Jumătate dintre români se aşteaptă la cel puţin încă 3 ani de criză economică

1

65% dintre români se declară, în noiembrie 2011, afectaţi direct de una sau mai multe dintre cele patru probleme specifice crizei economice: pierderea locului de muncă, şomajul sau concediul forţat pentru o anumită perioadă de timp, scăderea veniturilor, pierderea parţială sau totală a investiţiilor. Comparativ, în iunie 2009, doar 39% dintre români se declarau afectaţi de criză economică. Acestea sunt datele apărute în cea mai recentă analiza realizată de Fundaţia Soros România în cadrul programului Studii Electorale Româneşti, realizat în noiembrie 2011.

Fundația Soros România

 

Dacă în iunie 2009 familiile a 16% dintre respondenţi erau afectate de şomaj temporar sau concediu forţat, în noiembrie 2011 procentul a crescut la 24%.25% dintre români declară în noiembrie 2011 ca ei sau altcineva din familie şi-au pierdut locul de muncă, faţă de 18% în iunie 2009.
Faţă de 24% dintre intervievaţii din 2009 care afirmau că lor sau cuiva din familie le-au scăzut veniturile, în 2011 57% dintre români reclama acelaşi lucru. Şi cei care afirmă că au pierdut o parte din investiţii sunt mai mulţi în 2011 faţă de 2009, creşterea fiind de la 5% în urmă cu doi ani la 8% în luna noiembrie a acestui an.70% dintre cei intervievaţi considera că au fost afectaţi de criză la nivel personal în mare sau foarte mare măsură, în timp ce 27% considera că au fost afectaţi în mică sau foarte mică măsură.Romanii nu sunt optimişti cu privire la durata crizei economice: 48% sunt de părere că actuala criză va dura mai mult de 3 ani, 23% văd un final al crizei în cel mult 3 ani şi numai 6% întrevăd un final al crizei în mai puţin de un an.

Încrederea romanilor în politicile economice guvernamentale

Analizând prestaţia Guvernului în preîntâmpinarea crizei economice 52% dintre români considera că măsurile luate de Guvern au fost mai degrabă greşite, în timp ce doar 7% afirma că măsurile guvernamentale au fost mai degrabă bune. Acest lucru în timp de 23% afirma că au fost şi măsuri bune şi măsuri greşite, iar 10% spun că nu a fost luată nicio măsură de către Guvern.În timp ce 91% dintre români considera că România a fost afectată în mare sau foarte mare măsură de criză economică, doar 7% dintre români au multă sau foarte multă încredere că actualul cabinet este capabil să administreze România pe timp de criză. 37% dintre respondenţi nu au deloc încredere în Guvern, iar 51% au puţină şi foarte puţină încredere.Studii Electorale Româneşti este un program de cercetare periodică a participării electorale şi a comportamentului de vot în România iniţiat de Fundaţia Soros România în anul 2009.

Analiza de față foloseşte datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populaţia României în vârstă de cel puţin 18 ani, pe un eşantion de 1200 de persoane în vârstă de cel puţin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%.

Culegerea datelor s-a realizat în perioada 6-19 noiembrie 2011, de către The Gallup Organization România. În perioada următoare, vor fi date publicităţii şi alte date ale cercetării, pe măsură ce vor deveni disponibile.

Pe pagina de internet a Fundaţiei se găsesc şi alte analize din cadrul aceleaşi cercetări:

Frică de fraudă şi costurile reduse, principalele griji ale romanilor când vine vorba de alegeri


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger