Jurnal din Laos. Cele trei resurgente

2

Foto00

O echipa mixta romano-franceza, formata din 11 speologi si scafandri, se afla in Laos pentru a explorara in premiera cateva din pesterile din aceasta tara, considerata un adevarat paradis al speologiei. Obiectivul lor este explorarea marilor sisteme carstice subterane din masivul Khammouane, dar si continuarea explorarii raului subteran Xe Bang Fai, unul din cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute din lume.  Prezentam in continuare partea a treia a jurnalului de expeditie.

Marti 26 ianuarie – Ban Tathot

Echipa de scufundare formata din Laurent, Richard, Damien si Elena pleaca din sat la 10:30 cu un jeep 4×4 in directia resurgentelor din amonte de Tam Dea. Dupa o jumatate de ora de drum, echipele se alcatuiesc rapid. O prima echipa de scufundatori pleaca la asaltul primei resurgente care se numeste R1.

Aceasta resurgenta prezinta un debit important pentru acest sezon si o suprafata de intrare de cateva zeci de metri diametru. Dupa o prima incercare nereusita de cautare a intrarii printre multitudinea de blocuri de stanca, cavitatea se deschide printr-o intrare laterala. Primul sifon este explorat pe o distanta de 140 m si se termina intr-o galerie de patru metri inaltime si doi metri latime.

Dupa o scurta inaintare de aproximativ 40 m, ajungem la sifonul nr. 2. Prima echipa iese si lasa locul celei de-a doua echipe. Dupa o ora de explorare a acestui sifon se constata ca nu poate fi continuata explorarea in conditii bune deoarece galeria nu permite niciun loc pentru prinderea firului. Lungimea explorarii sifonului nr. 2 este dusa pana la 90 metri. Echipamentul este strans in jur de ora 16:30, iar o jumatate de ora mai tarziu ne recupereaza masina.

Restul echipei a avut o jumatate de zi de pauza. Tudor, Ioana, Vero, Chantal si Philippe au mers sa faca cumparaturi la Gnommalet, iar Tudor a trimis informatii in tara.

Foto01 Foto02

Miercuri 27 ianuarie – Ban Thathot / Tam Kamouk

Echipa porneste la ora 10:00. O parte merg din nou la Tam Kamouk, ceilalti merg la cele 3 resurgente. Echipa care merge la Tam Kamouk (formata din Laurent, Richard, Damien, Elena si Ioana) cauta din nou in jungla intrarea in sifon. Dupa o zi lunga, nu reusesc sa o gaseasca. Richard si fetele fac totusi multe fotografii.

Echipa care merge la resurgente pleaca cu masina 4×4 a dlui Vanninvong si ajunge la obiectiv dupa aproximativ 45 de minute de drum foarte dificil. Odata ajunsi, se impart in doua echipe. Philippe, Vero si Chantal raman la resurgenta nr. 2. Tudor, Mihai si Andreea continua pana la resurgenta nr.3. Philippe si Chantal se scufunda, Philippe reusind sa treaca de prima stramtoare. Plonjeaza in sifon pe o distanta de 90 de metri, dar sifonul continua pe o distanta mare, iar el se intoarce fara sa gaseasca punctul terminus.

La resurgenta nr 3, Mihai se scufunda primul pentru a vedea starea sifonului. Intrarea e foarte stramta, intre blocurile de stanca trebuie trecut pe sub trunchiul unui copac. Ajunge pana la un clopot unde observa o posibila continuare care coboara ca un tub in jos, dar nu incearca sa coboare. Echipeaza sifonul cu fir ghid pe o portiune de 50 de metri, pana la clopot. Tudor si Andreea se scufunda si ei in sifon, unul cate unul, deoarece sifonul este prea stramt pentru mai mult de o persoana. La inceput, pentru scufundarea lui Mihai, vizibilitatea este de 2,4-3 metri. Tudor, care il urmeaza, are mai putina vizibilitate, iar pentru Andreea, care se scufunda ultima, vizibilitatea este redusa la 20 de cm. Mihai gaseste niste pesti mici depigmentati si creveti, dar la final, cand Andreea vrea sa le faca fotografii, nu reuseste sa-i vada, fie din cauza vizibilitatii slabe, fie datorita faptului ca s-au ascuns.
Echipa se reuneste la templu pentru o cina delicioasa cu peste si cartofi prajiti!.

Foto03 Foto04

Joi 28 ianuarie 2010 – Ban Tathot/Tam Kamouk/Grota de la Resurgenta 2

Echipa de scufundare (Laurent, Richard, Damien, Philippe, Mihai si Vero) pleaca spre cele trei sifoane ale Tam Kamouk.

Ei reusesc sa depaseasca terminusul atins de Damien si Richard. Gasesc o poteca care iese in jungla si un drum care ii duce intr-o padure luxurianta. Dupa un kilometru si jumatate de mers isi dau seama ca sint intr-o cavitate deja cunoscuta, Grota Tam Deua. Doua treimi din aceasta au fost deja topografiate. Ies in timpul noptii si au dificultati la cararea echipamentului din cauza multor arbori taiati. Ajung in sat la ora 20:15.

Echipa a doua, respectiv Tudor, Elena si Chantal topografiaza pestera de deasupra resurgentei 2. Dupa o galerie principala, gasesc un lac suprapus resurgentei. Dupa ce urca pe un grohotis, gasesc o trecere printre blocurile de piatra pline de paianjeni uriasi si miriapozi. Si aici gasesc cercuri de depunere, desi mai mici decat cele de la Tham En. In lateral se vede lumina zilei printr-o iesire minuscula, iar in cealalta parte se poate cobori in galeria principala. Elena face cateva poze frumoase. Echipa se reintoarce in sat la ora 18:15. Ioana si Andreea au ramas in sat unde au filmat si fotografiat.

Expeditia include 11 speologi si scafandri: Tudor Marin, Mihai Baciu, Ioana Axinte, Elena Buduran si Andreea Cohn (Romania), Philippe Buire, Richard Huttler, Veronique Leplat, Chantal Messiant, Laurent Mestre si Damien Vignoles (Franta). Ei si-au propus sa se implice si in actiuni umanitare, acordand ajutor unuia dintre satele izolate din jungla (Ban Non Ping). La finalul expeditiei, preconizat in jurul datei de 8 februarie, urmeaza sa se realizeze un film documentar si o serie de prezentari multimedia cu rol educational.

Cititi si:

Jurnal din Laos. Scufundare in pesteri

Jurnal din Laos. Expeditie in lumea de jos

Laos, ultima frontiera


Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Jurnal de Laos. Ban Tha Thot » Think Outside The Box

  2. Pingback: Jurnal de Laos. Drumul la Nam Him Boun » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger