Jumătate dintre americani nu ştiu ce e frackingul. Oare cum ar arăta un sondaj în România pe tema asta?

1

Ştirea că Senatul României a respins o iniţiativă legislativă care propunea interzicerea explorării şi exploatării prin metoda fracturării hidraulice (fracking) a trecut aproape neobservată. Rezultatul votului din Senat înseamnă că o companie ca, spre exemplu, Chevron, are undă verde la fracking în zonele sale de interes din România. Chevron este o companie americană, iar în SUA se practică această metodă de exploatare, deşi, şi acolo, organizaţii, instituţii, medici şi oameni de ştiinţă au atras atenţia asupra pericolelor sale.

 

 

 

În ciuda protestelor care au avut loc în SUA împotriva fracking-ului, în ciuda studiilor (unele comandate chiar de administraţii locale din zone unde aşa se exploatează gazul natural, spre exemplu) care au arătat la ce pericole sunt expuşi oamenii şi mediul, se pare că 63% dintre americani nu au auzit niciodată de această metodă sau nu ştiu ce înseamnă, ce presupune şi nici cât este de periculoasă sau de ce. Rezultatul a fost dat publicităţii în urma unui sondaj, care a adus, la final, concluzia din imagine:

 

 

Pentru activiştii de mediu, situaţia este complet de neînţeles: utilizarea fracking-ului s-a dezbătut, la nivel internaţional, în contextul problemei energiei şi producerii ei. Metoda implică numeroase riscuri pentru sănătate şi mediu (contaminarea apei subterane, provocarea de mici cutremure, emisii de metan în aer etc.), despre care s-a vorbit în permanenţă. Problema este prezentată prin materiale informative, documentare, ba chiar şi filme artistice. Aşa că sondajul recent prezentat nu face decât să arate că este nevoie de şi mai multă muncă în domeniul educaţiei energetice; publicul nu poate lua o decizie informată în legătură cu o metoda controversată, dacă nici măcar nu ştie de existenţa ei.

Aşa că, conchid autorii TreeHugger, indignaţi de procentul mare de neştiutori din America, „pentru cei care nu au auzit niciodată de fracking: este procesul prin care o companie bagă în pământ şi explodează un cocteil de chimicale sub presiune, pentru a fractura roca şi a avea acces la resursele de gaz (sau petrol) de sub ea. Daţi mai departe!”, este îndemnul lor. În mod cert, procesul trebuie explicat (din nou, poate cu desene) şi senatorilor români, care au decis să nu se opună derulării unor astfel de metode de exploatare în România, dar şi publicului român, care, astfel, ar putea lua atitudine. Ne întrebăm cum ar arăta un astfel de sondaj în România: câţi dintre locuitorii ţării au auzit de fracking şi ştiu ce înseamnă această metodă?

 

Sursa: TreeHugger

 

Citiţi şi:

Exploatarea gazelor de şist. Goana după aur: Războiul secret al conturilor grase cu oamenii mici

 


Un comentariu

  1. Pingback: Scrisoarea unui american din Ohio, „the fracking state” | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger