Jurnal de Laos. Expeditie reusita

2

Laos00

O echipa mixta romano-franceza, formata din 11 speologi si scafandri, s-a aflat in Laos pentru a explora in premiera cateva din pesterile din aceasta tara, considerata un adevarat paradis al speologiei. Obiectivul lor a fost explorarea marilor sisteme carstice subterane din masivul Khammouane, dar si continuarea explorarii raului subteran Xe Bang Fai, unul din cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute din lume.  Acum, expeditia a ajuns la final, iar catre mijlocul lunii urmeaza o conferinta de presa.

Echipa numarul 2 este pe teren de peste cinci zile. Am calatorit bine si ne-am instalat la pensiunea prietenului nostru Vanninvong. Ne-am intalnit cu bine cu echipa de scafandri, satisfacuti de succesele explorarilor pe care le-au facut, si cu echipa Spiteurs Pans care ni s-a alaturat pentru cateva zile.

Am profitat de numarul mare de speologi (17) pentru a face prospectiuni sistematice pe partea stanga a raului Nam Hin Boun si sa exploram obiectivele reperate dupa 2004.

Rezultate

Mai multe pesteri au dat rezultate interesante. Dupa trecerea putului care bloca accesul in galeria de intrare din Tham Pha Lom au fost topografiati aproximativ 2 km de galerii.

In pestera Tham Momie s-au explorat 800 m din care o mare galerie care intra drept in masiv. Ne-am oprit la un nou put.

Laos01 Laos3

Marile portaluri reperate in anii trecuti ne-au oferit mai multe sute de metri de galerii explorate in care ne-am oprit la obstacole de gen puturi sau escalade.

In total, la sfarsitul primei saptamani de “incalzire” am realizat 5 km de galerii topografiate, asa ca Nam Koang nu are decat sa ne astepte !

Intoarcerea

Echipa franco-romana de scafandri speologi s-a intors cu bine acasa. Dupa un lung drum ce a durat aproape trei zile, fiecare incepe sa-si reia locul in “jungla urbana” urmand perioada de reacomodare cu fusul orar, frigul, alimentatia si revenirea organismului dupa efort. Amintirile despre Laos sunt inca foarte puternice in mintea fiecaruia.

Chiar daca inca nu putem face un bilant al acestei expeditii extraordinare trebuie sa precizam trei premiere explorative importante care au marcat parcursul nostru:

– Traversarea a trei sifoane si jonctionarea prin scufundare a pesterilor Tham Khamouk si Tham Deua in zona satului Ban Tathot.

– Traversarea completa a unui munte prin scufundare in raul subteran din Nam Kouang in zona satului Ban Tat

-Trecerea sifonului final din Nham Non si jonctionarea cu pestera care se afla in amonte realizand astfel cel mai mare sistem subteran din Laos, in zona Nam Hinboun.

laos02 Laos4

Cititi si:
Jurnal de Laos. Drumul la Nam Him Boun
Jurnal de Laos. Ban Tha Thot
Jurnal din Laos. Cele trei resurgente
Jurnal din Laos. Scufundare in pesteri
– Jurnal din Laos. Expeditie in lumea de jos
Laos, ultima frontiera

Tags:2 comentarii

  1. Laos este o tara incredibila… sunt convins ca si experienta subterana este la fel de extraordinara ca si cea de la nivelul solului… N-am ajuns, dar a fost un prieten de-al meu care a venit mesmerizat de acolo… Si si-a scris si el amintirile… inteleg ca dupa ce te duci la Luang Prabang, trebuie sa te intorci…

    http://imperatortravel.blogspot.com/2009/12/pledoarie-pentru-laos-episod-1.html

    http://imperatortravel.blogspot.com/2009/12/pledoarie-pentru-laos-episod-2.html

    http://imperatortravel.blogspot.com/2009/12/pledoarie-pentru-laos-episod-3.html

  2. Pingback: Spre centrul Pamantului. Omul indragostit de lumea subterana » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger