de gunoaie umane zi de zi vreau sa te vad cum vei mai trambita cum ca EL e cineva … cand probabi acela e doar o bucata de carne fara rol sau viitor.
      Cat espre ce fac eu … fac destule: 10 ani in domeniul protectiei naturii, de 2 ani in domeniul protectiei animalelor … nu ma mai explic de ce nu in slujba protectiei omului … am ai scris pe aici.
      Si eu puteam sa plec pe afara, si nu la spalat vase sau buzi, dar am preferat sa ramanaici sa fac viata un iad inapoiatilor din tarisoara mea.
      Da ma poti acuza ca nu sunt patriot. Asta e cu globalizarea … am prieteni buni din multe alte tari, si de culori diferite … deci notiunea de popor drag imi este destul de subtire si distorsionata …

     • Ca sa sti si tu, fascistul pune mana si triaza. Eu doar as vrea sa nu mai sustinem in mod activ indivizi a caror existenta nu se justifica … Inca mai am de ce sa traiesc si am nevoie sa traiesc in libertate, deci in nici un caz nu m-as apuca eu sa ii triez !

     • indivizi a caror existenta nu se justifica, asta-i primul pas . si cine hotaraste a cui existenta se justifica sau nu? un comitet de triere (stiintifica bineinteles) numi t de conducatori gen Hitler, Stalin, Mao, Sadam , Horthy. Sau poate adunarea generala a asociatiei de locatari cu avizul Militiei ar putea sa ia aceasta hotar
      Dar daca niste baieti d-astia ar putea avea impresia ca tu de exemplu nu-ti prea justifici existenta si te taie de la asigurari, medic , pensie etc. doar pentru li se pare lor ca esti inutil? Omul nu e miezul din dodoasca? Ba chiar e!

     • “Dar daca niste baieti d-astia ar putea avea impresia ca tu de exemplu nu-ti prea justifici existenta si te taie de la asigurari, medic , pensie etc. doar pentru li se pare lor ca esti inutil?”

      🙂 Dragut … eu personal mi-as asuma acest risc. Punem pariu ca tu nu ti-ai ausma acest risc … fiindca te consideri foarte pretios … desi pot sa bag mana in foc ca nu faci prea multe.

 62. Si va rog lasati-o mai moale cu exemplele gen USA. In USA se asigura conditii la suprafata, in reportajele de pe Animal Planet. In realitate anual peste 4 milioane de caini si pisici (asta oficial, cifra e cel putin dubla in realitate) sunt eutnasiate (la aceste cifre nu se poate crede ca eutanasierea se face cu injectia letala … nu … se iau catei, pui de pisica, se baga intr-o ladita si la camera de gazare …, apoi se sta si se uita cu acele animale se zbat pana mor …). Nu va lasati amagiti .. amercanii sunt foarte buni la a-si face imagine. In esenta insa ca si tzaranii nostri tipici sunt doar niste barbari involuati, tinuti sus de emigranti si elitele lor. Americanul de rand, ca si romanul de rand, sunt doar niste maimute primitive cu drept de vot. Diferenta e ca ei ne-au cules elitele si profita de pe urma lor … noi …
  Un exemplu elocvent de cat ii duce capul pe americani … In jurul adaposturilor municipale, unde se eutanasiaza, exista resque groups care primesc saptamanal liste al animalelor care vor fi eutanasiate, respectiv data “distrugerii”. Anul trecut inainte de Halloween intr-unul din adaposturi toate custile in care erau tinute animalele programate a fi eutanasiate au fost decorate cu bostanei razatori si veseli si alte simboluri … Va dati seama cat de robot trebuie sa fi sa faci poze cu animale condamnate la moarte (si ce moarte) cu decoratiuni vesele … Mai trebuia sa puna si niste globuri de craciun :(.
  Strict parere personala, specia umana dovedeste zi de zi ca are potential, dar forte multe (90% + ) dejectii sociale, oameni a caror existenta nu se justifica practic sub nici o forma (vorbesc aici de justificari rationale …. alea cu D-zeu si Alah …. alea sunt boli psihice pe care le toleram … fiindca asta e … daca multi sunt nebuni, transformam nebunia in normalitate ca sa putem sa ii ducem in carca ….eu daca ma duc la psihiatru si ii zic ca aud voci si sunt convins ca am o sfanta treime in dulap sunt sigur ca ma baga in camasa de forta … ca sunt doar unul )

 63. @ Catalin
  Cataline pentru ca iubesti cainii, parerea mea personala este ca n-ai de ce sa te ingrijorezi, nu vor pati nimic, chiar daca unii (de la ,,autoritati”) anunta ca o sa-i eutanasieze pe toti (chestia asta oricum o anunta periodic de multi ani, foarte ,,incruntati”). Si ceilalti care dau retete de otravuri si alte chestii d-astea, n-o sa puna in practica asa ceva (cei care fac asta , ca exista, nu sunt cei de pe forumuri), astia cu ,,retetele” mai mult vor sa-i provoace pe ,,microbisti” , probabil ca sa se amuze de furia lor, ca unii sunt chiar nostimi , dau si citate religioase despre caini la nervi, asa ca nu ,,muscati” la farsele astea. Pacat totusi de femeia aia, cat trebuie sa fi suferit, indiferent cu ce credem ca se ocupa.

  • sunt de acord cu tine de la inceput pana la sfarsitul comentariului.

   este o problema foarte subtila de nuanta in a gandi si a pune problema.

   care face diferenta intre noi si alti, ca natie, modul de perceptie si de a actiona.

   nu vreau sa fac pe filozoful, nu sunt liiceanu, dar simt lipsa de unitate, modul gresit de a actiona, nu pot sa ma exprim cum trebuie ca sunt si mai limitat ca altii .

   orice incident, accident, trebuie sa lase ceva in spate. am sa incerc sa explic si sper sa ma ajute cultura mea de pana acum.

   cand vorbim de a trage o concluzie si de a nu lasa moartea acestei femei sa fie in zadar tebuie sa ne intrebam ce facem mai departe. omoram toti cainii sau punem in aplicare un plan coerent, bine gandit, destul de greu de aplicat, pentru ca trebuie sa muncim si sa ne unim, asta e cuvantul sa ne unim, sa reuseasca.

   diferenta dintre cele doua solutii este evidenta. una necesita implicare si dorinta de a reusii.

   cum pot eu sa cer aceste doua lucruri de la un roman care merge la servici, se incarca de nervi, vine acasa si nu-i mai arde de nimic.

   aici cred ca este acea granita subtire intre noi, ca natie, si ei cu natiile lor.

   • Nu te supara dar romanului nu trebuie sa ii ceri frumos. Legile nu se negociaza. Se adopta pentru ca treburile sa mearga decent (NU CUM II CONVINE LUI GIGEL, ca gigel n ue singur in padure … e parte dintr-un sistem), si legea apoi este IMPUSA chiar si romanului frustrat ca nu stiu ce servici de rahat are.

 64. Stimate autor a notei din ziar privind esec ul politicii de eutanasiere a cainilor vagabonzi in UK, esec care a facut ca pe strazile marilor orase din aceasta tara sa nu vezi peste tot caini fara stapan ca in Romania. Mi-ar place asa un “esec” si la noi.

  • @Silviu: in nici o tara doar eutanasierea nu a avut rezultate. In America se eutanasiaza de … de cand epoporul ala .. intai cu bata cu pusca, acum cu seringa si camera de gazare.
   In toate tarile civilizate solutia pe termen lung a fost educatie, taxe si amenzi plus adoptii. Sunt chesti verificabile de orice binevoitor !

 65. Din ce spun mai multe persoane de aici, inteleg ca solutia unora cu eutanasierea este ILEGALA in acest moment. Asa ca toata dezbaterea e caragialesca. Daca asa e legea , asta e.

  • Exact … intr-un stat de drept asa se intampla. Asta e legea .. si daca vrei altceva te zbati sa schimbi legea.
   Si primarul Brasovului zicea ca ce sa facem cu cainii ca doar no sa ii crestem pana la adanci batraneti ca nu avem bani. O scuza penibila. cat timp legea zice ca nu ai voie sa eutanasiezi decat in cazurile x-y-z, tu trebuie sa te descurci cu ce legi ai, respectiv sa dai legi noi.
   Dupa cum am mai zis … are libertatea si puterea de a da legea prin care se obliga cetatenii sa isi sterilizeze animalele, poate scoate prostiia aia cum ca daca vreau un animal in casa MEA trebuie sa cer acordul vecinilor ca un mod de a incuraja adoptiile, poate sa interzica vanzarea de caini fara pedegree … are o gasca de chestii pe care le poate face. Dar ei o tot trambiteaza pe aia usoara si rapida … dar ilegala in mod clar (deci scris negru pe alb, nu citit si interpretat de cine stie … ). De ce ? Comoditate si interese. Personal nu am cum sa fiu deacord ca aceste fiinte SOCIALE sa aibe de suferit mai mult decat sufera deja, fiindca oamenii sunt comozi .. Aia e problema oamenilor sa si-o rezolve pe spinarea lor nu pe a altor vietati.

 66. Numarul celor muscati de caini maidanezi este in realitate mult mai mic de 12.000 (cifra vehiculata de parte din mass media) pe de o parte pentru ca nimeni nu a stabilit cu exactitate cate din muscaturi sunt provocate de cainii cu stapan/detinator si cate de cainii fara stapan si, pe de alta parte, pentru ca cei mai multi declara ca sunt muscati de caini fara stapan, pentru a beneficia gratuit de vaccinul antirabic;

  Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine intr-un studiu fundamentat, ca singura metoda de rezolvare pe termen mediu si lung a problemei cainilor fara stapan, este castratrea/sterilizarea, vaccinarea, crotalierea si intoarcerea in teritoriu, combinata cu controlul reproducerii cainilor de la populatie;

 67. de fapt problema este: ce facem cu cainii de paza si deci implicit cu stapanii umani ai acestora?
  restul discutiilor sunt absolut deviate de la subiect si sunt iesite din patimi refulate.
  de fapt asta e si subiectul articolului, daca va amintiti: cum sunt folosite pornirile umane prin manipularea subiectului.

 68. chiar nimeni nu e in stare pe aici sa se tempereze si sa vorbeasca despre subiectul pus in discutie? incepem sa aberam dupa prima scanteie electrica din neuroni. conexiunile noastre nervoase sunt chiar asa de scurtcircuitate, incat nu mai percepem realitatea si deliram pe subiecte tangentiale, centrifugale, colaterale. ne prefacem ca subiectul e altul, doar, doar reusim sa creem bulgarele de zapada pe partia noastra? e rusinos…

 69. There is no evidence yet, that the woman died torn by the dogs. Suffering and skinny dogs have no way to dislocate a shoulder, or how to break ribs. That woman was beaten and thrown over the fence. Even more, she stood there nobody knows howmuch, lost much blood and made hypothermia. No one found a single dog pulling of her;but there are interests which involve millions, plus some ratings of television.

  and an interesting article
  http://chatte-gossips.blogspot.com/2011/02/mass-media-managed-to-brainwash-acts-of.html

 70. Ma distreaza maxim indivizii ca tine, vai animalele in sus animalele in jos. Habar nu aveti pe ce lume traiti, habar nu aveti ca o treime din decesele umane anuale se datoreaza lipsei de hrana si saraciei, vedeti in schimb numai patrupedele astea.
  Zi tu o solutie ca tara asta sa arate cat de cat civilizat. O solutie echitabila pentru toti, care sa ne scape de rahatii care umplu orasele, de haitele de caini care ataca pe oricine le intra in teritoriu (cand teritoriu nu e un teren la marginea orasului ci drumul pe care mergi zilnic la servici), care sa puna capat cazurilor absurde cu oameni omorati de caini, si miilor de cazuri de oameni muscati de caini. Si zi-mi ca nu e EUTANASIEREA solutia aia.
  Imi pare rau pentru caini, dar nu ii pun mai presus de un semen de al meu. Comunitarii trebuie sa dispara. PUNCT

 71. Foarte tare! Cel mai bun articol romanesc pe care l-am citit vreodata. Foarte bine scris, se leaga de jurnalismul prost din Romania si nu instiga impotriva animalelor. Deci, trei lucruri care imi plac. Si imi place si fontul ziarului hehe, as vrea sa aflu ce font e…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger