Jurnalele călugărilor îi ajută pe experți să facă previziuni climatice

1

Date climatice străvechi, printre care și unele provenite din jurnalele călugărilor, îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă cum și de ce s-au schimbat climatele în ultimii 500 de ani. Cercetătorii au observat că aceste date istorice, provenite și din arhive ale stațiilor meteorologice sau din registre ale recoltelor, se potrivesc cu simulările moderne pe computer ale tipurilor de climat care s-au perindat de-a lungul ultimelor cinci secole.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Edinburgh, în colaborare cu Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, și cu Universitățile din Berna și Madrid, scrie The Independent, iar oamenii de știință spun că rezultatele obținute vor duce la prognoze mai precise ale schimbărilor de climat și că, în viitor, gazele cu efect de seră vor modela climatul „într-un mod semnificativ și vizibil”.

„Acum 500 de ani, datele erau destul de risipite, însă am găsit numeroase date din secolul XIX și destul de multe din secolele XVII și XVIII”, spune profesorul Gabi Hegerl, liderul cercetării, de la Universitatea din Edinburgh. „În jurul anului 1675, devin mai risipite. Înainte de asta, am găsit în jurnalele călugărilor și registre ale recoltelor și tot felul de însemne indirecte care indicau veri și ierni calde sau reci. Datele sunt mai precise după anul 1675 și ce este bine este că multe lucruri interesante s-au produs după acea dată. În jurul anului 1700 și la începutul secolului XIX, de exemplu, au existat ierni foarte reci, descrise destul de bine”.

Simulările pe computer au luat în calcul și înfluențele asupra climei, cum ar fi activitatea vulcanică, variații în temperatura Soarelui și – mai recent – sporirea cantității de gaze cu efect de seră. Echipa internațională de oameni de știință spune că rezultatele acestor simulări, întărite de datele istorice, arată că emisiile cu efect de seră din zilele noastre vor juca un rol important în modelarea viitorului climat european. Profesorul Hegerl spune că actualul comportament uman „va modifica climatul într-un mod semnificativ și vizibil”.

„Munca noastră arată că influențele externe asupra climei sunt importante și că până și schimbările mici suferite de factorii din afara sistemului nostru climatic au un efect semnificativ”, mai spune ea. „Modelările climatice par să funcționeze destul de bine în ceea ce privește trecutul, așa că ar trebui să ne așteptăm ca ele – cel puțin atunci când vine vorba de temperatură – să facă bine viitorului. Ele indică faptul că predicțiile ar putea fi pe drumul cel bun”.

Citiți și:

Groapa Marianelor joacă un rol important în sechestrarea dioxidului de carbon

Este oficial: 2010, cel mai călduros și mai umed an din istorie

VIDEO. Isaac Asimov a explicat încălzirea globală în 1977

Ozonul afectează capacitatea plantelor de a absorbi CO2

Încălzirea globală – o catastrofă provocată de om sau o fluctuaţie normală a climei?

Foto: EPA

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Adrian Popescu, astronom: Despre schimbări climatice, inversarea polilor magnetici ai Pământului şi 2012 » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger