Jurnal din Laos. Scufundare in pesteri

7

Poza00

O echipa mixta romano-franceza, formata din 11 speologi si scafandri, se afla in Laos pentru a explorara in premiera cateva din pesterile din aceasta tara, considerata un adevarat paradis al speologiei. Obiectivul lor este explorarea marilor sisteme carstice subterane din masivul Khammouane, dar si continuarea explorarii raului subteran Xe Bang Fai, unul din cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute din lume.  Prezentam partea a doua a jurnalului de expeditie.

Sambata 23 ianuarie – Ban Tha Thot

Se pleaca la amiaza, dupa pregatirea echipamentului, catre Tam Kamouk si Marie Cassan. Prima echipa (formata din Laurent si Philippe) se scufunda in sifonul Marie Cassan, insa nu gasesc iesirea.
Cea de-a doua echipa – Mihai si Damien – se scufunda la resurgenta de la Tam Kamuok pana la al treilea sifon si il re-echipeaza. Ei parcurg 100 metri din al treilea sifon si urca intr-un clopot. Decid totusi sa se intoarca si sa continue explorarea a doua zi. La intoarcere topografiaza sifonul si galeriile. Andreea filmeaza intrarea si iesirea din scufundare.

A treia echipa – Tudor, Chantal, Vero, Elena si Ioana – exploreaza galeriile din Tam Kamouk. Ei vad o vipera de doi metri lungime. Toate echipele se intorc la ora 19:00 dupa ce sunt nevoiti sa creeze un alt drum prin jungla, deoarece poteca a fost stricata de un copac care tocmai a fost taiat.

Duminica 24 ianuarie – Ban Tha Thot

Obiectivele sunt aceleasi: cele doua pesteri, Tam Kamouk si Marie Cassan. Plecarea de la templu are loc la ora 10:25, dar neavand un 4×4 am fost ajutati de carausi pentru a transporta echipamentul de scufundare. S-au format patru echipe. Prima dintre ele, formata din Laurent si Philippe, se scufunda in pierderea de la Marie Cassan. Dupa un sifon de 60 de metri, ei gasesc trecerea si descopera o placa comemorativa Marie Cassan.

A doua echipa – Richard si Damien – se scufunda in sifonul nr. 3 unde Mihai si Damien au fost cu o zi in urma. Continua drumul dupa un clopot de apa, gasesc adevaratul pasaj si progreseaza pe directia busolei. Observa mici pesti depigmentati. Dupa 150 m de inaintare periculoasa, ajung la niste blocuri de piatra care indica posibilitatea existentei unei sali. Ajung la o suprafata plina de polen si vad raze de lumina. Inainteaza pe o mare galerie unde se aude zgomotul unor cascade. Se cauta inaintarea in acesta imensa sala, se opresc pe o plaja unde isi lasa buteliile si merg 500 metri pe cursul unul rau. La intoarcere se recupereaza firele inutile si se topografiaza pestera.

A treia echipa – Tudor, Mihai si Andreea – merg direct la un sifon pe o galerie laterala din Tam Kamouk, Tudor se scufunda si gaseste o posibila continuare.

Poza01 Poza02

A patra echipa – Chantal si Vero – topografiaza galeria secundara din Tam Kamouk si exploreaza noua galerie. Aproape de fundul galeriei, intre lac si sifon, gasesc cercuri de depunere, podeaua e acoperita de pietris pe un strat de argila. Tudor se intoarce la Elena si Ioana (care au facut fotografii) si urca in jungla prin a doua dolina. Ei ajung la o poteca creata de bastinasi. Se pun datele pe GPS si se cauta in continuare drumul prin jungla. Dupa ce merg 450 metri, se intorc pe directia sud si la 50 metri gasesc o noua pestera.

Intrarea e foarte mare, are o latime de 80 metri si o inaltime de 25-30 metri. Pestera are o lungime de aproximativ 200 de metri, dar a fost explorata rapid. In fundul pesterii se observa paianjeni foarte mari pe tavan (15-20 cm). Mihai si Andreea se scufunda si ajung la sifonul nr 3 din Tam Kamouk pentru a filma sub apa. Echipamentul e lasat acolo pentru a doua zi. Toate echipele se intorc la templu cu ajutorul carausilor.

Luni 25 ianuarie – Ban Tha Thot

Ziua incepe la ora 10:00 dimineata cand toate echipele se intorc la Tam Kamouk si Marie Cassan cu ajutorul carausilor. Echipa 1 – Laurent, Philippe, Mihai, Vero – se scufunda in sifonul Marie Cassan (circa 20 metri). Fac topografierea intre placa Marie Cassan si sifon. In Marie Cassan fac totodata o prospectare pentru a gasi putul Charly. Mihai si Philippe incearca sa se catere pe acest put, iar intre timp Mihai face poze pe parcurs. Putul nu se poate totusi escalada pentru ca este aluncos si instabil. Putul da in jungla si se simte un puternic curent. Gasesc cochilii. Philippe face o catarare chiar langa sifon, insa se colmateaza.

Echipa nr. 2 – Richard, Damien si Elena – urca in jungla pentru a gasi o noua intrare in Tam Kamouk care face legatura cu galeria de dupa sifonul 3. Ei cauta prin doline si printre tzinguri insa nu gasesc intrarea. O noua cautare se va face prin interiorul pesterii pentru a se face legatura cu interiorul.

Poza03 Poza04

Echipa nr. 3 – Tudor, Ioana, Andreea si Chantal – urca prin jungla la noua pestera gasita ieri de Tudor, Elena si Ioana. Topografiaza pestera si fac cateva fotografii. Este o pestera cu o intrare foarte mare, galerii mari, multe gururi si perle etc. Gasesc pe tavanul galeriilor imensi paianjeni si miriapode imense (aprox 20 cm in diametru). Numesc noua grota Tam Kamouk 2.

La intoarcere, cele doua echipe (nr. 2 si nr. 3) fac topografierea galeriei principale din Tam Kamouk. Toate echipele se intorc la ora 18:30 la tabara, cu ajutorul carausilor. (Va urma)

Expeditia include 11 speologi si scafandri: Tudor Marin, Mihai Baciu, Ioana Axinte, Elena Buduran si Andreea Cohn (Romania), Philippe Buire, Richard Huttler, Veronique Leplat, Chantal Messiant, Laurent Mestre si  Damien Vignoles (Franta). Ei si-au propus sa se implice si in actiuni umanitare, acordand ajutor unuia dintre satele izolate din jungla (Ban Non Ping). La finalul expeditiei, preconizat in jurul datei de 8 februarie, urmeaza sa se realizeze un film documentar si o serie de prezentari multimedia cu rol educational.

Cititi si:

Jurnal din Laos. Expeditie in lumea de jos

Laos, ultima frontiera

Tags:7 comentarii

  1. Miriapodele nu pot fi 20 cm diametru, poate lungime, ele sunt plate de fel si nu cilindrice. As vrea sa stiu daca se va realiza un documentar cu aceasta expeditie pe TVR2 sau Discovery ceva, publicati va rog aceasta informatie

  2. Pingback: Jurnal din Laos. Cele trei resurgente » Think Outside The Box

  3. Pingback: Jurnal de Laos. Ban Tha Thot » Think Outside The Box

  4. Pingback: Jurnal de Laos. Drumul la Nam Him Boun » Think Outside The Box

  5. Pentru Dem: Miriapozii, si nu Miriapodele (vezi dictionarul, este un substantiv masculin) au alura unei rame, cu multe perechi de picioare si pot ajunge la 20 cm lungime; sunt de culoare neagra si musca; pe mine m-a muscat unul in Algeria si mi s-a umflat piciorul.
    Pentru speologi: Dragii mei, am lucrat in Laos trei ani, chiar in regiunea Khammouane, la amenajarea hidroenergetica Nam Theun 2. Desi sunt geolog si am facut ceva pesteri in Romania, din lipsa de timp nu am reusit sa vad decat Grota Hinbun. Interesanta. In orice caz, Laosul este un paradis al speologilor. Va urez succes!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger