Jurnal din Laos. Expeditie in lumea de jos

7

Foto6

O echipa mixta romano-franceza, formata din 11 speologi si scafandri, a demarat expeditia “Laos 2010”, ce are ca scop explorarea si jonctionarea in premiera a marilor sisteme carstice subterane din masivul Khammouane, dar si continuarea explorarii raului subteran Xe Bang Fai, unul din cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute din lume.

Va prezentam in continuare un jurnal al primelor zile ale expeditiei.

Marti 19 ianuarie – Ban Non Ping

In prima parte a zilei a avut loc o sedinta in care s-au discutat cateva aspecte legate de organizare, in timp ce dl Vannivong ne-a povestit cate ceva legat de satul in care locuim, Ban Non Ping, dar si despre laosieni, cutumele lor. A urmat selectarea si pregatirea echipamentelor colective si personale.

La ora 14.00, toata lumea a plecat inspre Xe Bang Fai cu ajutorul unui camion care ne-a dus pana la circa 2.000 de metri de pestera. Dupa 20 de minute de mars am ajuns la pestera.

Cele patru barci pe care le-am adus au fost pregatite pentru lansare si s-au format trei echipe: prima pentru escalada (Tudor, Damien, Ioana, Elena), a doua pentru o scufundare intr-un sifon (Richard, Philippe, Mihai, Andreea), iar a treia echipa pentru prospectiuni pe cursul apei (Laurent, Vero, Chantal). Din pacate, prima echipa nu a identificat bine locul de escalada, acesta fiind cu 30 de metri inainte de locul in care au inceput escalda. Asa ca au abandonat peretele, acesta fiind greu de escaldat.

In ce priveste a doua echipa, se pare ca accesul s-a dovedit mai complicat decat era prevazut, din cauza unei pante de acces spre sifon de 45 de grade, alunecoasa si cu prize fragile (unde Philippe cade si isi sparge masca). Cu toate acestea, tot materialul ajunge la sifon. Mihai ii imprumuta masca lui  Philippe, care se scufunda in sifon 20 de metri pana la -8 metri. Vizibilitatea este proasta si sifonul se ingusteaza, facand o burta cu nisip, de aici fiind posibil de continuat numai in sistem englez – cu buteliile pe parti. De precizat ca Philippe a vazut niste crustacei depigmentati si un peste negru in sifon. Mihai si Andreea au filmat intrarea si iesirea din sifon.

Echipa se intoarce in jurul orei 18, lasand echipamentul la sifon. Echipamentul va fi recuperat miercuri cu ajutorul corzilor.

A treia echipa, impreuna cu echipa 1 (care abandonase escalada ) a continuat prospectarea pe cursul apei pana la Galeria celor 3 surori, loc unde trebuiesc ridicate barcile, pentru ca am dat de prima rapida. Pe parcursul inaintarii s-au luat cateva cadre video cu barcile. Prima si a treia echipa s-au intors in tabara ceva mai devreme, in timp ce echipa a doua de scufundare a ajuns cu 30 de minute mai tarziu, cu ajutorul  camionetei.

Foto1 Foto2 Foto3

Miercuri 20 ianuarie – Ban Non Ping

Si de data aceasta s-au format trei echipe, dar pentru doua locatii: Xe Bang Fai si Ta Men. Prima echipa a plecat la ora 8.20 la pestera Tam En (Pestera cu Randunele) – Laurent, Richard, Elena, Ioana,Vero. Un ghid din satul vecin a condus echipa la pestera. E o pestera foarte mare si frumoasa, insa dificil de ajuns la ea, pe tzinguri si prin jungla, marsul pana acolo durand doua ore.

S-a intrat in pestera pe la ora 11, apoi s-a mers pe o galerie laterala vazuta de echipa Mouret si Ghommid in 2008. Imediat s-a observat ca au fost si alti expeditionari acolo. Topografiem o galerie apropiata la care se ajunge prin coborarea unui put. Galeria se termina cu doua puturi, dintre care unul contine oseminte umane pe fund. Deoarece am uitat perforatorul, nu se poate cobori vertical. Vom incerca totusi sa coboram pe acest put a doua zi, asa ca lasam in
pestera trei echipamente TSA, o coarda, amaraje si echipament topo. Continuam parcurgerea pesterii si luam esantioane din cercurile de depunere conform protocolului lui Charly.

Elena filmeaza in timp ce Richard face fotografii. Cei doi s-au dus sa caute apa in fundul pesterii, dar acolo gasesc gunoi, dovada ca au trecut pe acolo si alti exploratori (americani sau romani 🙂 ). La intoarcere cautam o zona de catarare, dar fara succes. E prima zi cu ploaie, asa ca pe tot parcursul traseului de intoarcere avem parte de precipitatii. La ora 18.20 ajungem la Ban Non Ping.

Echipa nr. 2 (Tudor, Damien si Chantal) reia catararea ratata in ziua precedenta in speranta de a gasi o noua galerie la Xe Bang Fai. Echipele pleaca in jurul orei 9:30. In urma unei escalade dificile de 70 de metri, tot ce gasim este un frumos balcon. Echipa se intoarce la tabara pe la ora 19.30. Echipa nr. 3 (Philippe, Mihai, Andreea) se reintoarce la sifonul din Xe Bang Fai, de aceasta data cu corzi pentru a facilita accesul la sifon. Mihai se scufunda in prima portiune a sifonului si filmeaza un crevete depigmentat. Se recupereaza tot echipamentul de scufundare. Se filmeaza atat in galeria principala, cat si catararea lui Tudor si Damian. Echipa se reintoarce cu tot echipamentul de scufundare la intrarea in Xe Bang Fai si face o scurta scufundare chiar la intrare pt a filma la lumina naturala. Se reintorc in tabara pe la ora 17.30.

Foto5 Foto7 foto9

Joi 21 ianuarie – Ban Non Ping

Echipa 1 (Mihai, Andreea, Ioana) pleaca catre Xe Bang Fai in jurul orei 9.30. Se merge cu caiacele pana la prima plaja pe dreapta, locul de plecare spre sifon. Parcurgand o galerie foarte mare si frumos concretionata (discuri, draperii, baldachine, gururi imense), se ajunge la un balcon ce da in galeria principala, de unde se poate vedea minunat intrarea. Acolo Mihai filmeaza, iar Andreea face poze. Ioana e fie fotomodel, fie omul cu luminile. La intoarcere se iau cateva cadre video si se fac noi fotografii. La ora 2.30 incepem desumflarea barcilor si strangerea echipamentului ramas. Tot echipamentul de la Xe Bang Fai e adus in tabara in jurul orei 17.00.

Echipa 2 pleaca spre Tam En la ora 8.30 in formatie largita: Laurent, Richard, Damien, Philippe, Chantal, Vero, Tudor, Elena. Se incearca o catarare deja echipata intr-o maniera locala, cu ajutorul unui bambus. Se vad urme ale “bastinasilor” in argila, se topografiaza aceasta galerie care are 500 de metri. Se pot observa alte cercuri de depunere, care insa sunt albe. Coboarim pe putul gasit ieri si descoperim ca osemintele sunt de animale. Echipa se intoarce in tabara la ora 19.00.

Dupa cina are loc ceremonia Baci, la care suntem toti invitati de cele doua sate. Din partea noastra au primit cateva cadouri (tricouri, caiete, pixuri) ca recunostinta pentru prietenia lor. Noi am fost serviti cu pui prajit si o bautura de orez.

Foto10 Foto12 Foto13

Vineri 22 ianuarie – drumul spre Ban Tha Thot

Dis-de-dimineata are loc pregatirea echipamentelor pentru plecare si incarcarea camioanelor. Plecam din Ban Non Ping la ora 10.15. Dupa sase ore de drum si foarte mult praf, gasim un loc unde sa mancam. Ajungem la Ban Tha Tot la ora 17.30. Instalam tabara intr-un templu, cumparam bere pentru a ne racori, pentru ca temperatura este de 32 de grade. Urmeaza sedinta si stabilirea obiectivelor pentru a doua zi. (Va urma)

Expeditia include speologi si scafandri: Tudor Marin, Mihai Baciu, Ioana Axinte, Elena Buduran si Andreea Cohn (partea romaneasca), Philippe Buire, Richard Huttler, Veronique Leplat, Chantal Messiant, Laurent Mestre si  Damien Vignoles (Franta). Ei si-au propus sa se implice si in actiuni umanitare, acordand ajutor unuia dintre satele izolate din jungla (Ban Non Ping). La finalul expeditiei, preconizat in jurul datei de 8 februarie, urmeaza sa se realizeze un film documentar si o serie de prezentari multimedia cu rol educational.

Cititi si:

Laos, ultima frontiera

Tags:7 comentarii

 1. Bravo baieti (si fete 🙂 !!!!
  Cand ajungeti la partea media, sa nu uitati ca deja aveti o invitatie pentru gala de proiectii “Expeditia – Chemare in necunoscut” din aceasta primavara, la Oradea!

 2. Extraordinar !!!
  Va multumesc pentru ca am ocazia sa va urmaresc expeditia in locuri aproape necunoscute .
  Asteptam vesti.

 3. Felicitari pentru expeditie si pentru reportaj. Asteptam poze (cele citeva sint departe de a ne satisface setea de cunoastere) si mai multe detalii inclusiv o harat a pesterii sa ne dam seama pe und ati umblat.

 4. Pingback: Tweets that mention Jurnal din Laos. Expeditie in lumea de jos » Think Outside The Box -- Topsy.com

 5. Pingback: Jurnal din Laos. Scufundare in pesteri » Think Outside The Box

 6. Pingback: Jurnal de Laos. Drumul la Nam Him Boun » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger