Jurnal de Laos. Drumul la Nam Him Boun

2

Fot0

O echipa mixta romano-franceza, formata din 11 speologi si scafandri, se afla in Laos pentru a explorara in premiera cateva din pesterile din aceasta tara, considerata un adevarat paradis al speologiei. Obiectivul lor este explorarea marilor sisteme carstice subterane din masivul Khammouane, dar si continuarea explorarii raului subteran Xe Bang Fai, unul din cele mai impresionante sisteme carstice cunoscute din lume.  Prezentam in continuare partea a cincea a jurnalului de expeditie.

Duminica 31 ianuarie – catre Nam Him Boun

Ziua incepe pentru toata lumea cu stransul echipamentului, asta pentru ca se pleaca spre urmatoarea locatie. Urmeaza o oprire la Thakek pentru a face cumparaturi si a lua pranzul. O parte a echipei este foarte incantata savurand o delicioasa pizza la un restaurant local. Ne intalnim aici si cu a doua echipa, a lui Charly.

La ora 17:00 sosim la Nam Him Boun si ne cazam intr-un templu. Punem aici tabara, despachetam echipamentul.

Luni 1 februarie – Nam Him Boun

Trezirea este mai devreme decat de obicei, pentru ca marea majoritate dintre noi pleaca la P. Nam Non pentru explorare, iar Mihai si Damien pentru scufundare intr-un sifon. O parte a echipei lui Charly ne ajuta la transportarea echipamentului de scufundare.

Pestera este foarte mare si parcurgerea se face pe patul raului, pe niste galeti, insa fara apa. Se greseste accesul la galeria cu sifonul si dam intr-o alta galerie cu un lac, aici Jean Michel Osterman si Olivier din echipa II intra in apa pentru a trece lacul. Ei ajung intr-o galerie de 800 metri lungime pe care o topografiaza, dar o escalada ii opreste.

Fot1 Fot2

Echipa de scufundare gaseste galeria buna si continua pana la sifon. Ajunsi la un lac adanc de 1,5 m, Elena, Tudor, Ioana si Chantal decid sa nu traverseze si raman aici pentru a face fotografii. Ceilalti traverseaza si continua traseul pana la sifon. Mihai si Damien isi incep scufundarea abia dupa doua ore.

Sifonul are o lungime de 46 metri si o adancime de – 8 metri. Dincolo de sifon, ajung intr-o galerie de asemenea cu galeti si continua explorarea pe 800 metri lungime. In cele din urma se intorc si, dupa reintregirea echipei, vin inapoi in sat.
Laurent si Philippe decid sa caute o resurgenta, insa nu sunt siguri de numele ei. Nu o gasesc, dar gasesc alte doua resurgente.

Ziua se termina tarziu si toata lumea e obosita. La intoarcere, aflam ca un spelog din echipa lui Charly a cazut pe mana dupa ce, in urma unei escalade, a dat nas in nas cu o vipera de 2,5 metri, s-a speriat si a cazut.

Marti 2 februarie – Nam Him Boun

Prima echipa, formata din Tudor, Philippe si Vero, se intoarce la Tam Nam Non (cea mai mare pestera din Laos) pentru a intra in sifonul de 46 metri si a face topografierea galeriei. Ei merg 3 km dupa sifon, pe galerie, insa nu gasesc nicio iesire. La intoarecere lasa la sifon patru butelii si patru detentoare. Se intorc foarte tarziu, dupa ora 21:00.

Echipa a doua, Richard si Laurent, incearca sa caute resurgenta buna. Scufunda si reechipeaza primul sifon, cu o lungime de 90 metri si la o adancime de -18 metri. Ajung la un lac cu o lungime de aproximativ 100 m. Traverseaza lacul si gasesc continuarea in sifon. Scufunda in al doilea sifon pe o lungime de 30 metri si la o adancime de – 11 metri. Decid se continue a doua zi scufundarea.

Fot3 Fot4

Echipa a treia, formata din Mihai si Andreea, face fotografii la Pui Po, o pestera din Kanglor si la intrarea din Tam Nam Non.

In fine, ultima echipa – Damien, Chantal, Ioana si Elena – merge in zona celor doua resurgente aproape de Konglor (una dintre ele se cheama Pue Pu) pentru a face o escalada la o pestera. Dupa un drum de o ora cu tok-tokul de la drumul principal ajung la Pue Pu. Gasesc si pestera si Damien catara 10 metri pana la intrarea in ea. Se pare insa ca e doar un abri. La intoarcere de pe carare ei vad o mare intrare de pestera in perete si decid sa catere pana la ea. Dupa o
catarare in mod traditional laosian, pe liane, ajung la pestera. Pe podeaua galeriilor se vad excavatiuni, probabil localnicii urca la pestera pentru a lua goano. Carteaza pestera si o numesc Tam Bats (sunt foarte multi lilieci in ea). Damien decide ca maine sa se intoarca la resurgenta pentru scufundare.

Miercuri 3 febr – Nam Him Boun

Echipa 1 – Damien si Chantal – merge la resurgenta vazuta ieri. Damien scufunda in premiera in resurgenta Pue Pu pe o lungime de 120 metri si la o adancime de -47 metri. Sifonul continua insa, adancimea il impiedica sa continue si e obligat sa se intoarca. Intra apoi in cea de-a doua resurgenta, intr-un sifon de 60 metri si la o adancime de – 14 metri. Nu ajunge insa la capatul sifonului din cauza unor crampe la gambe datorate primei scufundari.

Echipa a doua – Laurent, Richard, Tudor, Elena, Ioana, Mihai si Andreea – merge la resurgenta unde au scufundat cu o zi inainte Laurent si Richard. Tudor, Laurent si Richard scufunda in al doilea sifon. Richard face fotografii in sifon.

De acesta data ei merg inca 60 metri in al doilea sifon si la o adancime de – 22 metri. Sifonul continua in jos pana la – 35 metri insa  abandoneaza scufundarea din cauza cantitatii limitate de oxigen din butelii. Vizibilitatea e foarte buna, 3-4 metri, si echipeaza si al doilea sifon cu fir ghid. Tudor iese din sifon, iar Laurent si Richard intra din nou cu Andreea pentru a filma. La exterior Ioana, Elena si Mihai filmeaza si fac fotografii.

Vero si Philippe decid sa faca o pauza dupa ziua grea de ieri.

Joi 4 februarie – Nam Him Boun

Laurent, Richard, Damien si Elena merg la Tam Nan Non sa recupereze buteliile lasate la sifon si sa faca o escalada.
Restul echipei ramane la tabara pentru a face inventarul echipamentului si pentru a pregati plecarea de maine. O mare parte din echipament va ramane in Laos la dl. Vanivong pentru urmatoarea expeditie.

Cititi si:

Jurnal de Laos. Ban Tha Thot

Jurnal din Laos. Cele trei resurgente

Jurnal din Laos. Scufundare in pesteri

Jurnal din Laos. Expeditie in lumea de jos

Laos, ultima frontiera

Tags:2 comentarii

  1. Doar o carcoteala sa va spun. Poza ati denumit-o “Nan” iar in articol.. “Nam”.
    :))
    In rest, felicitari exploratorilor!

  2. Pingback: Jurnal de Laos. Expeditie reusita » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger