Junior Rangers, cei mai mici salvatori ai mediului din cel mai mic oraș al României

0

Cel mai mic oraș din România are și cei mai mici apărători ai mediului. Fie că strâng gunoaie, fac mozaicuri din capace sau construiesc cuiburi artificiale pentru păsări,  elevii din Băile Tușnad sunt mereu conectați cu natura. Cunoscuți și temuți sub numele de Junior Rangers, tinerii învață cum să aibă grijă de mediu de la Laura, profa de biologie și de istorie, dar și de la Istvan și Attila, cei care se ocupă de destinația ecoturistică Băile Tușnad și Împrejurimile.

Ne-am întâlnit cu câțiva dintre Junior Rangers – Kriszta, Zsuzsanna, Andrea, Ervin, Balázs și Dávid – la un suc și o pizza în Băile Tușnad, unde locuiesc și merg la școală. Timizi din cale afară, tinerii apărători ai mediului apelează la Laura, profesoara și coordonatoarea lor de la Junior Rangers, care le mai suflă, ca un elev nedisciplinat, răspunsurile.  Școala e locul unde cei mai mulți aud prima dată de protecția mediului, fie că descoperă “datinile păsărilor”, învață despre “unde locuiesc animalele”, despre inversiunea termică din cauza schimbărilor climatice sau află când e Ziua Pământului. Pe 22 martie, suflă Laura. Ba pe 22 aprilie, o corectează rangerii juniori.

Deși nu au o oră de educație ecologică, elevii din Băile Tușnad mai “fură” de la educație civică sau de la dirigenție în favoarea mediului. Dar cel mai mult învață în cadrul programului Junior Rangers prin care au trecut peste 1.500 de copii de la înființare. Aici, merg în excursii în natură, află despre ariile protejate, despre amenințările la adresa naturii, deprind secretele turismului prietenos cu natura și devin ecoturiști.

Ce înseamnă ecoturism, îi întreb. “Înseamnă turist care nu face greșeli față de natură, nu lasă gunoaie, nu merge cu mașina, nu face foc, nu taie copaci”, explică una dintre fete. “Ecoturism înseamnă activitate și sănătate”, adaugă un ranger junior. Ecoturismul este și următoarea lor temă pe care le-a dat-o Istvan. În grupuri, trebuie să lucreze la o strategie ecoturistică și să o prezinte copiilor de la altă școală din oraș. Adică ce trebuie să faceți, îi întreb. “Trebuie să scriem pentru turiști cum să vină aici, unde să vină, ce nu-i voie să facă”, îmi explică ei.

Una dintre cele mai frecvente activități ca rangeri juniori este curățarea gunoaielor din oraș și din zonele verzi din împrejurimi. Din când în când, tinerii ecologiști sunt nevoiți să se întoarcă la punctul zero al salvării mediului: strângerea gunoaielor lăsate de localnici, dar și de turiști. Au propriile lor recorduri în domeniu, unul dintre adolescenți se laudă chiar cu o “recoltă” de opt saci într-o singură zi.

Programul Junior Rangers a început în 2001 la inițiativa Asociației GeoEcologice ACCENT care a pus bazele, apoi, destinației Băile Tușnad și Împrejurimile care promovează turismul ecologic. Pillbath Attila, directorul organizației și managerul destinației, este capul răutăților. El a început să lucreze cu copiii la începutul anilor 2000, proiect care abia recent a început să se cheme Junior Rangers, pentru că așa e cool. Aproape 1.500 de copii au trecut prin mâna lui și a coordonatorilor programului până acum, dintre care unul a fost, pentru o perioadă, chiar managerul destinației. Attila i-a văzut pe toți crescând mari; tocmai ce-a fost la nunta uneia dintre fostele eleve care îl ține minte ca pe un rocker tânăr și slab..

În prezent, fac parte din Junior Rangers 15 copii de la școli gimnaziale din Băile Tușnad, comuna Tușnad, comuna Sâncrăieni, comuna Sântimbru și comuna Sânsimion. Munca cu copiii e mult mai intensă pentru că ei sunt mai interesați decât adulții. Sunt mai receptivi și nu sunt încă blazați, spune Attila.

Programul a început cu activități extrașcolare ecologice – construiau cuiburi artificiale pentru păsări, plantau copaci în jurul școlii, strângeau deșeuri, descoperirea celor mai bătrâni arbori – în Băile Tușnad, dar acum s-a extins în toată destinația. Elevii au una, maxim două teme pe an, iar anul ăsta e dedicat ecoturismului. Attila și ceilalți îndrumători se așteaptă la noi surprize din partea elevilor. În unul din anii trecuți, rangerii juniori și-au păcălit părinții că sunt chemați la datorie de Attila și au ieșit de capul lor noaptea în căutarea castorului.

Dacă îi întrebi de ce merg la Junior Rangers, cuvântul de ordine e “a salva”. Micii salvatori ai naturii se pregătesc, însă, pentru meserii dintre cele mai diverse: farmacist, învățătoare, medic veterinar, stewardesă, antrenor de gimnastică sau fotbalist. Orice carieră merge, însă, mână în mână cu natura.

Fotografii de Mădălin Nicolaescu

Mai multe informații de călătorie despre destinația Băile Tușnad și Împrejurimile găsiți aici.
Informații despre alte destinații pentru ecoturism din România găsiți aici.


Descoperă Eco-Romania este o inițiativă a Asociației de Ecoturism din România de dezvoltare și promovare a ecoturismului.
Fundația Friends For Friends și Think Outside the Box în parteneriat cu Asociația de Ecoturism din România prezintă proiectul editorial #descoperaecoRomania, din cadrul programului Policlinica de Marketing si Comunicare pentru ONG-uri (un proiect marca FFFF finanțat de Romanian American Foundation).
Identitate vizuală de Tudor Prodan.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger